LÁJFHEKK

43 millióba került Breuer Marcell tárgyalóasztala

2016. december 10., szombat 11:15

Csütörtöktől tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban az a tárlat, ahol az 1930-1950-es évek legmeghatározóbb magyar építészeinek- iparművészeinek, Molnár Farkasnak, Fischer Józsefnek, Kozma Lajosnak, Bierbauer Lászlónak, Kovács Zsuzsának, Kaesz Gyulának és Wágner Lászlónak az irodaberendezései és kiegészítői láthatóak.

A 2017. június 11-ig tartó kiállítás egyik legérdekesebb műtárgya az a gránit tárgyalóasztal, amit a leghíresebb magyar építész, Breuer Marcell tervezett, és ami évtizedekig a saját New York-i irodájában állt. Az 1954 óta piacon lévő asztal amúgy egyike a Magyar Nemzeti Bank Értékpapír programjának keretében megvásárolt műtárgyaknak, 150 ezer dollárért, kb. 43 millió forintért vettük meg Matolcsynak. Az asztal (180 cm hosszú) legjobb replikáját egyébként a Simon by Cassina készíti, ők 10.700 eurót, kb. 3,3 millió forintot kérnek egy Breuer-féle asztalért.

“Annak ellenére, hogy Breuert a dizájntörténet egyik legkiemelkedőbb alkotójaként tartjuk számon, a magyar közgyűjtemények keveset őriznek munkáiból. Ezért különösen figyelemre méltó, hogy a megújulás előtt álló Iparművészeti Múzeum egy nagyszabású kiállítás és rendezvénysorozat keretén belül kívánja a közönséggel megismertetni az új szerzeményt és alkotóját."

"Breuer tárgyalóasztalával kapcsolatban több érdekességet is feltártak, melyet most a szélesebb közönség is megismerhet, akárcsak a tervező első biciklije inspirálta híres csőbútorokat.”- olvasható az Iparművészeti Múzeum sajtóanyagában, amiből azt is megtudtuk, hogy az egykori irodákat idéző fényképek, tervrajzok és modellek között mozogva betekintést nyerhetünk az izgalmas tervezési folyamatba, a tervezők mindennapjaiba, a sztárépítész életterébe valamint abba, hogy milyen hatással volt Breuer a modern magyar enteriőr és bútortervezésre.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta