Felfedeztük a Nyugati rejtett zugát, a Királyi várót

„Egyesült erővel” – ez volt Ferenc József kedvenc szavajárása, aminek ékes bizonyítéka a Nyugati pályaudvar tizedik vágánya mentén, egy méretes, kopott zöld kapu fölött olvasható VIRIBUS UNITIS felirat. Az ajtó túloldalán rejtőzik az épületegyüttes gyöngyszeme, a Királyi váróterem, ami a nagy nyilvánosság előtt ugyan zárva van, de a MÁV nosztalgiajáratain utazók számára és különleges alkalmakkor azért látogatható. Egy érdekes könyvbemutatón mi is megnézhettük, hol ücsörgött a teáját szürcsölgetve Erzsébet királyné, miközben a gödöllői járatra várt.

A pályaudvar központi épületében elhelyezkedő Királyi Váróterem Ferenc József és Erzsébet királynő, azaz "Sissi" tiszteletére és személyes használatára épült a francia Gustave Eiffel tervei alapján. Az állófogadásra is alkalmas váró három fő helyiségből áll: a tágas fogadóterem, a lóhere alakú Erzsébet-terem, valamint a Királyi tárgyaló szerves egységet alkotnak, amit a nyárikert egészít ki; és a termek funkcionális sorrendet követve, illetve építészetileg egyfajta alá- és fölérendeltségi viszonyt jelképezve helyezkednek el.  A létesítményt 1984-ben – a korhű állapotokat megőrizve – teljesen felújították.

A fogadóterembe lépve neobarokk elegancia, érintetlennek tűnő falfestmények, freskók, gipsz stukkók, tükrök, csillárok, tökéletes arányok és termetes, mégis barátságos, elegáns belső fogadja a látogatókat. A máig eredeti „pompájában” lévő várót bársony bútorzattal és (ma már nem üzemeltethető) márványkandallóval látták el. A köztudottan munkamániás Ferenc József utazását megszakítva itt, a váróban tárgyalt az audienciára jelentkezőkkel.

A fogadóterem falait azoknak a korabeli vármegyéknek (Arad, Máramaros, Heves, Bihar, Fehér, Pozsony, Trencsén) a címerei díszítik, amerre a Nyugati pályaudvarról 1877-ben vonatok indultak. A Szent István címer helyére időközben a Magyar Nemzeti Kincstár címere, Ferenc József és Erzsébet királyné szobra helyére pedig Széchenyi István és Baross Gábor mellszobra került.

Az Erzsébet terem falán lévő freskók görög mitológiai jeleneteket ábrázolnak, az egyik eredeti tükörbe pillantva pedig igazi „tükörfolyosó” tárul elénk. A Királyi dolgozó egyszerűségével zárja a három terem funkcionális sorrendjét. Az elmúlt több mint egy évszázad alatt olyan neves államférfiak és politikai személyiségek fordultak meg a Királyi Fogadóterem falai között, mint Károly herceg, Hruscsov, Tito, Horthy Miklós vagy Richard Nixon.

Az elnyűtt, patinás, mégis elegáns és igazi időutazós fílinget keltő Királyi Fogadóterem műemlékvédelem alatt áll, nem véletlenül féltik annyira a nagy tömegektől. A szakemberek régóta tervezik a váró felújítását, ami a Nyugati pályaudvar rekonstrukciójának részeként 2020-ig várhatóan meg is valósul.

További fotókért nézze végig képgalériánkat, a Királyi váró körpanorámáját pedig ide kattintva nézheti meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra