Teszteltük a takarítás Uberjét

A végeredmény: online rendelhető csomagok, hülyebiztos felület, pontos feltételek, a számla nélkül dolgozó takarítókhoz képest 40-50%-os felár, cserébe tiszta lakás, tartós elkötelezettség nélkül. De kezdjük az elején.

Milyen a jó takarító? Számomra ilyen:

  1. szépen dolgozik,
  2. megbízható,
  3. nem beszél sokat.

Családi takarítónőnk ezeknek megfelelt, évek óta járt a két és fél szobás lakásunkba. 1200 forintot kért óránként, és 4 óra alatt átlagosan végzett. Ebben benne volt az összes helyiség kitakarítása, ötfős családunk egy hét alatt felgyűlt vasalása, és mindig egy kicsit elvégzett a nagytakarítás-jellegű feladatokból is, mint például az ablakpucolás. Ha lejárt épp a mosógép, kiteregetett. Ha úgy adódott, a gyerekeket is rá lehetett bízni fél órára, emellett tényleg nem beszélt sokat. Hogy ez miért olyan fontos számunkra? Mert azért bérelek fel valakit heti fél napra, hogy én közben haladni tudjak a saját, egyéb dolgaimmal, ami nem megy, ha közben társalogni akarnak velem.

shutterstock 182411360

Persze, nekem is alkalmazkodnom kellett hozzá, mert ő mindig ugyanabban az időpontban tudott jönni, ha meg elutazott vagy megbetegedett, akkor koszosak maradtunk. Most is ez történt: a csoda- takarítónéni sajnos kórházba került bizonytalan időre. Mit tegyek? Mivel reméljük, gyógyulás után vissza tud jönni dolgozni, nem szerettem volna mást keresni helyette. Így a Rendi.hu online takarítócégre esett a választásom (ez az, ami korábban Helpy néven indult). A Rendi a közösségi gazdaságra épülő cégek, az Uber és az Airbnb modelljét követi: közvetít a takarítást igénylők és a takarítók között. (A társaságnak külön programja van az Airbnb-vel lakást kiadók számára is.) Mivel az adatbázisukba felvett takarítóikat a cég szigorú előszűrésnek veti alá, és a felhasználók is minden alkalom után értékelik is őket, nagyobb bizalommal fordulok feléjük, mintha egy vadidegent kellene beengednem a lakásomba (amit amúgy is csak ismerős ajánlására tennék meg).

A kezdet bizalomgerjesztő: egy nagyon felhasználóbarát felületen lehet leadni a rendelést, az irányítószám megadása után. A lakás mérete szabja meg az alapcsomag árát: ez 65 és 90 négyzetméter közti lakásnál akciósan 7800 forint, 120 négyzetméteresnél 11 700 forint. Részletes tájékoztatást adnak, hogy az adott csomag mit foglal magában: például ágyhúzást, a sütő és az összes fiók előlapjának tisztítását is. Erre jönnek az extrák újabb díjazásért: lehet kérni teregetést, mosogatást, ablakpucolást, a terasz takarítását, vagy éppen tisztítószer-csomagot, és itt is elmagyarázzák, mit tartalmaz az adott szolgáltatás. A vasalást választom ki, ez 950 forint, és 5 kg ruha kivasalását foglalja magában. Ezután választhatok időpontot, ami nagyon kellemes, hisz nem nekem kell alkalmazkodni. Lehet egyszeri vagy hetente-havonta ismétlődő takarítást kérni, a rendszerességet kisebb kedvezménnyel honorálják. Már csak a címemet kell megadni és választani, hogy a takarítónak fizetek készpénzzel, vagy inkább bankkártyával a weboldalon keresztül. 8750 forint lett a végösszeg, ez közel a duplája annak, mint amit a szokott takarítómnak fizetek, de a közvetítő cég jutalékával, adóval és számlával érthető ez az összeg, még ha nem is akarom hetente kifizetni.

Jobban foglalkoztat a kérdés, mit fog csinálni a takarítójuk öt órán át a lakásomban (ennyit kalkulált nekünk a szoftver), ha se ablakot nem pucol, se nem tereget, se a teraszt nem söpri fel? Elég szépen takarít az ismeretlen személy? Megbízható? Nem akar majd beszélgetni? A Rendi tényleg hülyebiztos, a várakozás napjait azzal dobja fel a rendszer, hogy többször is küld egy-egy emlékeztetőt: ne feledjem, takarítást rendeltem. A nagy napon pedig a megbeszélt időben megérkezik egy kellemes hölgy, Andrea, átöltözik és belecsap a lecsóba.

