Így jelenik meg a tégla a kortárs építészetben

Nemcsak a beton kínál számos innovatív és látványos lehetőséget a kortárs építészeknek, hanem a vörös színű tégla is, amiből napjainkban már nem csak kemence készülhet. A hajtás után mutatunk pár remek példát arra, hogy ez az anyag mennyire sokoldalú, időtálló és szerethető!

A Ventura Virzi építészei 2011-ben tervezték a feltűnő homlokzatot kapott Brick házat, aminek a mai napig a csodájára járnak a Buenos Airesben állomásozó építészetturisták. A ház egyébként nem lóg ki az utcában található hagyományos sorházak sorából.

Ez pedig az Escola Serrano fiatal építészeinek tégla projektje a brazíliai Rosárióban.

Nem véletlenül olyan népszerűek a londoni Barbican Centre-nél található U-alakú ablakkal ellátott kétszintes duplex lakások sem, amik tervezésénél szintén téglában gondolkodtak a készítők.

Az AZL architects építészei Zhang Lei vezetésével három különböző textúrájú téglából rakták ki ennek az 580 négyzetméteres kommunikációs központnak a homlokzatát, mivel szerették volna, hogy a progresszív dizájnt kapott épület a lehető legkönnyen olvadjon bele a környező tájba.

诗人住宅 #vscocam #chinese#architecture#house#for#two#poets #azlarchitects

Una foto publicada por @spirita_ el

A klasszikus vörös tégla egy kis zölddel megbolondítva nemcsak a homlokzaton, de a belső térben is jól tud működni.

London egyik legfontosabb kulturális látnivalóját, a Tate Modernt a Herzog & de Meuron építészpáros bővítette ki ezzel a 64,5 méter magas, rácsos tégla homlokzatot kapott toronnyal, ami a Switch House nevet kapta.

Az sem feltétlenül rossz, amikor a bátor építészek összeeresztik a téglát a betonnal.

Hans Kabsch Vela 2014-ben tervezte ezt a hullámzó, vörös téglafalat Mexikóban. Az építész célja a tervezés során többek között az volt, hogy szabályozza a hőmérsékletet és a természetes fényt a házban.

Galápagos. A contraluz

Una foto publicada por Hans Kabsch Vela (@hans_kabsch) el

Így építették be a téglát a belsőépítészek egy menő cordobai üzlethelyiségben.

Olyan harsányabb színekkel is ér kombinálni a téglát, mint a zöld, a sárga vagy a kék.

Az ecuadori El Carrizalban található épület egy hegymászó és egy művészettörténész közös projektje volt. A természettel szoros harmoniában lévő, talált anyagokból felépült házat Sebastian Calero és Daniel Moreno tervezték 2015-ben.

A tégla jól idomul a modern építeszeti elemekhez is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek