LÁJFHEKK

Mihez kezdjünk a diófa leveleivel?

2016. szeptember 24., szombat 15:07 |

A kerttulajdonosok egyik nagy dilemmája, hogy mihez is kezdjenek a lehullott falevelekkel, amikor elköszön az ősz is. Pedig ez igazán nem nagy gond, főleg a kertben, hiszen a leveleket sokféleképpen hasznosíthatja, de akár el is vitetheti. Vannak azonban olyan növények a kertben, amelyek leveleit érdemes külön kezelni: az egyik legismertebb ilyen a diófa, és azt is mindjárt elmondjuk, miért kell vele vigyázni, és hová tegye a leveleit.

Tápanyag

Szinte minden, ami a kertben nő, később tápanyagként szolgál majd a növényeknek. Ez igaz a levelekre is, így ha ősszel összegereblyézte, akkor ne égesse őket. Egyrészt ez sok helyen tilos, másrészt nagyon erősen környezetszennyező, nem is beszélve arról, mekkora pazarlás. A kert életét és a pénztárcáját egyaránt óvhatja, ha komposztot készít belőle: ezzel ugyanis évről évre megújíthatja a talajt, nem kell műtrágyára, virágföldre vagy marhatrágyára költeni. A komposztban pedig a levelek is remekül elvannak: lebomlanak, és már használhatja is őket a kert táplálására. Aki pedig tart a komposzt szagától, azt most gyorsan megnyugtatjuk: egyáltalán nem büdös, és ha komposzttárolót is épít vagy vesz, akkor a látványa sem ronda.

shutterstock 79312783

„A legtöbb kertbe ültethető növény lombja, de akár a fűnyesedék, a sövények nyesedéke, a konyhai zöldhulladék, a szobanövények levelei, az őszi vagy tavaszi visszavágott növények bármely része komposztálható. Vannak viszont olyan növények, amelyek levelei úgynevezett allelopátiás hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek csírázásgátló és/vagy gyökeresedésgátló hatásúak. Ezen anyagok jelenléte nemkívánatos, úgyhogy kerülendő a diófélék és a bálványfa (Ailanthus altissima) levele a komposztban. Kis mennyiségben persze (de legfeljebb a teljes szervesanyag tizedeként) bekeverhetők. Az ilyen kerülendő növények leveleit pedig a minden településen megvásárolható kerti hulladékgyűjtő zsákokba tehetjük és vitethetjük el.

Ma már minden településen tiltott a háztáji égetés, illetve előre be kell jelenteni azt a hatóságoknak. Ilyen módon csak (kevés) hamu marad vissza, amit szétszórhatunk a kertben. Arra vigyázzunk, hogy csak a növények (feldolgozatlan növényi részek) égetésekor keletkezik olyan hamu, ami szétszórásra alkalmas” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Védelem

Sok olyan növény is található a kertekben, melyek nem tűrik túl jól a fagyokat. Ezeket télen takarni kell, amire szintén a lehullott leveleket használhatja, mert tökéletesen alkalmasak rá. A több centiméternyi takaráshoz pedig nagyon sok levelet fel lehet használni, ami külön öröm. Bónusz tipp: ahhoz, hogy ne vigye őket szét a szél, néhány lapát földet is szórjon rá!

Bár az imént vázoltuk, miért is hasznos a levéltakaró, azért van, ahol a leveleket mindenképp össze kell szedni: ilyen a gyep és a járdák, kövezett részek, mivel előbbin korhadást, barnulást okozhatnak, míg utóbbin csúszós, ezáltal balesetveszélyes réteget hoznak létre. Ahol azonban nyugodtan maradhatnak, azok az ágyások és a fák alatti terület (persze csak ha az nem gyeppel fedett). A legjobb, ha egy ásóval beleforgatja a földbe, amivel „instant komposztot” hoz létre, a lebomló levelek táplálják majd az ágyásokat.

Kuckó és tisztogatás

A kert kipucolása ősszel bevett szokás, de nem feltétlenül a legjobb. Persze a növényeink védelmében kikerülhetetlen, de ne dobjon ki minden levelet. A kert sarkaiban, eldugott, védett helyeken halmozzon fel belőlük, ezzel lehetőséget adva a sünöknek, hogy fészket építsenek. Sajnos ezek az állatok mára sok országban veszélyeztetetté váltak, aminek egyik elsődleges oka, hogy a pedánsan kitakarított kertekben nem tudnak fészket építeni a téli hónapokra. Pedig a sünök nagyon jó vendégek. Este mozognak, vagyis nincs velük gond, cserébe viszont a csigákat, lárvákat, káros bogarakat is nagy étvággyal fogyasztják, vagyis mi is jól járunk az albérlőkkel.

shutterstock 118900342

El is viszik

Ha minden kötél szakad, az ágyások takarása is kész, áll a sarokban a sünkuckó, és még mindig sok hulladék van, amivel már nem tud mit kezdeni, akkor tegye ki a szemeteseknek. A hulladékgazdálkodók évente néhány alkalommal ingyen elviszik a zöldhulladékot, ha azt megfelelő, erre rendszeresített zsákban teszi ki (ezt persze a szolgáltatótól lehet beszerezni). De arra is van példa, hogy a szemetes cég matricákat küld, amit a megfelelő zsákokra ragasztva megszabadulhat a zöldhulladéktól. Ezt azután hatalmas komposztálókba szállítják, hogy tápanyag dús földet készítsenek belőle, amit később eladnak (például önnek, szóval akkor már tényleg érdemes belevágni abba a komposztálásba).

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta