Ha már eléggé feszült az év végétől, nézzen látványos robbanásokat!

Közeledik az év vége, a szeretet ünnepe jegyében mindenki egymást tapossa az üzletekben, a munkahelyén pedig ezer százalékra pörgették fel a hajtást az év végi zárás miatt? – nem csoda, ha feszült! Mi is. Kész szerencse, hogy az Architizer.com szerkesztői összegyűjtötték a történelem leglátványosabb épület robbantásait. Nézze meg a hajtás után, hogyan omlik össze egy Las Vegas-i kaszinó vagy egy baltimore-i toronyház, és gondoljon arra, hogy nemsokára tényleg véget ér ez az év! Mondjuk aztán rögtön jön a következő...

Az első dokumentált robbantást Guy Fawkes kísérelte meg 1605-ban, aki az angol Parlament épülete mellett helyezett el egy kis robbanóport annak reményében, hogy így sikerül végeznie I. Jakab angol királlyal, mivel egy katolikus összeesküvő-csoport tagjaként ő is szívesebben látott volna egy katolikus uralkodót az angol trónon. Az eset Lőpor-összeesküvés néven vonult be a történelemkönyvekbe, a merényletkísérlet meghiúsulását pedig azóta is minden év november 5-én ünneplik meg Nagy-Britanbiában.

Guy Fawkes a lázadó
Guy Fawkes a lázadóHulton Archive / Europress / Getty

1773-ban 150 kilogramm puskaport használtak fel a Szentháromság székesegyház lerombolására az írországi Waterfordban. Az Irish Times beszámolója szerint az épület szinte azonnal megadta magát a fülsiketítő robbanásnak és a földdel vált egyenlővé. Az ezt követő 300 évben a technológiának köszönhetően komoly előrelépések történtek robbanószer ügyben, ami leginkább a második világháború során és az azt követő időszakban volt látványos. Miközben Európában a mérnökök végleg ledöntötték a háború alatt lebombázott épületeket, rájöttek, hogy hogyan irányítsák a robbantás menetét és a ledőlő falak irányát úgy, hogy közben minimalizálták a földrezgést és a légfúvást, ami által nem keltettek zavart a környező városokban sem. A robbanószer attól kezdve a megbízható, biztonságos és gazdaságos volt, ami kiváló alternatívájává vált a „lebontásnak”.

Kiállított robbantások

Bár ez a felvétel eredetileg egy 2003-as amszterdami kiállításra készült, attól függetlenül remekül szemlélteti a több mint száz darab épület összedőlését. A 17 perces videót nem érdemes lehalkítani, ugyanis a beton, acél és üveg elemek puffanásának hangja még drámaibbá teszi a porfelhős látványt.

Landmark Hotel, Las Vegas, 1995

A kaszinó felrobbantását az akkori technológiának köszönhetően több kameraállásból is megnézhetjük a videón. A látvány annyira megfogta Tim Burton rendezőt, hogy a 4400 kiló robbanóanyaggal megsemmisített Las Vegasi épület felrobbantását a Támad a Mars című kasszasikerben is elsütötte 1996-ban. A városban egyébként bevett szokás, hogy felrobbantanak egy régi épületet, hogy a helyére újat építsenek fel. A leglátványosabb tíz Las Vegasi robbantást ide kattintva nézheti meg.

A tíz legjobb stadion-robbantás az Egyesült Államokban

Az öt és fél perces videóban végignézhetni, hogy milyen baseball, foci, kosárlabda és hoki arénákat robbantottak fel az Egyesült Államokban 1990-2010 között. A tanulságos kisfilmben megsemmisül többek között a Kingdom Seattleben, a Market Square Arena Indianapolisban és a Riverfront Stadion Cincinnatiban.

Hollander Ridge torony felrobbantása, Baltimore, 2000

25 évvel a beton tornyok megépülése után, 2000 júliusában mintegy tíz másodperc alatt semmisítették meg azt a sokemeletes projectet, melynek keretében állami lakásokat alakítottak volna ki az épület helyiségeiben. A komplexum felrobbantásához több, mint 400 kilogramm robbanóanyagot használtak a szakemberek.

Négyezer tonnás siló Ausztráliában

Az ausztrál Redbankban található silót 2013 májusában robbantották fel, amihez jól láthatóan nem volt elegendő a munkások által használt száz kilogrammnyi robbanóanyag. Az óriási épület ennyitől negyven perc alatt csak megrogyott, majd kicsit megdőlt és leginkább a pisai ferde toronyra hasonlított, de semmiképpen sem omlott össze, mint ahogy ezt a kirendelt bontási csapat tervezte.

Balul elsült robbantás Dél-Dakotában

Sioux Falls nevű kisváros legmagasabb épületét, a 202 méteres takarmánykeverő tornyot a tervek szerint 2005 decemberében robbantották volna fel, ám a szakemberek nem használtak elég robbanóanyagot, ezért az épület egy hangos robbanást követően keletre dőlt, lyukat ásott magának a földbe és beragadt.

Bukfencező épület

Ezt a videót 2013 nyarán töltötte fel Youtube oldalára a failblog.org csapata. A helyszín és az épület pontos neve sajnos ismeretlen, de azért érdemes megnézni,hogy milyen következményekkel járhat egy elpuskázott robbantási kísérlet.

A földi pokolként számon tartott Pruitt-Igoe lakótelep

A Missouri állambeli St. Louisban található lakótelepet Minoru Yamasaki tervezte az ötvenes-hatvanas években. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb lakossági projektje a mai napig az egyik legvitatottabb pontja a modern várostervezésnek, mellyel azóta is számos szociológiai tanulmány foglalkozik. A wikipédia.org információi szerint a hetvenes évekre a lakótelep a város szégyenfoltja lett, így 1972. márciusában elkezdték felrobbantani az épületeket. A robbantások egy rövid elméleti bevezető után, a 04.36 perctől kezdődnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra