LÁJFHEKK

Nem biztos, hogy egy templomnak mindig templomnak kell kinéznie

2016. augusztus 4., csütörtök 18:04 |

Az építészet mindenhol igyekszik különleges megjelenésű épületeket alkotni. Különös helyzet áll fenn azonban, ha a modern korban templomot kell tervezni: lehet-e, és ha igen, mennyire eltérni az évszázados, szakrális formáktól? A Daily Mailgyűjtése alapján íme, pár példa azokra, ahol bevállalták a merész, modern megoldásokat, és ezzel egész csodás és különleges épületek születtek, melyek szerte a világon a legkülönfélébb vallásokat képviselik.

A Japánban található Szalag Kápolna a házasság szimbóluma. A két egymásra tekeredő csigalépcső jelképezi a férfi és a nő örök egységét. Egyébként az épület tetejéről elképesztő kilátás is nyílik.

Ez az épület a közel keleten, egy iskola területén található. Itt a Quatari Egyetem Iszlám Tanulmányok karát láthatja, Dohában. Az organikus formájú kápolna mennyezete belülről olyan, mintha a csillagos eget látnánk magunk felett.

Kína építészete mindig is különleges volt. A képen az Úszó Hold Temploma látható, Suining megyében, Jiangsu tartományban, Kínában. A buddhista szentély hatalmas, és szellős lécszerkezete miatt a fények igazán különleges hatást keltenek benne.

El Salvador hegyei előtt kapott helyet ez a kissé bizarr épület. A szakadék fölé kinyúló, nyitott homlokzatú Cardedeu templom különlegessége nemcsak szokatlan formája, hanem a völgyre nyjló panoráma is, ami a misék, szertartások alatt az oltárnál állókat szegélyezi.

Nha Trang Vietnámban. Ez a pagoda az elmélyülést szolgálja, a célja az, hogy megvédje az imádkozót az elemektől, de a lehető legkevésbé szakítsa ki a természetből. És valóban, a meditációhoz ennél jobb hely nem is kell.

A katolikus városrész központi épülete Szingapúrban. Itt is a szellős elrendezésen van a hangsúly, hiszen a sávos falkialakításnak köszönhetően az épület betekintést enged a falak mögé, mintegy megnyitva a vallást a kívülállóknak.

Az Élet Világossága egyház épülete Gapyeong Gun-ban, Dél- Koreában. Hogy a nevéhez és szellemiségéhez hű lehessen, az épület teteje üvegből készült, így a fény akadálytalanul áramolhat be rajta. Persze a belső kialakítása sem éppen elhanyagolható. A kerek formák és a sugaras elrendezés még inkább hangsúlyozza a központi elemet, a fényt.

Ma már a kolostorok sem a régiek, hol van ez az épület a Meteórák kőmonstrumaihoz képest? A szingapúri Mahabodi kolostor haladó szellemű, legalábbis ami az építészetet érinti.

És hogy egy igazán harsány épületet is kiemeljünk: ez itt a Stella Maris katolikus templom, Jakartában. Nem csak kívülről eltéveszthetetlen, belülről is lélegzetelállító. Bár nem igazán templomra emlékeztet, sokkal inkább olyan, mint egy operaépület.

Ebben az esetben pedig bár felismerhetőek a templom körvonalai, de futurisztikus stílusban újragondolni egy hagyományos norvég donga templomot azért mégis merész elképzelés. A tervező, a Reiulf Ramstad Arkitekter stúdió Hordaland közelében, egy csendes domboldalban építette fel az 500 főt befogadni képes, 2250 négyzetméteres szakrális épületet, melyben a fa mellett az üveg is erősen dominál. A külső kialakításnál arra is figyeltek, hogy ha már ennyire természetes jellege van a templomnak, akkor ne üssön el a vadonatúj faanyag a környező, bujának éppen nem nevezhető tájtól, és szándékosan öregítették a léceket. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta