Szentendrén már a mobiljával is kereshet szabad parkolóhelyet

Ha nem akar aprópénzt dobálni parkolóautomatába (és izgulni, elfogadja-e), majd parkolójeggyel visszasétálni esetleg több saroknyit (és izgulni, közben megbüntették-e), majd az idő lejártával idegesen visszakocogni hosszabbítgatni (és izgulni, időben odaér-e), akkor eddig is tudott már SMS-ben vagy mobil applikációkon keresztül percre pontosan, akár távollétében is fizetni a parkolóhelyéért. Szentendrén azonban szintet léptek: itt az okostelefonja azt is meg tudja mutatni, hol talál szabad parkolóhelyet. A ZTE mobilkommunikációs cég itt indította el ugyanis magyarországi mintaprojektjét, aminek az a lényege, hogy "okosították" a Duna-korzónál lévő parkolózónát. 

szentendre2

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A projekt lényege, hogy a kisváros egyik legforgalmasabb és legzsúfoltabb részén, a Duna-korzón található parkolóhelyekben elhelyeztek egy-egy érzékelőt, amik érzékelik, hogy szabad-e a parkolóhely. Ez egyrészt azért jó, mert így kirakhattak a 66 parkolóhelyes terület elejére egy digitális tájékoztató táblát, ami kiírja, hogy mennyi a szabad hely, szóval még lemerült készülékkel is tudja mérlegelni, érdemes-e nekivágni a keresgélésnek.

De ez még persze elég kevés lenne ahhoz, hogy igazán okosnak lehessen nevezni a szolgáltatást, hiszen ezt minden parkolóház tudja. A másik és főbb újdonság az, hogy tartozik a parkolóhoz egy applikáció is (ZTE Smart Parking, itt az Android, itt pedig az iOS belőle), ami a parkolni vágyóknak azt is megmutatja, hogy melyik parkolóhelyek szabadok az adott területen, sőt a Google Maps segítségével a szabad helyre is navigálja az autósokat - írja az Endrei Körkép.

szentendre1
Illyés Tibor / MTI

A ZTE smart city projekt már több mint 40 országban van jelen, a cég irányításával több mint 140 városban alakítottak ki okos megoldásokat. Hazánkban a szentendrei mintaprojekt ennek az első állomása, és mint Liu Siao Kang, a ZTE magyarországi leányvállalatának ügyvezetője elmondta, a jövőben a cég "folytatja innovációs fejlesztéseit", szóval esélyes, hogy további magyar városokat is bekapcsolnak majd a szolgálatásba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra