LÁJFHEKK

Ha már eléggé feszült az év végétől, nézzen látványos robbanásokat!

2016. december 9., péntek 09:40

Közeledik az év vége, a szeretet ünnepe jegyében mindenki egymást tapossa az üzletekben, a munkahelyén pedig ezer százalékra pörgették fel a hajtást az év végi zárás miatt? – nem csoda, ha feszült! Mi is. Kész szerencse, hogy az Architizer.com szerkesztői összegyűjtötték a történelem leglátványosabb épület robbantásait. Nézze meg a hajtás után, hogyan omlik össze egy Las Vegas-i kaszinó vagy egy baltimore-i toronyház, és gondoljon arra, hogy nemsokára tényleg véget ér ez az év! Mondjuk aztán rögtön jön a következő...

Az első dokumentált robbantást Guy Fawkes kísérelte meg 1605-ban, aki az angol Parlament épülete mellett helyezett el egy kis robbanóport annak reményében, hogy így sikerül végeznie I. Jakab angol királlyal, mivel egy katolikus összeesküvő-csoport tagjaként ő is szívesebben látott volna egy katolikus uralkodót az angol trónon. Az eset Lőpor-összeesküvés néven vonult be a történelemkönyvekbe, a merényletkísérlet meghiúsulását pedig azóta is minden év november 5-én ünneplik meg Nagy-Britanbiában.

1773-ban 150 kilogramm puskaport használtak fel a Szentháromság székesegyház lerombolására az írországi Waterfordban. Az Irish Times beszámolója szerint az épület szinte azonnal megadta magát a fülsiketítő robbanásnak és a földdel vált egyenlővé. Az ezt követő 300 évben a technológiának köszönhetően komoly előrelépések történtek robbanószer ügyben, ami leginkább a második világháború során és az azt követő időszakban volt látványos. Miközben Európában a mérnökök végleg ledöntötték a háború alatt lebombázott épületeket, rájöttek, hogy hogyan irányítsák a robbantás menetét és a ledőlő falak irányát úgy, hogy közben minimalizálták a földrezgést és a légfúvást, ami által nem keltettek zavart a környező városokban sem. A robbanószer attól kezdve a megbízható, biztonságos és gazdaságos volt, ami kiváló alternatívájává vált a „lebontásnak”.

Kiállított robbantások

Bár ez a felvétel eredetileg egy 2003-as amszterdami kiállításra készült, attól függetlenül remekül szemlélteti a több mint száz darab épület összedőlését. A 17 perces videót nem érdemes lehalkítani, ugyanis a beton, acél és üveg elemek puffanásának hangja még drámaibbá teszi a porfelhős látványt.

Landmark Hotel, Las Vegas, 1995

A kaszinó felrobbantását az akkori technológiának köszönhetően több kameraállásból is megnézhetjük a videón. A látvány annyira megfogta Tim Burton rendezőt, hogy a 4400 kiló robbanóanyaggal megsemmisített Las Vegasi épület felrobbantását a Támad a Mars című kasszasikerben is elsütötte 1996-ban. A városban egyébként bevett szokás, hogy felrobbantanak egy régi épületet, hogy a helyére újat építsenek fel. A leglátványosabb tíz Las Vegasi robbantást ide kattintva nézheti meg.

A tíz legjobb stadion-robbantás az Egyesült Államokban

Az öt és fél perces videóban végignézhetni, hogy milyen baseball, foci, kosárlabda és hoki arénákat robbantottak fel az Egyesült Államokban 1990-2010 között. A tanulságos kisfilmben megsemmisül többek között a Kingdom Seattleben, a Market Square Arena Indianapolisban és a Riverfront Stadion Cincinnatiban.

Hollander Ridge torony felrobbantása, Baltimore, 2000

25 évvel a beton tornyok megépülése után, 2000 júliusában mintegy tíz másodperc alatt semmisítették meg azt a sokemeletes projectet, melynek keretében állami lakásokat alakítottak volna ki az épület helyiségeiben. A komplexum felrobbantásához több, mint 400 kilogramm robbanóanyagot használtak a szakemberek.

Négyezer tonnás siló Ausztráliában

Az ausztrál Redbankban található silót 2013 májusában robbantották fel, amihez jól láthatóan nem volt elegendő a munkások által használt száz kilogrammnyi robbanóanyag. Az óriási épület ennyitől negyven perc alatt csak megrogyott, majd kicsit megdőlt és leginkább a pisai ferde toronyra hasonlított, de semmiképpen sem omlott össze, mint ahogy ezt a kirendelt bontási csapat tervezte.

Balul elsült robbantás Dél-Dakotában

Sioux Falls nevű kisváros legmagasabb épületét, a 202 méteres takarmánykeverő tornyot a tervek szerint 2005 decemberében robbantották volna fel, ám a szakemberek nem használtak elég robbanóanyagot, ezért az épület egy hangos robbanást követően keletre dőlt, lyukat ásott magának a földbe és beragadt.

Bukfencező épület

Ezt a videót 2013 nyarán töltötte fel Youtube oldalára a failblog.org csapata. A helyszín és az épület pontos neve sajnos ismeretlen, de azért érdemes megnézni,hogy milyen következményekkel járhat egy elpuskázott robbantási kísérlet.

A földi pokolként számon tartott Pruitt-Igoe lakótelep

A Missouri állambeli St. Louisban található lakótelepet Minoru Yamasaki tervezte az ötvenes-hatvanas években. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb lakossági projektje a mai napig az egyik legvitatottabb pontja a modern várostervezésnek, mellyel azóta is számos szociológiai tanulmány foglalkozik. A wikipédia.org információi szerint a hetvenes évekre a lakótelep a város szégyenfoltja lett, így 1972. márciusában elkezdték felrobbantani az épületeket. A robbantások egy rövid elméleti bevezető után, a 04.36 perctől kezdődnek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta