Tudta, mi mindenre használhatja az üvegtéglát?

Sok olyan lehetőség rejlik körülöttünk, amit megszokásból, vagy szabálykövetésből egyszerűen nem veszünk észre. Megszoktuk, hogy adott dolgokat csak bizonyos helyeken használunk, és már nem is gondolkodunk abban, hol lehetne még helyük. 

Pontosan ilyen az üvegtégla is, amit mindenki egyértelműen a fürdőszobához kapcsol. Lehet belőle kisebb ablak, zuhanykabin vagy térelválasztó, de a kád oldalának már kevesebben használják fel, pedig erre is alkalmas lenne. Ráadásul nem is kell megmaradni egyetlen helyiségnél vele, sőt még csak a házon belül sem!

[PINTEREST] 580a07a2ecb2a

A lakásban

Az üvegtégla egy nagyon praktikus találmány, ráadásul az ára sem rossz. Egyrészt különleges megjelenést biztosít, színes kivitelben is kapható, lehet teljesen átlátszó, vagy tejüveg, másrészt átengedi a fényt, így akár elsőre megoldhatatlannak tűnő gondokat is orvosolni lehet vele – ilyen például a hálófülke kérdése is.

A nappaliban kialakított alvóhely szeparálása sohasem egyszerű, hiszen egy falakkal szigorúan leválasztott apró fülke könnyen szűkös érzetet kelt. Az üvegtéglából készült fal azonban más, főleg, ha nem rakja egészen a plafonig. A végeredmény: tér leválasztva, a fény mégis szabadon jár, és a hálóhely intimitása sem sérül.

A különleges megjelenésnek hála az üvegtégla a konyhában is használható, például a munkalapot tartó pult gyanánt. Amerikai konyhás megoldásnál ráadásul a konyha felől kerülhet elé szekrény, így csak a nappali irányából látható. Ha még világítást is tesz mögé, akkor a hatás elképesztően menő lesz.

[PINTEREST] 580a07e627f86

A lépcső korlátját is megépítheti ebből az anyagból, amivel érdekes szín- és fényjátékot tehet hozzá a szoba hangulatához. De olyan helyeken is lehet belőle ablak, ahol fénynek ugyan szeretne szabad utat adni, a kíváncsi tekinteteknek azonban nem.

Még mindig a lakáson belül maradva: az üvegtégla dísztárgy is lehet. A belseje üreges, így óvatosan megfúrva kerülhet bele égő, így akár lámpaként is funkcionálhat. Ezt azután festheti, írhat rá üvegfestékkel, de a színezett téglákkal a hangulatvilágítást is nagyon jól meg lehet oldani, ráadásul mindezt egyedi formában.

A kertben

Nem csak a lakásban használhatóak az üreges üvegtestek. A kerti utat ugyanúgy feldobják a színes téglák, mint a lakást, és persze nem árt nekik, ha sétál rajtuk. Sőt, ha megfúrja az egyik nagyobb üvegfelületet, akkor napelemes lámpát is tehet bele, majd a lukat lefelé fordítva lépővilágítással gazdagíthatja a kerti sétányt. Persze nem csak kerti útba építhető, a virágok között is tökéletes éjszakai fényforrás lesz belőle.

Mivel építőanyagról van szó, így ha szeretné, akár téglával is kombinálhatja. Egy magasabb építésű oszlop egy sor közbeszúrt üvegtéglával tökéletes, kapcsolható kerti világítást eredményez, ráadásul az oszlopból akár virágtartó is lehet. De a terasz megvilágításában is segíthet, ha kellően magasra építi és loggiát készít fölé: az oszlopon belül hagyjon üreget, itt fusson a vezeték, és az izzót az üvegtéglasornál rögzítse. Ezt felülről tudja cserélni, és hogy a fenti rés ne okozzon gondot, azt kis ajtóval vagy cserepes növénnyel is takarhatja.

Ha már cserép, akkor az is egy lehetőség, ha az üvegtéglának az egyik keskenyebb oldalát egy az egyben kivágja. Így egy átlátszó vagy színes üvegedényre tesz szert, ami a lakásban és a kertben is mutatós lesz. Ne feledkezzen meg azért arról, hogy a kialakított üvegkaspó aljára legalább egy lukat fúrni, hogy a felesleges víz távozni tudjon, mert anélkül nem lesz hosszú életű a beleültetett növény.

Oszd meg másokkal is!
Mustra