Rögtön kiderül, hogy mi nem vagyunk elég jók egy igazi színvonalas pucoláshoz, ugyanis nincs otthon vízkőoldó, súrolószer, a gőzölős vasalóból pedig rejtélyes szmötyi folyik. Ezekről a szokásos takarítónénink nem értesített (vagy ha mondta is, elfelejtettem). A szakmai színvonal érdekében azonban a szomszédtól gyorsan kölcsönzünk némi súrolószert és vasalót, majd Andrea bevonul a 2 négyzetméteres fürdőszobába, és egy órán keresztül nem jön ki onnan. Mi a csoda folyhat ott benn? Mikor kijön, minden ragyog, még a fúgák is, a csempéket lemosta, általában olyan tisztaság van, amilyet csak nagytakarításkor láttam. Andrea ezen a színvonalon folytatja a munkát, tényleg nagyon alapos, olyanokat is elvégez, amiket a rendes takarítónk csak többhavonta (például a konyhaszekrény előlapjainak tisztítása). Emiatt viszont a munka jóval tovább is tart a tervezettnél: végül hét órát töltött a lakásunkban, és még az ajtókat is lemossa grátisz, noha ez is és a túlóra is fizetős lenne a rendszer szerint. Beszélgetni viszont kicsit jobban szeret, mint én: érdeklődik a családunkról, a munkámról. Lehet, hogy barátságtalannak tűnök, de ebben a nexusban nem szeretnék belemenni ezekbe a kérdésekbe.

Még el se távozott Andrea, a rendszer már kéri, hogy értékeljem, mennyire szépen takarított, udvarias volt-e, pontos, és viselt-e Rendi pólót. Ez utóbbi mondjuk legkevésbé sem érdekel, de Andrea egyértelműen öt csillagot kap tőlem. 

shutterstock 383657029

Mivel kicsit zavart, hogy 5 óra helyett több mint fél napig keresztül kellett egy idegent kerülgetni a lakásomban, második alkalommal nagy merészen olyan időpontra rendelek takarítást, amikor el kell mennem otthonról. Ezúttal egy másik takarító érkezik, Niki: megmutatom neki, mi merre van, majd magára hagyom a takarítással és a vasalással. Ő a gép által kalkulált öt órával ellentétben már négy és egynegyed óra múlva végez, és bár a tévénk nem tűnt el és a lakás is rendben van, de azért érezhető, hogy nem súrolta át háromszor a konyhakövet, csak egyszer (legalábbis abból sejtve, hogy néhány kisebb historikus maszat láthatóan túlélte az akciót). Bár előzetesen online igényeltem számlát is, Niki ezt nem hozta magával, azt mondja, nem értesítette őt a rendszer, ezek miatt őt csak négy csillagra értékelem. Beszélgetnem viszont nem kellett!

Ha a két tesztet átlagoljuk: a Rendi megbízható emberekkel, elkötelezettség nélkül, egy „okosba” dolgozó mezei takarítónénihez képest 40-50%- kos felárral tényleg rendesen kitakarítja a lakást. 

Rendi.hu

Hol?

Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Győrben.

Mennyiért?

Az alapcsomag a lakás méretétől függően 6-12 ezer forint, ehhez választhatók 1-3 ezer forintért extrák, mint sütő- és hűtőpucolás, ablakmosás, vasalás, teregetés. Rendszeres megrendelésre kedvezményt adnak.

Kinek ajánljuk?

  • aki legálisan szeretne takarítót rendelni
  • aki változó időpontokban ér rá
  • aki nem rendszeresen, csak alkalmilag, például egy buli után szeretne tisztaságot

Kinek nem?

  • aki azt szeretné, hogy 3-4 ezer forintért végigtakarítsák a lakását, inkább felületesen
  • aki „okosba” szeretné ezt megoldani
  • aki nem alaptakarítást, csak valamilyen extrát kérne (vasalás, ablakmosás)
Oszd meg másokkal is!
Mustra