Nem biztos, hogy egy templomnak mindig templomnak kell kinéznie

Az építészet mindenhol igyekszik különleges megjelenésű épületeket alkotni. Különös helyzet áll fenn azonban, ha a modern korban templomot kell tervezni: lehet-e, és ha igen, mennyire eltérni az évszázados, szakrális formáktól? A Daily Mailgyűjtése alapján íme, pár példa azokra, ahol bevállalták a merész, modern megoldásokat, és ezzel egész csodás és különleges épületek születtek, melyek szerte a világon a legkülönfélébb vallásokat képviselik.

A Japánban található Szalag Kápolna a házasság szimbóluma. A két egymásra tekeredő csigalépcső jelképezi a férfi és a nő örök egységét. Egyébként az épület tetejéről elképesztő kilátás is nyílik.

Ez az épület a közel keleten, egy iskola területén található. Itt a Quatari Egyetem Iszlám Tanulmányok karát láthatja, Dohában. Az organikus formájú kápolna mennyezete belülről olyan, mintha a csillagos eget látnánk magunk felett.

Kína építészete mindig is különleges volt. A képen az Úszó Hold Temploma látható, Suining megyében, Jiangsu tartományban, Kínában. A buddhista szentély hatalmas, és szellős lécszerkezete miatt a fények igazán különleges hatást keltenek benne.

El Salvador hegyei előtt kapott helyet ez a kissé bizarr épület. A szakadék fölé kinyúló, nyitott homlokzatú Cardedeu templom különlegessége nemcsak szokatlan formája, hanem a völgyre nyjló panoráma is, ami a misék, szertartások alatt az oltárnál állókat szegélyezi.

Nha Trang Vietnámban. Ez a pagoda az elmélyülést szolgálja, a célja az, hogy megvédje az imádkozót az elemektől, de a lehető legkevésbé szakítsa ki a természetből. És valóban, a meditációhoz ennél jobb hely nem is kell.

A katolikus városrész központi épülete Szingapúrban. Itt is a szellős elrendezésen van a hangsúly, hiszen a sávos falkialakításnak köszönhetően az épület betekintést enged a falak mögé, mintegy megnyitva a vallást a kívülállóknak.

Az Élet Világossága egyház épülete Gapyeong Gun-ban, Dél- Koreában. Hogy a nevéhez és szellemiségéhez hű lehessen, az épület teteje üvegből készült, így a fény akadálytalanul áramolhat be rajta. Persze a belső kialakítása sem éppen elhanyagolható. A kerek formák és a sugaras elrendezés még inkább hangsúlyozza a központi elemet, a fényt.

Ma már a kolostorok sem a régiek, hol van ez az épület a Meteórák kőmonstrumaihoz képest? A szingapúri Mahabodi kolostor haladó szellemű, legalábbis ami az építészetet érinti.

És hogy egy igazán harsány épületet is kiemeljünk: ez itt a Stella Maris katolikus templom, Jakartában. Nem csak kívülről eltéveszthetetlen, belülről is lélegzetelállító. Bár nem igazán templomra emlékeztet, sokkal inkább olyan, mint egy operaépület.

Ebben az esetben pedig bár felismerhetőek a templom körvonalai, de futurisztikus stílusban újragondolni egy hagyományos norvég donga templomot azért mégis merész elképzelés. A tervező, a Reiulf Ramstad Arkitekter stúdió Hordaland közelében, egy csendes domboldalban építette fel az 500 főt befogadni képes, 2250 négyzetméteres szakrális épületet, melyben a fa mellett az üveg is erősen dominál. A külső kialakításnál arra is figyeltek, hogy ha már ennyire természetes jellege van a templomnak, akkor ne üssön el a vadonatúj faanyag a környező, bujának éppen nem nevezhető tájtól, és szándékosan öregítették a léceket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek