LÁJFHEKK

Szentendrén már a mobiljával is kereshet szabad parkolóhelyet

2016. szeptember 28., szerda 18:23

Ha nem akar aprópénzt dobálni parkolóautomatába (és izgulni, elfogadja-e), majd parkolójeggyel visszasétálni esetleg több saroknyit (és izgulni, közben megbüntették-e), majd az idő lejártával idegesen visszakocogni hosszabbítgatni (és izgulni, időben odaér-e), akkor eddig is tudott már SMS-ben vagy mobil applikációkon keresztül percre pontosan, akár távollétében is fizetni a parkolóhelyéért. Szentendrén azonban szintet léptek: itt az okostelefonja azt is meg tudja mutatni, hol talál szabad parkolóhelyet. A ZTE mobilkommunikációs cég itt indította el ugyanis magyarországi mintaprojektjét, aminek az a lényege, hogy "okosították" a Duna-korzónál lévő parkolózónát. 

szentendre2

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A projekt lényege, hogy a kisváros egyik legforgalmasabb és legzsúfoltabb részén, a Duna-korzón található parkolóhelyekben elhelyeztek egy-egy érzékelőt, amik érzékelik, hogy szabad-e a parkolóhely. Ez egyrészt azért jó, mert így kirakhattak a 66 parkolóhelyes terület elejére egy digitális tájékoztató táblát, ami kiírja, hogy mennyi a szabad hely, szóval még lemerült készülékkel is tudja mérlegelni, érdemes-e nekivágni a keresgélésnek.

De ez még persze elég kevés lenne ahhoz, hogy igazán okosnak lehessen nevezni a szolgáltatást, hiszen ezt minden parkolóház tudja. A másik és főbb újdonság az, hogy tartozik a parkolóhoz egy applikáció is (ZTE Smart Parking, itt az Android, itt pedig az iOS belőle), ami a parkolni vágyóknak azt is megmutatja, hogy melyik parkolóhelyek szabadok az adott területen, sőt a Google Maps segítségével a szabad helyre is navigálja az autósokat - írja az Endrei Körkép.

A ZTE smart city projekt már több mint 40 országban van jelen, a cég irányításával több mint 140 városban alakítottak ki okos megoldásokat. Hazánkban a szentendrei mintaprojekt ennek az első állomása, és mint Liu Siao Kang, a ZTE magyarországi leányvállalatának ügyvezetője elmondta, a jövőben a cég "folytatja innovációs fejlesztéseit", szóval esélyes, hogy további magyar városokat is bekapcsolnak majd a szolgálatásba.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta