Fekáliás francia sajtot találtak

Ha a képen látható sajtot vásárolt, akkor van egy rossz hírünk. Ki kell dobnia. Az ok: ahogy több uniós országban, úgy Magyarországon is E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba. Ha azt is hozzátesszük, hogy az E. coli baktérium általában széklettel terjed, akkor valószínűleg a NÉBIH felhívása nélkül is ki fogja dobni. A tájékoztatás az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett.

francia sajt 660 220

A termék megnevezése: Valençay Coque (220 g)

Lejárati dátum: 26/08/2016

Származási hely: Franciaország

Gyártó: Fromagerie d'Anjouin

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) már megtette a szükséges lépéseket a termék kivonásával kapcsolatban. Egyúttal kéri, hogy aki a szóban forgó termékkel rendelkezik otthon, azt ne fogyassza el. A legveszélyeztetettebbek a csecsemők, kisgyermekek, várandós anyák, idősek és a legyengült immunrendszerű személyek.

A nyers tej veszélyei

A NÉBIH közleményében a nyers tej és az abból készült termékek egészségügyi kockázataira is kitér; eszerint a nyers tej (főleg intenzív állattartási körülmények között) tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek súlyos betegségeket okozhatnak. Nyers tejben ezek közül leggyakrabban Campylobacter, Salmonella, és Shiga toxin-termelő Escherichia coli (STEC) kórokozók fordulhatnak elő. Az általuk okozott megbetegedések főbb tünetei: hányás, levertség, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, gyomor- és bélhurut, hasgörcs, nyákos hasmenés. Ezért – bármennyire is jól hangzik – a nyers tej csak felforralás után, vagy pasztőrözve biztonságos, és azt is hozzáteszik, hogy vélt egészségügyi előnyei tudományosan nem igazoltak. A nyers kecsketej különösen veszélyes.

Hazánkban a nyers tej csak „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ” figyelmeztetéssel forgalmazható. A nyers tejből készült tejtermékek fogyasztása szintén kockázatos, amit csak megfelelő- és kellően hosszú idejű érlelés képes némiképpen csökkenteni.

Az iparilag előállított tejtermékeket általában megfelelően hőkezelt tejből állítják elő, a nyerstejből készített tejtermékeket pedig „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” figyelmeztető jelzéssel kell ellátni, hogy aki ilyen terméket fogyaszt, az az ezzel járó kockázat tudatában tegye azt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra