Szemétáruház oldja meg a szegény angolok életét

Megnyílt Anglia első "szemét-szupermarkete" Pudseyben, Leeds közelében – írja az Independent. A Real Junk Food Project szervezői nyitották meg a boltot, ahol olyan élelmiszereket lehet olcsón megvásárolni, amik nem kellettek másnak, közeli lejárati dátumúak, esetleg csúnyák, tehát a szupermarketek már kiszelektálták őket. Csakhogy itt az élelmiszerekért mindenki annyit fizet, amennyit tud, nincsenek fix árak, ezzel segítik a környék szegénységben élő családjait, akik így végre tudnak mit az asztalra tenni.

A Real Junk Food Project csapatának az a célja, hogy Anglia összes városában elinduljon valami hasonló kezdeményezés, és minden angol önkormányzatot arra biztatnak, hogy gyűjtsék össze az egyébként pocsékba menő ételeket. A Real Junk Food Project kávézókkal indult, melyekben egyébként kidobásra ítélt termékeket árultak, de a "Fuel for School" kezdeményezés is nagy siker: ennek keretében iskolákba szállítanak ki olyan hús-, tejtermékeket és kenyereket, melyeket a szupermarketek nem tudtak eladni.

A kávézós projekt is nagyon sikeres, Anglia szerte már több száz kávézóban szolgálnak fel "étkezési hulladékot". A termékekért ráadásul nem csak pénzzel lehet fizetni, hisz mindig szükség van önkéntesekre, elkél a segítség a kipakolásnál, szállításnál és árusításnál, szóval ha valakinek semmi költenivalója nincs, de van pár szabad órája, munkával is megválthatja kávéja vagy ebédje árát. Az Evening Standard felmérése szerint a szupermarketek évente 230 millió fontnyi, azaz 82 milliárd forintnyi fogyasztható ételt dobnak ki, szóval tényleg van mit összeszedni és újraosztani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra