Ha csak egyetlen ágy a szoba...

Ha a hálószoba csak akkora, hogy az ágy is épphogy csak elfér benne, akkor az ágyazgatással nem lesz könnyű dolga. De ettől még maga a szoba lehet kifejezetten meghitt, otthonos és kellemes is, ha kihozza a legjobbat a helyzetből.

Széles ágykeret

Ha a szobát valóban kitölti az ágy, azaz tényleg nincs mellette még egy akármilyen keskeny közlekedő sáv sem, akkor könnyen érezheti magát bezárva, mintha egy dobozban feküdne. Ezen egész jól segíthet, ha olyan ágykeretet választ, amelynek kifejezetten széles pereme van: így ugyan valamivel csökken a fekvőfelület, de cserébe kap egy kis "polcot", amelyre pakolhat, és mivel nem közvetlenül a fal mellett fekszik, némileg tágasabbnak is érzi a teret.

[PINTEREST] 5811c9e9e1640

Polcok

Faltól-falig ágy esetében az éjjeliszekrény funkciót sem könnyű megoldani, főleg ha fent már említett szélesebb ágykeret sem megoldható. Ilyenkor csak a fal marad: a sarokba helyezett, mutatós design polcokkal igazán egyedivé lehet tenni a teret. Nemcsak fel lehet dobni az egyébként nem éppen díszes szobát vele, de ráadásul az éjjeli lámpának és a könyvnek is lesz helye, amit éppen olvas. Sőt, így akár még egy-két növényt is elhelyezhet rajtuk, ami nemcsak a hangulatának, de a helyiség levegőjének is jót tesz majd.

A polcok elhelyezésével azonban érdemes óvatosan bánni, mert könnyen összenyomják a teret. Ne rendezze őket egymás alá, inkább elcsúsztatva tegye őket a falra, és ha lehet, ne zsúfolja tele őket felesleges kacatokkal. 

Háttámla

A falak díszítése ebben a térben igencsak korlátozott, hiszen egy képekkel-mintákkal telezsúfolt fal csak még kisebbnek mutatja a szobát. Míg azonban, ha az ágy háttámláját emeli ki, az szélesíti az ágyat, és ezzel együtt a szobát is.

Plafonig vinni semmi esetre sem érdemes a dolgot, de magasítani, hangsúlyosabbá tenni mindenképpen. Hogy ezt mivel teszi – redőzött, függönyszerűen feltett anyaggal, bepolcozható hátlappal, elegáns sötét fa háttérrel, kovácsoltvas háttámlával –, az már teljesen az ön ízlésére van bízva, de ahogy korábbi cikkünkben már ajánlottuk, az interneten rengeteg ötletet talál lakberendezésre is.

[PINTEREST] 5811ca54edf05

Fények és díszítés

Mivel az „ágyszoba” nagyon kicsi, mindenképpen nagyon ügyesen kell játszani a fényekkel és a dekorációval, hogy ne legyen belőle nyomasztó luk. Két lehetősége van: vagy optikailag nagyobbít a téren, vagy direkt ráerősít a kuckós hatásra. Előbbit például egy hatalmas, egész falas fotótapétával is megteheti, melyben folytatódik a tér. Emellé mindenképpen érdemes fehér, de legalábbis valami nagyon világos színt társítani mind a falakon, mind a dísztárgyak, kaspók, képkeretek esetében (persze árnyalati eltérések lehetnek, sőt, kellenek is).

A kuckós hatást például keleties beütéssel erősítheti: kerülhet a plafonra egy szép mandala mintás kendő, melyet a szoba négy sarkában rögzít. A közepét szintén szegezze a plafonhoz, és ha lehet, akkor a csillár is innen lógjon alá.

[PINTEREST] 5811c9b03efca

A fényekkel se legyen fukar, mert bár egyetlen lámpa is bevilágítja a teret, az egy nagyobb helyett sok kicsi sokkal kellemesebb hatást ad. Használja nyugodtan a karácsonyfaizzókat, akár a már említett, plafonra rögzített kendő mögé vezetve is, de ebben az esetben mindenképp figyeljen oda, nehogy hozzáérjenek a textilhez, és érdemes áttetszőbb anyagot választani. 

„További lehetőség, ha olyan vasalattal ellátott ágyat választunk, amit fel lehet nyitni a falra. Sokfélét lehet ezekből kapni, a legpraktikusabb, ha olyat választunk, aminek az alján polcok vannak, így ha felnyitottuk az ágyat, plusz pakolófelülethez is jutottunk. Ez a fajta megoldás akkor ideális, ha az ágy aljára szerelt polcok az ággyal együtt mozognak, mindig megtartva vízszintes helyzetüket, ugyanis ebben az esetben nem kell minden használat előtt lepakolni róluk. Ha ilyen ágyat választunk, a szoba egyből több funkcióssá válik, hiszen amikor fel van nyitva az ágy, a helyét máris kihasználhatjuk pl. egy baráti vacsora helyszíneként.

Ha a „hálónk” csak három oldalról zárt, olyan ágyat is választhatunk, aminek a keretébe alul polcok vannak beépítve a szoba nyitott oldala felől, így oda is pakolhatunk. Még jobb, ha fiókokat tervezünk bele, így akár a teljes mélységet is ki tudjuk használni” – tanácsolja Zsoltai Tünde látványtervező, lakberendező.

Oszd meg másokkal is!
Mustra