Sportbabakocsi lett a legjobb európai formatervezési ötlet

Milánóban átadták a 2016-os DesignEuropa-díjakat: egyet ipari, egyet kis- és feltörekvő vállalatok kategóriájában, és életműdíj is volt  A nemzetközi megmérettetésen Magyarországot Szőnyi Anna képviselte az IDO pad tervével

A DesignEuropa-díj az EU decentralizált ügynökségének, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) díja, amellyel a formatervezési minták és azok menedzselése terén tanúsított kiválóságot tüntetik ki a lajstromozott közösségi formatervezési minták (RCD) jogosultjai körében. A lajstromozott közösségi formatervezési minta az EUIPO által nyilvántartott egységes szellemitulajdon-jog, amely az EU 28 tagállamában érvényes.

Az ipari kategóriában díjazott formaterv: Thule Urban Glide sportbabakocsi

A Thule formatervezői a svéd Veryday designstúdióval együttműködve azon dolgoztak, hogy a Thule formanyelvét átültessék a Thule Urban Glide sportbabakocsiba, még a 2013-as piaci bevezetés előtt. A zsűri a formaterv eredetiségét, jó műszaki konstrukcióját, praktikusságát, társadalmi érzékenységét és a különböző életstílusokhoz való alkalmazkodását emelte ki.

A kis- és feltörekvő vállalatok kategóriában díjazott formaterv: Flap hangelnyelő panel 

A Flap hangelnyelő panelt apa és fia, Alberto és Francesco Meda tervezte a Caimi Brevetti számára. A zsűri tagjai különösen azt értékelték, ahogy a termék vegyíti a vizuális és háromdimenziós elemeket, és összekapcsolja az ipari formatervezést a beltéri tervezéssel. A zsűri azt is kiemelte, hogy a vállalat szellemitulajdon-menedzselési stratégiája keretében kifinomultan és intelligensen használja az RCD-rendszert.

Az életműdíj kitüntetettje: Giorgetto Giugiaro

Az első DesignEuropa életműdíj kitüntetettje Giorgetto Giugiaro. Giugiaro nevét világszerte a gépjárműipar egyik legsikeresebb formatervezőjeként emlegetik. Különböző gyártóknál közvetlenül irányította több mint 300 sorozatgyártású modell és több mint 200 kutatási prototípus elkészítését. A világ közútjain a vezető autógyártóknak mintegy 60 millió olyan járműve fut, amelyek mind az ő kreativitásának köszönhetően készültek el. Olyan autók formatervét készítette el, mint a Volkswagen Golf, a Lotus Esprit, a Fiat Panda és a Maserati 3200 GT. Karrierje során a világ szinte mindegyik nagy autógyártójával dolgozott. Vezetői készsége és a munka iránti elkötelezettsége fiatal formatervezők nemzedékeit ihlette meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek