LÁJFHEKK

Elegáns pampafüvet minden kertbe!

2016. szeptember 11., vasárnap 17:34

A szoliter növények lényege, hogy önmagukban is kiemelkedő díszítőértékkel rendelkeznek. Egyetlen probléma azonban van velük: igen sokat kell várni arra, hogy tényleg teljes pompájukban kifejlődjenek és mutatósak legyenek. Ha szempont a gyorsaság is, akkor a pampafű a kert egyik legszebb éke lehet. 

Rengeteg kertben találkozhatunk ezzel a növénnyel, de sokak tapasztalata az, hogy jellemzően csak egyetlen, maximum két évig bírják a szép levelek és az elegáns virágbugák. Ennek oka azonban nem az, hogy a növény Dél-Amerikából származik, hanem csak az, hogy nem jól tartjuk!

A pampák királya itthon?

A pampafű – ahogyan az a nevéből is kiderül – egy szoliternek is alkalmas fűféle, melynek fajai között a 1,5 métereseket is megtaláljuk, de a többség inkább a 2-2,5 méterhez áll közel, ráadásul virágai ennél is magasabbra nőhetnek. Váltivarú növény, ami azt jelenti, hogy szaporodásához egy hím- és egy nőivarú egyedre is szükség van. A vásárlás szempontjából ez csak azért fontos, mert a nőivarú egyedek virágai nagyobbak, mutatósabbak.

GettyImages-517635679
Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

De hát megéri egyáltalán megvenni? Hiszen a maximum két éves élettartam nem kifejezetten a kertészek álma egy növény esetében. A dolog nyitja, vagyis a pampafű tartásának fortélya a téli előkészítésben rejlik.

Bár a növény Dél-Amerikából származik, -20°C-ig télálló. Sőt, betegségei és kártevői sincsenek itt, vagyis igazán ideális kerti dísz. Ám a pangó vizet nem tűri, és ez különösen igaz a téli csapadékra, a hólére is. Ha nem készítjük elő a növényt a hideg időre október környékén, akkor a hólé beszivárog a tövek közé, megfagy, kárt tesz a növényben, ami ennek következtében elpusztul. Pedig a megoldás nagyon egyszerű: még az első hó leesése előtt össze kell kötni a lehajló leveleket, ezzel megakadályozva, hogy a hó megálljon közöttük.

Figyelem, nem veszélytelen!

Bár a pampafű gyönyörű, de azzal számolni kell, hogy nem veszélytelen növény. Levelei hosszúak és igen élesek is, így a gyerekek játszó területének közelébe ültetni nem szerencsés választás. Az összekötésnél is figyelni kell arra, hogy hosszú ujjú felsőben, és kesztyűben álljunk neki a feladatnak, ellenkező esetben csúnya vágásokat szerezhetünk.

Szerencsére azonban a vágott sérüléseken kívül mással nem kell számolni, a növény nem mérgező, és nem is igazán munkaigényes: a téli felkészítés mellett csak némi tavaszi visszametszést igényel. Virágai azonban télen is gyönyörűek, amikor hó borítja őket, de egy vázában is jól mutatnak. Ekkor előzőleg érdemes hajlakkal lefújni a bugát, hogy a benne lévő apró magvakat rögzítsük, így nem hullik majd a szőnyegre, padlóra, és sokáig szép marad.

Metszése, ültetése

„A pampafű ültetése hasonlóan történhet, mint a cserjék, vagy más nagyobb méretű évelők ültetése esetében. Mivel nagy méretű növény, ezért érdemes 60*60 vagy 80*80 cm széles ültetőgödröt ásni, amely a szélességével egyező mélységű legyen. A felső talajréteget az ültetés során a gödör aljába, az alsó talajréteget pedig a tetejére helyezzük majd vissza. Meghálálja, ha egy vödör érett szarvasmarhatrágyát vagy komposztot dolgozunk be a gödör aljába (ezt el kell keverni a gödör alsó földrétegével). Az ültetés során figyeljünk arra, hogy a nedvességre érzékeny tő a kertbe ültetve ne legyen mélyebben, mint ahogyan a nevelő cserepében is volt, különben könnyen elpusztulhat. Érdemes kicsit mélyebben kialakítani az ültetés helyét, mintha tányért alakítanánk ki. Így az első években könnyebb öntözni.

GettyImages-517651599
Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

A növény ültetése ideális esetben tavasszal történik, ekkor érdemes beszerezni; ilyenkor nem metsszük meg. Ősszel a leveleket nem szabad visszavágni, mert az elpusztuló és a növényre így rároskadó vagy összekötött levelek megvédik a növény tövét a fagytól, illetve a vizet levezetik róla. Tavasszal, kihajtás előtt, márciusban célszerű ezért visszavágni az elszáradt részeket. Ne vágjuk 20-25 cm alatt meg a töveket, különben a frissen fejlődő hajtásokat, leveleket sértjük meg, ami a növény gyérülését, szélsőséges esetben a pusztulását okozhatja” - tanácsolja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Beteg a növénye? Segítünk!

Hullik a leander levele? Megtámadták a tetvek a kedvenc rózsáját? Bármit csinál, kihal a fű? Szakértőink csak arra várnak, hogy segíthessenek! Írja meg nekünk, mi a baj, vagy fényképezze le beteg növényét és igyekszünk segíteni! Előre az egészséges és boldog növényekért! 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta