Itt a biciklisták álma: a világító kerékpárút

Nem csak szép, de környezettudatos is: egy lengyel városban holland inspirációra létrehoztak egy olyan kerékpárutat, ami kék fénnyel világít éjszaka. Ráadásul ehhez semmi mást nem használ föl, csak napenergiát.

2014-ben Hollandiában, Nuenenben már megtalálták a módját, hogyan kössék össze a kellemest a hasznossal: Van Gogh Csillagos éj című festményének hatására egy kilométer hosszan megalkották a kék fényekkel világító bicikliutat, ami nemcsak biztonságos, de varázslatos is, hiszen úgy érezhetjük magunkat, mintha a tejúton bicikliznénk. Ez azonban még részben LED-lámpákkal működik, szemben a legújabb lengyel találmánnyal, ahol már továbbgondolták az ötletet.

A Badan Technicznych Intézet Lidzbark Warminski város közelében hozta létre idén azt a bicikliutat, ami már egyáltalán nem igényel villamosenergiát, hiszen olyan foszfortartalmú aszfaltból készült, ami nappal feltöltődik napfénnyel és éjszaka ebből táplálkozva akár 10 órán keresztül is képes világítani.

A projekt még csak kísérleti, nem tudni ugyanis, mennyi ideig lesz képes megőrizni világító tulajdonságát a bicikliút anyaga, de talán ez is mérföldkövet jelenthet a fenntartható közlekedés bevezetésében - számolt be róla az Inhabitat.com

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek