Jó ez a fogyasztótabletta, csak bele lehet halni

 Az EU tagállamok gyorsriasztási rendszerén (RASFF) kapta a hírt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), miszerint egészségre ártalmas, nem engedélyezett összetevőt is tartalmazó fogyasztótea és kapszula rendelhető az interneten elérhető online boltokban és a Facebookon is. A minden valószínűség szerint hatásos, ám legvégső esetben akár halált is okozó termék vényköteles gyógyszerként Magyarországon is forgalomban volt, ám forgalmazása megszűnt. A most jelzett termékek termékek megnevezése: EMTEA, NIVA detox és Irem natural fogyasztótea illetve kapszula, bolgár eredetűek, és nagy valószínűséggel szibutramint tartalmaznak. Ha tehát ilyen terméket rendelt, azonnal hagyja abba a fogyasztását!

emtea.png

A termékek Magyarországon hivatalosan nincsenek forgalomban, de online megrendelhetőek. Nálunk, ha valaki forgalmazni akar Magyarországon egy terméket, bejelentési kötelezettsége van az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé, de ez automatikus vizsgálattal nem jár, mindössze a bejelentő által megadott paraméterek alapján kap a termék zöld pipát vagy elutasítást. 

A készítményen az OÉTI notifikációs szám feltüntetése nem kötelező. A fogyasztó a honlapon a készítmény nevére keresve tud információt kapni a készítmény bejelentéséről. A listában zöld pipával jelölt készítmény a jogszabályi előírásnak megfelel. Amennyiben a készítmény nevénél nem szerepel jelölés, az azt jelzi, hogy valamilyen hiányosság merült fel, a fekete csillaggal jelölt készítmények pedig összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben valaki olyan terméket talál akár üzletben, akár internetes forgalmazásban, amely nincs bejelentve (azaz nincs az OÉTI listáján), vagy szerepel ugyan rajta, de nincs jelölése, esetleg fekete csillaggal ellátott, a vásárlás helye szerinti megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályán tehet bejelentést.

Hogy ez a rendszer mennyire működik hatékonyan, jó példa, hogy az elmúlt években több alkalommal is bevizsgáltattunk étrend-kiegészítőket, melyek közt volt olyan, amit patikában vásároltunk meg, nagy részük mégis tartalmazta a szibutramint. A Vaterán a mai napig elérhetőek a termékek, pedig van köztük olyan, amely külföldön gyógyszerként van forgalomban, ezért árusítása a hatályos törvények szerint tilos. Ilyen például az MZT Botanical Slimming kapszula, melyet 2650 forintért lehet megvenni, és korábbi vizsgálatunk szerint mindkét minta tartalmazott szibutramint. 

A szibutramin

 A szibutramin gyógyszerhatóanyag, melyet elhízás kezelésére használnak. A központi-idegrendszerben fejti ki hatását, melynek révén csökken az éhségérzet. A szibutramin gyógyszer hatóanyag, mellékhatásként álmatlanságot, szájszárazságot, magas pulzusszámot, magas vérnyomást, hányingert, szédülést és különböző szívproblémákat okozhat már 10 -30 mg/nap fogyasztás esetén. Az előzetes vizsgálat szerint az étrend kiegészítőből ajánlott napi adag 15,5 mg szibutramint tartalmaz. Magyarországon a forgalomba került erősebb verzió 15 mg-ot tartalmazott. 

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásával összhangban 2010. február 1-jén felfüggesztette a forgalomban lévő, szibutramin hatóanyag tartalmú készítmények forgalomba hozatalát, így azok sem nagykereskedők által, sem gyógyszertárakban nem forgalmazhatók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek