Készítse elő a kertet a télre

Közeledik a tél, ami a kert számára a pihenés időszaka. Mielőtt azonban elkezdődne a fagyos szendergés, fel kell készíteni a területet, hiszen ha nem elég körültekintő, a tél rengeteg kárt is okozhat.

shutterstock 153715040

Takarás

A téli fagyok sok kerti növény számára jelentenek komoly kihívást. Az itthon őshonosok számára ez nem jelent gondot, hiszen alapvetően ehhez a klímához fejlődtek, ám egyes nemesített, vagy melegebb ághajlathoz szokott fajták fagyvédelmet igényelhetnek.

Ennek a legjobb módja a takarás, ami történhet földdel, vagy levágott fűvel, lombbal. Sokan ilyenkor a fóliához nyúlnak, de ezt nagyon rosszul teszik: a műanyag alatt ugyanis a növények könnyen befüllednek, berothadnak. A rövidebb, napsütéses időszakokban a fólia alatt erősen felszökik a hőmérséklet, majd a nap elbújása után visszaesik, és ez a hőingadozás szintén nagyon káros. A fóliát kilyuggatva ugyan a befülledést valamennyire meg lehet akadályozni, ám a felmelegedés és lehűlés ugyanúgy gondot jelent, vagyis ezt a lehetőséget inkább felejtse el.

shutterstock 129324713

Cserepek, edények, kaspók, dézsák

Sok kertben tartanak az emberek olyan növényeket, melyeket nem lehet kiültetni a szabad földbe. Ezek az évek alatt szépen cseperednek, egyre és egyre nagyobb növénytartókban kapnak helyet, amiket egy idő után a tulajdonosok nem akarnak (és nem is nagyon tudnak) mozgatni. Ilyenkor – bár némi rizikót vállal vele – próbálkozhat a dézsák téliesítésével is.

„A télen kint hagyott cserepes növényeket alapvetően szárazon kell tartani. A növények fagypont alatt egyáltalán nem vesznek fel vizet, sőt: az eláztatott föld, ha megfagy, roncsolhatja a gyökérzetet! A szabadba ültetett növények földje maximum 5-10 cm mélységig fagy le, de egy 50-60 cm átmérőjű edény földje teljesen át tud fagyni. A kerámiából készült növénytartók sem szeretik, ha nedvesen fagynak meg. Bár a jó minőségű agyag nem reped szét rögtön, sajnos hazánkban a nappali-esti hőingadozás akár egy szezon alatt szétfeszítheti az agyagot, ha az vizesen fagy meg és enged ki. A téliesítés tehát szárazon tartást jelent: ne locsoljuk, viszont ha lehet, bugyoláljuk be a cserepet valamilyen laza-légáteresztő de vízzáró anyaggal. Erre kiválóan alkalmasak a kertészetekben kapható fagyvédő fóliák. Vannak hosszúkás alakú (ágyások, balkonládák betakarására alkalmas) és zsák formájú (kisebb fák, bokrok becsomagolására való) takarók is" – ajánlja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

shutterstock 354748922

Takarítás

Az őszi nagytakarítás nemcsak a lakásra, hanem a kertre is vonatkozik. Ilyenkor a füvet alaposan ki kell pucolni, ami azt jelenti, hogy a lehullott leveleket, és az utolsó vágásból származó füvet gondosan össze kell gereblyézni róla. Ellenkező esetben a fű berothad, és tavasszal kezdhetünk neki a kopasz foltokon a kárenyhítésnek és az újra füvesítésnek. Az összeszedett zöldhulladék épp jól jön a növények takarásához, vagy ha nincs rá szükség, mehet a komposztra is.

A szerszámok alapos letisztítása is a folyamathoz tartozik. Ha egyszer az év folyamán sokszor nem kevés pénzt áldoz arra, hogy igazán jó eszközökkel dolgozhasson, így telente mindenképpen jól tárolja azokat. Tisztítsa meg a földtől és más, esetleg növényi maradékoktól, majd a fém eszközöket, alkatrészeket, és a mozgó részeket zsírozza, olajozza be. A tél folyamán lehetőleg úgy tárolja a szerszámokat, hogy azok nem egy kisebb kupac földben álljanak, hiszen ez nedves, és mint ilyen, pont gyorsítja a korrodálódást. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek