LÁJFHEKK

Szemétáruház oldja meg a szegény angolok életét

2016. szeptember 24., szombat 13:29

Megnyílt Anglia első "szemét-szupermarkete" Pudseyben, Leeds közelében – írja az Independent. A Real Junk Food Project szervezői nyitották meg a boltot, ahol olyan élelmiszereket lehet olcsón megvásárolni, amik nem kellettek másnak, közeli lejárati dátumúak, esetleg csúnyák, tehát a szupermarketek már kiszelektálták őket. Csakhogy itt az élelmiszerekért mindenki annyit fizet, amennyit tud, nincsenek fix árak, ezzel segítik a környék szegénységben élő családjait, akik így végre tudnak mit az asztalra tenni.

A Real Junk Food Project csapatának az a célja, hogy Anglia összes városában elinduljon valami hasonló kezdeményezés, és minden angol önkormányzatot arra biztatnak, hogy gyűjtsék össze az egyébként pocsékba menő ételeket. A Real Junk Food Project kávézókkal indult, melyekben egyébként kidobásra ítélt termékeket árultak, de a "Fuel for School" kezdeményezés is nagy siker: ennek keretében iskolákba szállítanak ki olyan hús-, tejtermékeket és kenyereket, melyeket a szupermarketek nem tudtak eladni.

A kávézós projekt is nagyon sikeres, Anglia szerte már több száz kávézóban szolgálnak fel "étkezési hulladékot". A termékekért ráadásul nem csak pénzzel lehet fizetni, hisz mindig szükség van önkéntesekre, elkél a segítség a kipakolásnál, szállításnál és árusításnál, szóval ha valakinek semmi költenivalója nincs, de van pár szabad órája, munkával is megválthatja kávéja vagy ebédje árát. Az Evening Standard felmérése szerint a szupermarketek évente 230 millió fontnyi, azaz 82 milliárd forintnyi fogyasztható ételt dobnak ki, szóval tényleg van mit összeszedni és újraosztani.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta