LÁJFHEKK

Retró balatoni nyaraló lett a Való Világ 8 villája

2016. augusztus 26., péntek 13:41

Eddig mindig luxusbörtönként emlegette mindenki az RTL Klub valóságshow-ját, a Való Világot. Nekem viszont a szombaton elstartoló VV8-hoz szervezett villabejárásakor az jutott eszembe, hogy

az új széria lakóinak egy '70-es években épült balatoni nyaralóba kell beköltöznie!

Ahová a család évtizedeken át kihordta a megunt lámpákat és székeket "jó lesz még valamire"-alapon, mert nem volt szíve kidobni. És ahol a nagypapa kedvére barkácsolhatott mindenfélét, például kerti bútort egy leselejtezett halászcsónakból.

Nem a levegőbe beszélek: a fél gyerekkoromat a déli parton, Alsóbélatelepen töltöttem, a kockanyaralók és IBUSZ-házak Mekkájában, az egybeépült Fonyód és Balatonfenyves határán. Alsóbélatelep persze nem a világ közepe, ott sosem volt akkora élet, mint a kockahotelekkel teli Siófokon, vagy a balatonaligai pártüdülőben. Rendszeresen átjártunk viszont a menetrend szerinti katamaránokkal Fonyódról a szemközti Badacsonyba, vagy kocsival elmentünk Keszthelyre. Ott már volt bazársor, dollárbolt, vízipisztolyt és gumimatracot áruló trafik, a nádtetős csárdák teraszán pedig díszmagyarba öltözött cigányzenészek hegedültek.

Na pont ez a nádtetős csárdaromantika szivárgott most be a Való Villába is:

Eredetileg menő kaliforniai szörfparadicsomnak akarták berendezni a Való Villát

Még tán el is hangzott valamelyik RTL-estől, hogy a hely tisztára olyan, mintha a Holtpont című Patrick Swayze-klasszikus. A dizájnerek terve az volt, hogy a megfáradt villalakók majd itt ejtőznek, hogy egy kis erőgyűjtés után fejest ugorjanak a bulizásba - csak itt nem lesz közéjük szivárgott, Keanu Reeves-arcú FBI ügynök.

Nekem viszont a Holtpont-feeling helyett végig az volt az érzésem, hogy a MAHART egyik nyugdíjazott hajóskapitányának fából ácsolt, alsóbélatelepi nyaralójában vagyok. Szinte láttam magam előtt, hogy Józsi bácsi és Marika néni az unokákkal a Zimmer Frei-táblás ház egyik felében laknak (persze csak aludni járnak ide, hiszen egész nap lenn vannak a strandon), a másik lakrész pedig kéthetente mindig egy másik német családé, az udvaron van lengőteke meg pinpongasztal, és ha Hans és Frida kifogyott a kenyérből vagy a tojásból, Marika néni a pöttyös otthonkájában csak felpattan a Camping biciklire és elkerekezik a fonyódi közértbe, hiszen ugye, mindent a kedves vendégért.

A Való Villa konyhája is egy igazi időgép

A korábbi szériák dizájnos konyhabútorait pont olyan tipikus, fémkeretes polcokra cserélték ki, mint amilyeneket a mai napig is lehet látni egy-egy régi lakás vagy telken épült hétvégi ház spájzában. Tényleg csak a télire elrakott befőttek meg lekvárok hiányoztak róla!

A villabejárás alatt néha sikerült kizárni a tudatomból az üvöltöző VV Aureliót, meg a folyamatosan interjúkat adó Győzikét, Istenes Bencét és VV Anikót. Az ilyen mágikus pillanatokban viszont a konyhában sikerült megéreznem az orromban az üvegpohárban gőzölgő, kotyogós kávé illatát.

Meg persze a melegszendvicsét, aminek a roppanós tetején mindig ott maradt egy kis darabka a felforrósodott, fekete zománcból - de attól igazán finom!

A villa fürdőszobája maga az örökkévalóságba dermedt Kádár-korszak!

A falra ragasztott bambusznádas dekoráció a panellakások falait beborító, népszerű, de mai szemmel nézve már mérhetetlenül giccses tájképes óriásposztereket idézte. A fekete hordó pedig hamisítatlan telekromantika: a napsütés délutánra kellemesre melegíti a felszivattyúzott hideg vizet, amiben így már nem is olyan rossz megfürdeni a Balcsi után!

Az időutazást a villa falára kirakott, '60-as évekbeli balatoni fotók tették teljessé. Először amúgy tényleg csak viccből akartam leírni ide a cikk végére azt, hogy olyan, mintha az RTL dizájnerei kínjukban telerakták volna a kecót a Fortepanon talált random vitorlásos képekkel. Erre kiderült, hogy tényleg innen van a dekoráció!

villagif.gif

Ami persze nem baj, nekem például kifejezetten bejön ez az iszonyú mennyiségű nosztalgia. Csak akkor ne angol reklámfeliratokkal teli, kaliforniai menőségnek akarjuk bemutatni a Való Villát, hanem szépen vállaljuk be, hogy itt bizony minden négyzetcentiméter a lángosszagú magyar tengert idézi. Tudják: a krumplileves legyen krumplileves.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta