Nem csak a krizantémtól lehet színpompás a kertje ősz végén is

Az ősz végi kertek nagyon lehangolóak tudnak lenni: ilyenkor már vége a szüretnek, a növények elvirágoztak, legfeljebb a színes lombokban gyönyörködhetünk még, de a barnuló, pöndörödő, lehulló levelek már előrevetítik, hogy nem sok esélyünk maradt a téllel szemben. Ilyenkor már mindenki szívesebben ücsörög benn a lakásban, hogy a szobanövényeivel vigasztalódjon.

Pedig az ősz vége is lehet színes és életteli a kertben is, csak jól kell válogatni a növények között. Az első kézenfekvő választás erre a krizantém, hiszen színes, vidám megjelenésükkel fel tudják dobni a borongós kerteket, ám sokan mégsem kedvelik annyira ezt a növényt, mondván, temetői virág. Ha tehát mást is szeretne virágozni látni a kertben még októberben is, akkor íme néhány ötlet, hogy miket ültessen!

Őszirózsa

Mint a neve is mutatja, ez a növény kifejezetten erre az időszakra lett kitalálva, és talán ez is az, amit a krizantém mellett a legtöbben ismernek. Az őszi kert pirosai, sárgái és a barna árnyalatai mellett az őszirózsa lilája és kékje nagyon is jól mutat majd. Külön szerencse, hogy nem is nagyigényű növény, de a napot és a jó minőségű talajt kedveli.

Attól függően, hogy mekkora kertje van, az őszirózsa különböző fajai közül lehet válogatni: vannak egészen apró, nagyjából 20 centis növekedésű, de nagy, akár 1 méter fölé törő fajtái is. Ha nem szeretne vele folyton vacakolni, és évente ültetgetni az újabb és újabb növényeket, akkor válassza az évelő fajtákat. Ezek már a nyár végén elkezdenek virágozni, és ha jó helyre ültette, és a növény jól érzi magát, akkor az októberi kertet is szépen díszítik.

shutterstock 147747932

Sisakvirág

Ha szereti a kék színt – ami azért nem a leggyakoribb a kertben – akkor a sisakvirág is olyan növény, melyet szívesen ültet majd. A félárnyékot, a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedveli, így virágai élénk színűek lesznek. Nevét sisak alakú, fürtökben nyíló virágairól kapta.

Mielőtt azonban rohanna a legközelebbi kertészetbe beszerezni egyet, tudnia kell, hogy az egész növény erősen mérgező. A középkorban a méregkeverők kedvenc virágaként tartották számon, sőt, gondozását is érdemes csak kesztyűben végezni. Így ha kicsi gyerekei vannak, akkor egy időre inkább mondjon le a növény ültetéséről.

shutterstock 216440407

Csarab

Egyszerű, szép megjelenésű, harang alakú virágokat nevelő növény, mely hazánkban a nyári forróságban kifejezetten a félárnyékos helyeket szereti, és ha jól érzi magát, akkor akár tél elejéig is virágozhat. Ráadásul nemcsak mályva, vagy a rózsaszín más árnyalataiban virító virágai adják a díszítő képességét, de az is, hogy levelei télen az élénkzöldből piros színűre váltanak.

A csarab a savanyú, kiszáradásra nem hajlamos talajt kedveli, és kizárólag árnyékmentes helyen marad meg. Sajnos nem olyan egyszerű a tartása, így sokan inkább cserépben nevelik, ami azért megkönnyíti a helyzetet.

shutterstock 24635488

Varjúháj

Ha igazán mutatós, tökéletesen igénytelen, ráadásul tartós növényt szeretne a kertbe, akkor a varjúháj fajtáit önnek találták ki. Pozsgás növényről van szó, vagyis az extrém szárazságot is nagyon jól viseli, a talajban pedig a laza, jó vízáteresztő képességűt kedveli. Hogy miért éri meg az ültetése? Azon túl, hogy nem igényel gondozást, a virágait akár egész télen át is megtarthatja. Csak tavasszal kell róla levágni, óvatosan, hogy ne sértse meg az új hajtásokat. Nem utolsó sorban pedig a pillangókat is vonzza, így mindenképpen egy kis életet csempész az ilyenkor már jellemzően színtelen, haldokló kertekbe. Virággal a pompás és a bablevelű varjúháj örvendeztet meg minket ilyenkor, a többi varjúháj jellemzően tavasztól nyár közepéig virágzik. Ez egész a fagyok beköszöntéig tarthat, és az elnyílt virágzatok, vagyis a terméságazatok díszíthetik még akár tavaszig is a töveket.

„Az egynyári virágok közül októberben is, pontosabban a fagyokig virágzik a kisvirágú bársonyvirág, másnéven büdöske. Ez a megjelenésében igényes, de bárhol megélő dísznövény sárga, narancs- és barnás színekben kapható és könnyen nevelhetünk magunknak is palántákat a kertbe vetéssel tavasszal belőlük. A kifejezetten alacsony (10-15 cm) változatok mellett az akár fél méteres magasságúakig bármilyen méret közül választhatunk.

shutterstock 487860022

Szeptember-októberben virágzik az őszi krókusz, amely a nagyobb virágú tavaszi krókuszokhoz hasonlít megjelenésében. A lila színű, sötét erezetű virágokban világítanak a sötét narancsszínű porzószálak, amelyek a valódi sáfrány színre emlékeztetnek. Tápdús talajt igényel ez a faj, késői virágzású, értékes dísznövény.

Az árvácskák nem csak ősszel, hanem enyhe időjárás esetében télen is virágoznak, egészen május-júniusig. Sokféle színben, virágmérettel kaphatók, igazi vidámságot okoznak a fényben szegény időszakokban is. A kisvirágú árvácskák szőnyegszerűen virágoznak, a leveleket szinte nem is láthatjuk a rengeteg virág alatt. Ma már a nagyvirágúak is sok virágot nevelnek.

A japán dérbabér egy kisebb cserje, amely ősszel kezdi a sötét színű virágzatát nevelni a télizöld lombja felett. A növény a félárnyékos helyeket, nedves és középkötött talajokat szereti. Nagyon szép megjelenésével a mediterrán hangulatú kertek egyik igényes virága” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek