LÁJFHEKK

Harcban a vakonddal

2016. szeptember 18., vasárnap 10:51

Akiknek van kertjük, azok tudják, hogy a talajban lakó állatok milyen hasznosak tudnak lenni – legalábbis némelyek, míg mások kifejezetten károsak a kertre. És vannak olyanok is, amik mindkét kategóriába beleillenek: mint például a vakond.

Szóval akkor kis ásó meg kertészgatya?

A vakond egy kifejezetten aranyos kis állat, bár ez ugye szubjektív. Sokan nem is értik, mi lehet a gond ezzel a kedves, kertésznadrágos kis lénnyel, hisz kifejezetten jó a PR-ja, a cseh rajzfilmnek köszönhetően egy világ szeretett bele. Miközben a valóságban falánk teremtmény, ami jó is meg rossz is. Jó, mert a föld alatt ásva folyamatosan eszik, naponta akár kétszáz káros rovarlárvát, lótetűt is képes elpusztítani, sőt akár még az egereket is elfogyasztja, ha a járataiba tévednek.

Kevésbé jó, hogy egyik kedvenc csemegéje a földigiliszta, mely nagyon hasznos talajlazító lény.  De a leginkább zavaró talán mégis az, amikor a gyepet, a veteményest, és a virágoskertet vakondtúrások tarkítják. Ez a gyep esetében a fű pusztulását is okozza, nemcsak a túrásnál, hanem a szétterített föld alatt is. a veteményesben a friss palánták kifordulnak, ami újabb munkát jelent. Hogy a hasznossága vagy a bosszantósága a nagyobb, azt ezek alapján mindenki döntse el maga.

Ki a vakonddal a kertből!

Ha úgy döntött, cuki kertésznaci ide vagy oda, ön mégis inkább szeretné a kerítésen kívül tudni a vakondot, akkor egyvalamit fontos tudnia: a vakond védett állat. Igaz, csak a természetben, a kertekre ez nem vonatkozik, de hát nem véletlenül nyilvánítanak egy élőlényt védetté, vagyis ha egy mód van rá, akkor hallgasson a lelkiismeretére, és mellőzze az olyan „hagyományos” vakondűző módszereket, mint az „amíg mozog a túrás, csesszünk oda egy ásóval vagy csákánnyal, hátha telibe találjuk”. Egy másik, hatékonynak mondott módszer a gázpatron. Ezzel azonban két gond is van: az első, hogy nemcsak a vakondra mérgező a gáz, amit kibocsát, hanem a macskára, a kutyára és az emberre is. A másik, hogy a működési elve megbukik: ahhoz, hogy a járatokat kitöltse a gáz, vagyis tutira elpusztítsa a vakondot, ki kellene szorítania az ottani levegőt, ami egyszerűen lehetetlen, vagyis inkább csak egy drága, és veszélyes módszer, ami nem hatékony, ráadásul engedélyköteles.

A neten keringő módszerek között, amik nem megölni, hanem elűzni szeretnék az állatot, van néhány, mely valóban hasznos lehet, mivel a vakond sajátosságaira épít. Az egyik a szag, ugyanis ennek az állatnak nagyon jó a szaglása. Ezért javasolják sokan a büdös dolgok dugaszolását a túrásokba. Ez lehet gázolajos rongy, savanyúság, fokhagyma, a lényeg, hogy büdös legyen. Ez egy darabig hatásos lehet, de jó tudni, hogy a vakond szívós állat, és jól alkalmazkodik, vagyis két dolog lehet a vége: vagy elillan a bedobott cuccok szaga, a vakond meg visszatér, vagy nemes egyszerűséggel megszokja a kellemetlen szagot. Ennek ellenére sokszor hatásos lehet a módszer.

Egy másik lehetőség, hogy a vakond kifinomult hallását célozza: a házi praktikák között a leásott sörösüveg a vezető, ami a szél hatására hangot ad, és ez, valamint a sörösüvegből a talajba sugárzó rezgés zavarja a vakondot. Persze csak akkor, ha fúj a szél, és csak addig, amíg azt az állat meg nem szokja. Ennek időjárás-független verziója az ultrahangos vakondriasztó, ami váltogatja a hangfrekvenciákat (vagyis nem olyan könnyű hozzászokni), és napelemes, vagyis a szél sem kötelező kiegészítője. Az ára sem olyan vészes, hiszen 2000 forint körüli összegért beszerezhető, igaz, egy kertbe több is kellhet belőle.

Megint csak régi praktika, hogy kiöntik a vakondot. Ehhez víz kell, méghozzá rengeteg, hiszen egyrész kiterjedt járatrendszerről van szó, másrészt a vakond sem szívbajos: ha jön a víz, felhúzódik a magasabban futó részekbe, és szépen kivár. Az ádáz kerttulajdonos meg csak önti és önti a vizet, aminek nagy részét a talaj azonnal fel is szívja, ugye, szóval a vízszámlát és a vérnyomást jól fel lehet tornázni vele, miközben a vakond csak röhög a markába.

Ennél már lényegesen jobb, ha csapdával próbálkozunk, természetesen továbbra is olyannal, ami nem öli meg a kis állatot. Egy ilyen csapda már 1560 forinttól beszerezhető, és a megfogott kishavert messzire lehet vinni, és ott elengedni (nyugodtan meg is lehet simogatni, elképesztően finom, bársonyos a bundája!). Hátránya azonban ennek is van: az így lakatlanul maradt járatokba boldogan beköltöznek új bérlők a lustább vakondoktól az egereken, cickányokon át a lódarazsakig...

Sokan esküsznek arra, hogy a túrásokba üvegcserepeket, más éles törmeléket szórnak. A vakond azonban szerencsére nem hülye, egyszerűen kikerüli ezeket a dolgokat. A dolog akkor hatásos, ha a telke egy olyan területen terül el, ahol előtte sittelep volt, és azon van 30-50 centi termőréteg. Bár a növények telepítése és kertépítés szempontjából ez komoly kihívás, egyetlen pozitívuma viszont van: a vakondnak itt esélye sincs.

Jó, de akkor mi az, ami működik...?

Mivel egykori sittelep felett telket venni leginkább szerencse – már akinek – kérdése, így a védekezésre kétféle módszer bizonyulhat hatásosnak. 

Az egyik a talajfertőtlenítés: ez a vakonddal nem végez, de a földben élő rovarokkal, gilisztákkal, csigákkal igen, ha pedig nincs táplálék, az állat odébbáll. Hátránya, hogy így nem marad semmi, ami mozgatná a talajt, ráadásul csak időleges megoldás, hisz ahhoz, hogy a vakond ne költözzön vissza, időközönként ismételni kell a fertőtlenítést.

A másik, tényleg hatékony megoldás a vakondháló: ez a műanyag háló egyszerűen nem engedi a felszínre az állatot, így az elköltözik. Hátránya ennek is van: egyrészt előre kell gondolkodni, hiszen csak akkor ér valamit, ha a gyep alá fekteti, vagyis melós megoldás. A másik az, hogy csak a gyep esetében hatásos, a veteményest így nem tudja bevédeni, hiszen akkor ültetni sem tudna, és a növényei sem fejlődnének megfelelően. Ha azonban úgy dönt, hogy ezzel védi a gyepet, akkor legalább a költsége nem fogja földhöz vágni: 110-250 forintos négyzetméteráron beszerezhető.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta