Félti kutyáját a kullancsoktól? Itt a tuti tipp!

A kutyások állandó nagy félelme, milyen fűben meglapuló élősködőket szed össze kedvencük egy kiadós sétáltatás alkalmával. Ha nem elégszünk meg azzal, hogy hazatérés után alaposan átvizsgáljuk a négylábú pajtásainkat, hanem már a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt fektetnénk, akkor nem árt beszerezni egy kullancs elleni nyakörvet. Na de melyiket a sok közül?

shutterstock 252267052

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csapata közel másfél tucat kullancsirtó és -riasztó kutyanyakörvet tesztelt: vizsgálták hatóanyag-tartalmukat, tömegüket és hosszúságukat. A mintákat tizennégy kiskereskedőtől, valamint három internetes forgalmazótól szerezték be.

A tesztek kimutatták, hogy hatóanyag-tartalom szempontjából a hazai kereskedőknél vett nyakörvek mindegyike megfelelő volt. Az interneten vásárolt minták közül azonban két készítménynél nem voltak kimutathatóak a csomagoláson feltüntetett hatóanyagok – noha ezek Magyarországon nem rendelkeznek engedéllyel.

A nyakörvek hosszával három kullancsriasztó nyakörvnél merült fel probléma: 3-3,5 cm-el voltak rövidebbek a csomagoláson jelzett 75 cm-hez képest. A gyártókat emiatt írásbeli figyelmeztetésben részesítették.

A gazdik is értékeltek

A kedveltségi tesztben résztvevő pontozók többek között a nyakörvek fizikai jellemzőit (felhelyezés könnyűsége, csat minősége stb.), a dobozon található információkat, a használati utasítás pontosságát, részletességét és a készítmény illatát értékelték. Ennek eredménye, valamint a nyakörvek élettani hatásának vizsgálata adta ki a végső rangsort (amelyben a külföldről rendelt termékek végül nem szerepelnek, mivel azok nem rendelkeznek hazai engedéllyel).

A kullancsirtó nyakörvek versenyében első helyen a Foresto nyakörv végzett. Második lett a Bobi Star, harmadik a Scalibor protectorband készítmény. A kullancsriasztó nyakörvek között a dobogó legfelső fokára a HappyPet Guard állhatott fel, a második helyet a Preventix szerezte meg, míg harmadik lett a Dr. Pet kutyanyakörv.

Még nincs vége!

A teszt folytatódik: a NÉBIH csapata most azt vizsgálja, meddig maradnak hatásosak a nyakörvek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek