LÁJFHEKK

Fekáliás francia sajtot találtak

2016. augusztus 16., kedd 13:11

Ha a képen látható sajtot vásárolt, akkor van egy rossz hírünk. Ki kell dobnia. Az ok: ahogy több uniós országban, úgy Magyarországon is E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba. Ha azt is hozzátesszük, hogy az E. coli baktérium általában széklettel terjed, akkor valószínűleg a NÉBIH felhívása nélkül is ki fogja dobni. A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett.

francia sajt 660 220

A termék megnevezése: Valençay Coque (220 g)

Lejárati dátum: 26/08/2016

Származási hely: Franciaország

Gyártó: Fromagerie d'Anjouin

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) már megtette a szükséges lépéseket a termék kivonásával kapcsolatban. Egyúttal kéri, hogy aki a szóban forgó termékkel rendelkezik otthon, azt ne fogyassza el. A legveszélyeztetettebbek a csecsemők, kisgyermekek, várandós anyák, idősek és a legyengült immunrendszerű személyek.

A nyers tej veszélyei

A NÉBIH közleményében a nyers tej és az abból készült termékek egészségügyi kockázataira is kitér; eszerint a nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak. Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei: hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, nyákos hasmenés. Ezért – bármennyire is jól hangzik – a nyers tej csak felforralás után, vagy pasztőrözve biztonságos, és azt is hozzáteszik, hogy vélt egészségügyi előnyei tudományosan nem igazoltak. A nyers kecsketej különösen veszélyes.

Hazánkban a nyers tej csak „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ” figyelmeztetéssel forgalmazható. A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, amit csak megfelelő- és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.

Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből állítják elő, a nyerstejből készített tejtermékeket pedig „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában tegye azt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta