Elegáns pampafüvet minden kertbe!

A szoliter növények lényege, hogy önmagukban is kiemelkedő díszítőértékkel rendelkeznek. Egyetlen probléma azonban van velük: igen sokat kell várni arra, hogy tényleg teljes pompájukban kifejlődjenek és mutatósak legyenek. Ha szempont a gyorsaság is, akkor a pampafű a kert egyik legszebb éke lehet. 

Rengeteg kertben találkozhatunk ezzel a növénnyel, de sokak tapasztalata az, hogy jellemzően csak egyetlen, maximum két évig bírják a szép levelek és az elegáns virágbugák. Ennek oka azonban nem az, hogy a növény Dél-Amerikából származik, hanem csak az, hogy nem jól tartjuk!

A pampák királya itthon?

A pampafű – ahogyan az a nevéből is kiderül – egy szoliternek is alkalmas fűféle, melynek fajai között a 1,5 métereseket is megtaláljuk, de a többség inkább a 2-2,5 méterhez áll közel, ráadásul virágai ennél is magasabbra nőhetnek. Váltivarú növény, ami azt jelenti, hogy szaporodásához egy hím- és egy nőivarú egyedre is szükség van. A vásárlás szempontjából ez csak azért fontos, mert a nőivarú egyedek virágai nagyobbak, mutatósabbak.

GettyImages-517635679
UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

De hát megéri egyáltalán megvenni? Hiszen a maximum két éves élettartam nem kifejezetten a kertészek álma egy növény esetében. A dolog nyitja, vagyis a pampafű tartásának fortélya a téli előkészítésben rejlik.

Bár a növény Dél-Amerikából származik, -20°C-ig télálló. Sőt, betegségei és kártevői sincsenek itt, vagyis igazán ideális kerti dísz. Ám a pangó vizet nem tűri, és ez különösen igaz a téli csapadékra, a hólére is. Ha nem készítjük elő a növényt a hideg időre október környékén, akkor a hólé beszivárog a tövek közé, megfagy, kárt tesz a növényben, ami ennek következtében elpusztul. Pedig a megoldás nagyon egyszerű: még az első hó leesése előtt össze kell kötni a lehajló leveleket, ezzel megakadályozva, hogy a hó megálljon közöttük.

Figyelem, nem veszélytelen!

Bár a pampafű gyönyörű, de azzal számolni kell, hogy nem veszélytelen növény. Levelei hosszúak és igen élesek is, így a gyerekek játszó területének közelébe ültetni nem szerencsés választás. Az összekötésnél is figyelni kell arra, hogy hosszú ujjú felsőben, és kesztyűben álljunk neki a feladatnak, ellenkező esetben csúnya vágásokat szerezhetünk.

Szerencsére azonban a vágott sérüléseken kívül mással nem kell számolni, a növény nem mérgező, és nem is igazán munkaigényes: a téli felkészítés mellett csak némi tavaszi visszametszést igényel. Virágai azonban télen is gyönyörűek, amikor hó borítja őket, de egy vázában is jól mutatnak. Ekkor előzőleg érdemes hajlakkal lefújni a bugát, hogy a benne lévő apró magvakat rögzítsük, így nem hullik majd a szőnyegre, padlóra, és sokáig szép marad.

Metszése, ültetése

„A pampafű ültetése hasonlóan történhet, mint a cserjék, vagy más nagyobb méretű évelők ültetése esetében. Mivel nagy méretű növény, ezért érdemes 60*60 vagy 80*80 cm széles ültetőgödröt ásni, amely a szélességével egyező mélységű legyen. A felső talajréteget az ültetés során a gödör aljába, az alsó talajréteget pedig a tetejére helyezzük majd vissza. Meghálálja, ha egy vödör érett szarvasmarhatrágyát vagy komposztot dolgozunk be a gödör aljába (ezt el kell keverni a gödör alsó földrétegével). Az ültetés során figyeljünk arra, hogy a nedvességre érzékeny tő a kertbe ültetve ne legyen mélyebben, mint ahogyan a nevelő cserepében is volt, különben könnyen elpusztulhat. Érdemes kicsit mélyebben kialakítani az ültetés helyét, mintha tányért alakítanánk ki. Így az első években könnyebb öntözni.

GettyImages-517651599
UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

A növény ültetése ideális esetben tavasszal történik, ekkor érdemes beszerezni; ilyenkor nem metsszük meg. Ősszel a leveleket nem szabad visszavágni, mert az elpusztuló és a növényre így rároskadó vagy összekötött levelek megvédik a növény tövét a fagytól, illetve a vizet levezetik róla. Tavasszal, kihajtás előtt, márciusban célszerű ezért visszavágni az elszáradt részeket. Ne vágjuk 20-25 cm alatt meg a töveket, különben a frissen fejlődő hajtásokat, leveleket sértjük meg, ami a növény gyérülését, szélsőséges esetben a pusztulását okozhatja” - tanácsolja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Beteg a növénye? Segítünk!

Hullik a leander levele? Megtámadták a tetvek a kedvenc rózsáját? Bármit csinál, kihal a fű? Szakértőink csak arra várnak, hogy segíthessenek! Írja meg nekünk, mi a baj, vagy fényképezze le beteg növényét és igyekszünk segíteni! Előre az egészséges és boldog növényekért! 

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek