Szilveszteri dekoráció, olcsón, praktikusan

Karácsony után az ember rögtön törheti is a fejét, hogy hogyan alakítsa át a lakás díszítését a szilveszteri ünnepléshez. Bár a karácsonyi díszek ehhez az ünnephez is hozzátartoznak, azért a szilveszternek megvan a maga hangulata, és az ezzel járó dekorációs elemei.

Színek, színek, színek!

A szilveszter – a karácsonnyal vagy más ünneppel ellentétben – jellemzően nem egy jól behatárolható színsémára épül. Hanem arra, hogy most aztán minden jöhet, hisz a lényeg ilyenkor a buli és a felszabadultság – aminek kifejezéséhez pedig nagyon jól passzolnak az élénk, a halványabb, a pasztelles színek egyaránt, szóval gyakorlatilag bármilyen árnyalat.

shutterstock 244579105

A színeket ráadásul bármint és bárhol lehet alkalmazni: a vicces kalapokon, a konfettin, és bármilyen más, klasszikus kelléken, de remekül mutatnak a gyertyákon és a terítőkön, textíliákon is. Sőt, itt nem kell megállni, hiszen a színekkel a buli hangulatát is meg tudjuk adni! Ehhez szükségünk lehet néhány színezett villanykörtére, amiket akár mi magunk is el tudjuk készíteni. Üvegfestékekkel megoldható a feladat, de számolnia kell azzal, hogy a fokozott hőhatás miatt egyrészt nagy mennyiséget kell használni (hogy a szín kellően érvényesüljön), másrészt sajnos előfordulhat, hogy a körte nem bírja a felvitt réteget és elpattan.

A hangulatot a különféle kihajtható papírdekorációkkal is emelhetjük. Az egészen egyszerű gömböktől akár a művészi csillárokig szinte bármilyen lampionszerű megoldással élhetünk. Persze azért arra figyelni kell, hogy a bulizás közben ezek a darabok se a villanykörtéhez, sem pedig gyertyákhoz ne kerülhessenek közel, mert könnyen lángra kaphatnak.

Praktikum

Amikor a díszítésben gondolkodik, érdemes azt is számításba venni, hogy a kellékeket el is kell majd takarítani – a konfettit például ezért is húzza le sikoltva azonnal bármely háziasszony a beltéri bulik dekorációs listájáról. Ők már tudják, hogy ezek az apró fecnik a leggondosabb takarítás ellenére is képesek akár hónapokig is megkeseríteni az életet. Ha azonban ön már megvette az akciós konfettiágyút (főleg, ha csak vendégként venne részt egy buliban, de szeretné, hogy jövőre is meghívják), mindenképp érdemes csak a teraszon vagy a kertben használnia.

Ugyancsak óvatosan bánjon a szerpentin flakonokkal. Bár használatunk nagyon egyszerű, ám ha nem kellően óvatos, és tartalmát közvetlen közelről a falra vagy a textilekre fújja, ott könnyen nyoma maradhat.

Praktikus díszek viszont a pohárjelölők: előnyük, hogy mindenkinek egyedi lehet tőle a pohara, és tényleg könnyebben rátalál a sajátjára. Ráadásul a színes, többnyire vicces formájú kis apróságok tovább emelik a szilveszteri hangulatot.

Tradíció vagy újítás?

Nem kell feltétlenül a bevált sablonokat alkalmaznia a díszítésben. Bár a konfetti, a szerpentin és a hasonló, tradicionális díszek előnye, hogy hordozhatóak, de miután ezek nagy részét senki se szeretné a lakásában szétszórva látni, kénytelen lesz kreatívabbnak lennie.

shutterstock 337034906

„Dekorálhatjuk a lakásunkat is szilveszter hangulata szerint – fényes, színes kiegészítőkkel, fényekkel. A karácsony meghittsége után csillogó, extrém színekkel, metál hatású textilekkel, gyertyákkal, terítékkel.

Kézenfekvő, hogy a terítékünk legyen alkalomhoz illő, vidám, mozgalmas: lehetnek ezek színes szalvéták, gyertyák, poharak. Magunk mögött hagytuk a karácsonyi meghittséget, itt az ideje a bulizásnak, a vidámságnak, az új év adta izgalmaknak! Fejezzük ezt ki a szilveszteri asztal dekorációjában, a felfrissített koszorúkkal és asztaldíszekkel, de öltözékünkkel és a lakásunk hangulatával is.

Kerüljenek elő ilyenkor a metál fényű textilek (abroszok, szalvéták), a lila, kék, ezüst üvegek, tálak, poharak. Használjuk el (természetesen körültekintően) a tűzijátékokat, csillagszórókat és adjunk teret vidámságnak a megszokott kiegészítőkkel is” – tanácsolja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek