LÁJFHEKK

Nem érti a mosógép piktogramjait? A japán vécéket még annyira sem fogja!

2017. január 21., szombat 16:20

Egészen szürreális előkészületekkel is jár a japánok számára, hogy 2020-ban Tokióban lesz az olimpia. Tavaly például a buddhista templomokat jelző táblákon szereplő fordított szvasztika szimbólumokat cserélték a külföldi turisták számára lényegesen egyértelműbb pagodára a térképeken, így talán kevesebben gondolják, hogy úton útfélen náci relikviák vannak Japánban. Az országban meglepően sokat foglalkoznak vele, hogy a térképeken, közösségi helyeken olyan szimbólumrendszert alkalmazzanak, amit a külföldiek is könnyen megértenek. Ez a reformgondolat érte el a napokban a köztéri vécéket is!

Japánban ugyanis rendkívül fejlett a toalettkultúra, ezért külföldi szemmel űrtechnikának beillő vécéket használnak a legtöbb helyen. A fedél nyitását, zárását gombokkal vezérelhetjük, lehúzza magát, bidéként is funkcionál, sőt szárító is van beleépítve, és ezeket a funkciókat természetesen egy bonyolult, elsőre nehezen értelmezhető piktogramokkal ellátott vezérlőpanellel lehet irányítani. Nézzünk is meg egyet működés közben!

Természetesen a térképeken található szvasztikákhoz hasonlóan ezek a vécék is általános fejvakarásra késztetik az átlagos turistát, ezért a mindig precíz japánok úgy döntöttek, egységesítik és egyszerűsítik a vécék vezérléséhez szükséges piktogramokat - írja a The Verge.

Összesen nyolc funkcióban és piktogramban állapodott meg a Japan Sanitary Equipment Industry Association (Japán Szaniterfelszerlés-ipari Szövetség), ami olyan ismert gyártókat tömörít egybe, mint a Panasonic vagy a Toshiba, amik szintén gyártanak szupervécéket.

A fenti galériában megnézheti az új ikonokat, és hogy melyik pontosan milyen funkcióhoz kapcsolódik!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta