LÁJFHEKK

Irigyelt mediterrán vendég: a bougainvillea

2016. szeptember 17., szombat 17:15

Azok, akik jártak már mediterrán területen, biztosan találkoztak ezzel a tipikus növénnyel: a hófehér, vagy jellegzetesen mediterrán stílusú házak falán egy vastagabb törzsű, magasra kapaszkodó növény fut fel, mely haragosvörös, fehér, de a legtöbbször inkább buja lila vagy rózsaszín színbe borítja a teljes lombozatát. Szerencsére a bougainvillea, vagyis a murvafürt hazánkban is nevelhető, igaz némi kompromisszum árán.

Apró, fehér virágok, színes levelek

A murvafürt egyik jellegzetessége, hogy virágai ugyan vannak, de nem ezek jelentik az igazi látványosságot, ezek ugyanis picik, szinte jelentéktelenek. A növény színes mivoltát a fellevelek adják, melyek a virágokat körbeveszik. Ezenkívül a levelek sziromszerű áttetszősége is tovább fokozza a kellemes látványt.

shutterstock 382690570

A bougainvillea gyors növekedésű kúszónövény, akár két méter magasra is felszökik, de persze megfelelő körülmények között ezt a méretet is messze túlhaladhatja. Mivel alapvetően trópusi növényről van szó, így itthon viszont csak cserépben nevelve találkozhatunk vele.

„A murvafürt mediterrán növény, ennek megfelelően kell tartani is. Akinek van, és tényleg szép is a leandere, az biztosan sikerrel jár a bougainvilleával is. Tavasztól őszig tűző nap, rendszeres (2-3 naponta) víz, valamint havonta egy kis tápoldat a siker titka. A téli időszakban fagymentes, világos helyen lehet teleltetni (akinek nincs ilyen, forduljon egy teleltetést vállaló kertészethez), minimális, havi 1-2 visszafogott locsolással.  A murvafürt a teleltetés során ledobhatja leveleit, ettől nem kell megijedni, tavasszal szépen újra fog hajtani” – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

Tél

A bougainvillea trópusi növény, ennek megfelelően ezen az égövön sajnos az edény legtöbbször elkerülhetetlen tartozéka. A téli időszakban is fennmaradnak a levelei, ha világos, maximum +6 - +7°C-között tartja. Ha nincs más megoldás, egy majdnem teljesen sötét garázsban is átteleltethető, de a hőmérsékletre mindenképpen figyeljen. Télen az öntözést is csak nagyon mértékkel igényli, az sem baj, ha a földje teljesen kiszárad. Jó oldala, hogy nyáron sem igényli a napi rendszerességű öntözést, hetente egyszer tökéletesen megfelelő a számára.

„Bár a kerti teleltetéssel lehet próbálkozni hazánkban, azt csak a korosabb, nagy (2m feletti) növényekkel és nagyon védett, napérte helyen javasoljuk. A növény ilyenkor gondosan betakarva (fényáteresztő szövet, vagy fólia), burokban élheti túl a telet. A tövét 30-40 cm magasan avarral, fenyőkéreggel kell körbedúcolni. „

Kártevők

A murvafürt viszonylag ellenálló növény, de sajnos vannak olyan kártevők, melyek tönkretehetik a nagy gonddal nevelt példányokat is. a takácsatka fertőzés felismerhető a pókhálószerű, finom szálakról, melyek a levelek között vannak. Sajnos nagyon nehéz kiirtani, de megfelelő kezeléssel nem lehetetlen.

shutterstock 391216255

Ezenkívül a pajzs- és bíbortetvek jelentenek veszélyt a növényre. Mindegyik kártevő ellen hatékony lehet a csalánkivonatos, vagy a nikotinos permetezés, de sajnos ezek sem mindig hatékonyak.

„A murvafürt kevésbé hajlamos a tetvesedésre, mint a leander, mégis lehetnek rajta kártevő rovarok. Havi alkalmanként általános rovarölő szerrel, vagy rovarölő hatású növényápoló szerrel megelőzhető a kártevők megjelenése. Amennyiben a növény láthatóan "elkapott valamit", akkor pedig érdemes a konkrét kezelésnek megfelelő növényvédő szert alkalmazni.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta