Fényben fürdő szoba egyetlen ablakkal? Simán!

Egyablakos szobája sokaknak van, hiszen a kislakások olcsóbbak, könnyebb őket fenntartani. De ez nem jelenti azt, hogy könnyű az élet bennük, hiszen az egyetlen ablak azért feladja a leckét, ha otthonosnak és tágasnak szeretné érezni a lakást.

Az alábbi tippekkel azonban biztosan javíthat ezeken az érzéseken, és akkor is használhatja őket, ha nem csak egy ablaka van, de szeretné, ha még több lenne.

Lehet új ablaka egy kis trükkel 

Az egyetlen ablak nemcsak a szellőztetés nehézsége miatt kevés: az a gond vele, hogy az ember egy ilyen helységben egy lukban érzi magát, ami sötét és nyomasztóan kicsi. Hogy ezt az érzést feloldhassa, érdemes egy kicsit csalni.

[PINTEREST] 5811ce36af039

Az egyablakos lakások jellemzően nagyobb lakásokból leválasztással jöttek létre, így általában a nappalié az ablak, mely után esetleg következik a háló, de a konyha és étkező már csak az ablak távoli képével érheti be. Ezen enyhíthet, ha "hamisít" magának egy ablakot a falra. Nem kell, hogy valóban falat is vágjon miatta (és a szomszéd se biztos, hogy jó néven venné), a lényeg úgyis az illúzió. Erősítsen egy ablakkeretet a falra, szereljen bele rejtett világítást (de csak felülre és a két oldalára), a keret mögé pedig tegyen egy szép, elnyúló tájat ábrázoló képet, például egy tisztást, vagy egy erdei utat. Arról se feledkezzen meg, hogy az illúzió akkor lesz meggyőző, ha az ablakon függöny is van, erről se feledkezzen meg. Igaz, hogy ettől a megoldástól nem lesz egyel több természetes fényforrás a lakásban, viszont a konyha sem lesz többé nyomasztó, sötét, szűk kis lyuk.

„Lehetséges az ablak mögé rejtett LED világítást elhelyezni, ebben az esetben azonban figyelnünk kell arra, hogy a LED szalag színhőmérséklete a napfény színhőmérsékletével nagyjából azonos legyen. Ezt az értéket a gyártók Kelvinben határozzák meg. A nap színhőmérséklete 3000 Kelvin körüli érték. Ennek a fénynek egy meleg fehér színe lesz, azonban ha ettől magasabb Kelvin számú LED szalagot vásárolunk a színük egyre fehérebb lesz, ami nem adja vissza azt a természetes hatást, amit egy ilyen „optikai csalásnál” elvárnánk. Ha egész pontosak akarunk, lenni a világítótestek színhőmérsékletei az alábbiak szerint alakulnak: 2700-3400 Kelvin melegfehér, 3500-4900 Kelvin közötti érték tiszta fehér, az e feletti értékek pedig már hideg fehérbe illetve kékes színárnyalatba hajlanak.

Azonban az ablak belső részén elhelyezett rejtett világítás fénye az ablak belseje felé haladva elhalványodik, illetve elkopik. Ha egynemű világító felületet szeretnénk létrehozni egy savmart üveg vagy egy opálplexi előtétfalat javasolnánk, amire akár felkerülhet a cikkben már említett háttérkép is, transzparens matrica formájában. Az előtétfal mögé a LED szalagot egymástól 5-10cm-es távolságban szükséges egymás mellett elhelyezni, függőlegesen vagy vízszintes irányba. A lényeg, hogy kitöltse az ablaknyílás méretét. Ezzel a megoldással egységes egynemű világító felületet tudunk létrehozni. Azonban itt, amire szükséges figyelnünk, hogy a LED szalag és a hordozóanyag között kellő távolságot szükséges meghagyni, hogy a LED szalag kellően szét tudja szórni a fényt és ne lássuk a csíkozását.”- mondja Zsoltai Tünde látványtervező, lakberendező.

Óvatosan a függönnyel!

Bár az ablak valóban a függönnyel lesz az igazi, de az már nem mindegy, hogyan is bánik az anyaggal. Egyetlen ablak esetében fontos, hogy a lehető legkevesebbet takarjon az üvegfelületből a textil. A karnist úgy helyezze el, hogy a függöny két felét teljesen szét tudja húzni, ne lógjon bele az ablakba. A tökéletes hatásért azonban arra figyeljen, hogy az oldalsó keretet szemből nézve takarja a függöny: ez egy apró optikai csalás, hogy az ablak még nagyobbnak tűnjön,  Így olyan érzése lesz, hogy az ablak a textil mögött még folytatódik.

Térnövelés és fény

A lakás luk jellege sok aprósággal feloldható. Megoldás lehet, ha kivitelezhető, hogy az ablakot nagy üvegajtóra cseréli, és franciaerkélyt alakít ki előtte. Ez ugyan költséges, de a hatás, amit elérhetünk általa, igazán megéri az árát.

[PINTEREST] 5811d007dd36b

A fények fontosságát minden lakberendezési honlap hangsúlyozza. Ha már csak egyetlen ablak van, akkor sok kiegészítő lámpát alkalmazzon, ne csak a mennyezetieket. ezzel egyrészt hangulatosabb, másrészt világosabb teret érhet el. Jó megoldás a tükrök alkalmazása is, hiszen nemcsak a teret növelik optikailag, hanem a fényt is segítenek megsokszorozni.

A kiegészítők tekintetében is törekedjen arra, hogy áttetsző, vagy fényes felületekkel dolgozzon. A székek esetében a plexi jó megoldás, míg a vázák, tárolók, és hasonló apróságoknál a fényes, tükröződő felületekkel varázsoljon még több fényt.

Növelje az ablakot, amennyire lehet!

Az ablak mérete adott, ezen csak belsőépítész tud segíteni, de azért optikailag lehet játszani vele. A karnist helyezze a plafonra, és a függöny lógjon a padlóig, ezzel elnyújthatja az ablakot.

[PINTEREST] 5811cfe09cec6

A függönyök esetében használjon áttetsző anyagot, a lehető legvékonyabbat, hiszen ezzel is több fény jut a lakásba. A színeket most felejtse el – maradjanak meg a sötétítőre –, erre a célra a fehér az ideális megoldás, abból is a lehető legvilágosabb árnyalat.

Az ablakpárkányra helyezett növényeknek nagyon jó dolguk van, de egy egyablakos szobában ezekről is mondjon le. A padlón is jól fogják érezni magukat, főleg, ha jól rendezi el őket. A kisebbek kerüljenek az ablak közepe elé, kissé előbbre, és fokozatosan növekedhet a méretük, és kerülhetnek egyre közelebb a falhoz, ahogy az ablak szélei felé halad.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek