Két magyarra is szavazhat az Electrolux nemzetközi ötletversenyének elődöntőjében

Buzogány Anna és Tóth Máté pályázata is bejutott a legjobb 50 közé az Electrolux Ideas Lab nemzetközi gasztronómiai ötletversenyen. Hogy bejutnak-e a legjobb tíz közé is, az a közönségen múlik, egészen november 16-ig lehet az ötleteikre szavazni. A fődíj 10 ezer Euró, egy stockholmi utazás, ahol a cég vezetőitől és a legsikeresebb skandináv start-upok megalapítói látják el jó tanácsokkal a nyertest, hogy ötletét továbbfejlessze, és akár elindítsa annak megvalósítását is.

Mi ez a verseny?

Az Electrolux Ideas Lab verseny olyan globális élelmezési problémákra hívja fel a figyelmet, mint az elhízás, az alultápláltság vagy az élelmiszerpazarlás. Arra szeretne ösztönözni, hogy közösen "főzzünk" ki olyan megoldásokat, amikkel a főzés fenntarthatóbb, az ételek finomabbak és egészségesebbek lesznek. Az augusztusban meghirdetett nemzetközi ötletversenyre összesen 73 országból érkezett nevezés. A nevezők közül 27 ország jelöltje jutott tovább a legjobb 50 közé, köztük két magyar pályázó is. A legjobb ötletek az egészséges étkezési szokásokat ösztönző, ételmegosztó applikációktól kezdve a 3D nyomtatás eszközét használó terveken át, a népszerű gamificationt, vagyis játékosítást használó ötletekig terjednek.

A magyar ötletek

Buzogány Anna "Eat" néven egy dietetikusokkal tervezett applikáció ötletével pályázott, amiben konyhai alapanyagoknak és egyéb élelmiszer összetevőknek lehetne utánanézni. Rákereshet az "E" jelzésekre, egyes élelmiszerek pozitív (vagy negatív) élettani hatásaira, megtudhatná, hogy mi milyen tápanyagot és mennyi energiát tartalmaz, okoz-e ételallergiát és recepteket is ajánl. 

Tóth Máté (aki egyébként nagy örömünkre épp a Díványon megjelent felhívásból szerzett tudomást a versenyről) "Noura" néven egy olyan eszköz ötletével nevezett, ami segít, hogy étkezés közben mindig a szükséges tápanyagokhoz jusson hozzá szervezetünk. A készülék elemzi a tenyéren lévő izzadságot, illetve méri a vér oxigénszintjét és a pulzust is, és ezek alapján határozza meg, aktuális állapotunkban milyen tápanyagokra és vitaminokra van szükségünk. Ezek pótlásához recepteket is ajánl, sőt, nemcsak ahhoz kaphat ötletet, hogy mit főzzön, hanem azt is kiválaszthatja, hogy mit rendeljen ebédre.

A közönség szavazataira van szükség

A legtöbb szavazatot elnyerő 10 pályázó jut tovább a verseny következő szakaszába, ahol már az Electrolux zsűrije értékeli a pályázatokat és választja ki a nyertest. A pályázókra szavazni a verseny weboldalán keresztül lehet november 16-áig. Minden szavazó összesen öt pályázatra adhatja le a voksát. A legjobb tíz pályaművet november 17-én hirdetik ki, majd november 28-án jelentik be a győztest. 

Legyen újra magyar a döntőben!

Az Electrolux előző versenysorozatán, a Design Lab-on többször is volt magyar érdekeltség. 2015-ben a Moholy Nagy Művészeti Egyetem ösztöndíjas hallgatója, Tobias Tsamisis került be a legjobb tíz közé interaktív jövőbeni osztályterem tervével. Akkor az Angliát képviselő versenyző, Jordan Lee Martin által megálmodott  vízforraló nyert, ami fertőtlenít, párol és növényeket is lehet benne termeszteni. 2014-ben pedig Kovács Apor szállt versenybe és mutatta be a zsűrinek ötletét, mellyel PET palackokból lehet ruhát nyomtatni. Az ezt felváltó Ideas Lab egy új verseny, amely gasztronómiai ötleteket vár. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek