Mindenki számára létezik tökéletes fotel

Amikor az ember az ülőgarnitúrákat mustrálgatja, jogosan vetődik fel benne a kérdés, hogy mi is a jó fotel titka. Hiszen fontos szempont ez is, a forma és a szín mellett. A válasz pedig nagyon egyszerű: a jó fotel titka, hogy kényelmesen el tudunk benne lazulni.

Ettől persze még senki nem lett okosabb, hiszen mi is kell az igazán jó lazításhoz? Ez egyénenként változó, így az igazán jó fotel is attól lesz tökéletes, hogy az egyéni igényeknek megfelelően választja ki. Nincsen bevett recept, a legjobb, ha kipróbálja őket, hiszen erre lehetősége is van. A kipróbálás ne legyen gyors, ne vágja rá egyből, hogy ez kényelmes. Ha megveszi, hosszasan fog benne ücsörögni, így ha lehet, a kipróbálásnál is szánjon rá legalább 5-10 percet, hogy lássa, valóban ez-e az, amit keresett.

Kép: IKEA
Kép: IKEA

Relaxálás mozgással

A pihentető fotelek nem mai találmányok. Már nagyanyáink korában, sőt, jóval előttük is keresték az ideális kényelmi helyzetet. Ahhoz, hogy valaki ellazuljon, több módszer is lehetséges, de az egyik legrégebbi a folyamatos, monoton mozgás. Ezt adja a hintaszék is, aminek számtalan válfaja érhető el a piacon. A retró hintaszékektől a függesztett kiviteleken keresztül az olyan egyszerű megoldásokig, mint amiket az IKEA is kínál.

A hintaszék kis mozgással remek relaxálást tesz lehetővé, és az ára sem olyan vészes. Azzal azonban számolni kell, hogy ezek a székek nem a lábfelhúzós, bekucorodó nyugalmat képviselik. És azt is tekintetbe kell venni, hogy a háziállatok farkára, illetve a kúszó-mászó kisgyerekek kezére, lábára veszélyt jelenthetnek.

Kép: IKEA
Kép: IKEA

Lábak és fekvés

A jó fotel titka az, ha megfelelően el lehet benne helyezkedni. Ennek a bútordarabnak klasszikusan az a feladata, hogy ülve tartson minket, sokan azonban ennél jóval többet várnak tőle, mert mondjuk nem szeretik a lábaikat lógatni, vagy szeretnék, ha állítható lenne a háttámla, hogy akár egy könnyű szunyókáláshoz is megfeleljen. Ezt nyújtják a modernebb relax fotelek, melyek kihajtható lábtartóval, és dönthető háttámlával rendelkeznek. Sajnos azonban ez már egy jóval magasabb árfekvés, rendszerint 200 000 forinttól felfelé találkozhatunk velük.

Valamivel olcsóbban jöhet ki azonban, ha kompromisszumokat köt. Létezik fekvőfotel, amelynél a lábtartó kényelme is megvan (még ha rögzített is), így a fekvés, és a helyezkedés könnyebb annak ellenére is, hogy a háttámla nem állítható külön. Az ilyen fekvőfotelek 100-150 000 forint körüli összegért szerezhetőek be, de persze ennél olcsóbb vagy drágább változatok is vannak a piacon. Alternatíva lehet egy szép, összeillő fotel + lábtartó garnitúra is, bár ez már elég kompromisszuos megoldás: a láb alátámasztása ugyan megvan, de sem állítani, sem túl sokféleképp helyezkedni nem lehet bennük – de tagadhatatlanul elegáns megoldások.

Kép: vidaxl.hu
Kép: vidaxl.hu

Masszázs

A lazulás magasiskoláját képviselik a masszázsfotelek – és ez nem csak a funkcionalitásra, hanem az árakra is igaz. Dönthetőek, kényelmesek, és még masszíroznak is, azonban a vásárlás előtt mindenképpen tisztázni érdemes néhány dolgot. A masszázsfotelek otthoni alkalmazása csak a lazulást és a kényelmet szolgálja, de nem helyettesíti a szakember tudását. Ezekkel a fotelekkel nagyon jól le lehet vezetni a napi stresszt, de a masszázsterapeuta munkáját nem váltják ki, kiegészítik azt. Arról nem is beszélve, hogy ezek azért igazán robusztus, nagy helyet foglaló darabok, és ritkán valóban tetszetősek, szóval a kényelem és funkcionalitás oltárán a szépséget be kell áldoznia.

Az, hogy a fotel milyen tulajdonságokkal rendelkezzen, szintén fontos kérdés. Valóban szükség van a zenélő fejtámlára, a beépített hangszórókra, vagy éppen az italtartóra? A masszázsfotel funkcióját ezek az extrák nem emelik, az árát azonban jelentősen, így egy alap 100 000 forint körüli összegről könnyen jut el az akár 800-900 000 forintra is. Egy ilyen fotel már tényleg nagy kiadás, és bár valóban hasznos és kényelmes szerkezet, mindenképpen alaposan végig kell gondolnia, tényleg ezt akarja-e betelepíteni a nappali közepére.

Oszd meg másokkal is!
Mustra