Napelem helyett most már termelhet energiát a tetőcseréppel

Nem kell többé ronda napelem-kollektorokkal elcsúfítani a háztetőt, ráadásul azon se kell tipródnia, hová tegye, ha az egyik oldal csak délelőtt, a másik meg délután kap elég fényt. A XXI. század Tony Starkja, Elon Musk, a SpaceX űrtechnológiai vállalat és az elektromos autókban utazó Tesla Motors alapítója és első embere olyan napelemes tetőcserepeket fejlesztett ki, amelyekkel az egész tetőt befedheti, és már simán vannak annyira szépek, mint a hagyományos tetőcserepek - írja a Techcrunch.com.

section-hero
Tesla.com

A Tesla-vezér tényleg nem viccelt: egy látványos termékbemutatón leplezte le a jövő nyártól sorozatgyártásba kerülő, újgenerációs cserepeket, amelyek a Textured Glass Tile, a Slate Glass Tile, a Tuscan Glass Tile, a Smooth Glass Tile fantázianeveket kapták, és nagyon jól mutatnak a modern dizájnházakon. Sőt, ahogy Elon Musk viccesen megjegyezte, ezek még akkor is működni fognak, amikor maga a ház már összeomlott.

Ráadásul ha hinni lehet a Tesla reklámjának, akkor ezek a napelemek mindössze 2 százalékos veszteséggel működnek a normál, tetőre szerelhető, robusztus napelemekhez képest. A jövőben Musk mérnökei pedig még ezen az arányon is javítani szeretnének, a céljuk a hagyományos napelemeknél hatékonyabb cserepek gyártása.

Túl szép, hogy igaz legyen? Akkor figyeljen: árban a napelemes cserép olcsóbbra jön ki a Tesla marketingesei szerint, mint a hagyományosan megépített tető plusz a hagyományosan kiépített elektromos hálózat együttes ára. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ez persze most csak azért van így, mert a cég nyomott áron telepíti az új technológiát, hogy ezzel is a napelemeket népszerűsítse, másrészt pedig sok helyen nagyobb adókedvezmény jár érte, mint a hagyományos tető felhúzásáért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra