Már a GVH-nak is durva volt a Pick szalámik árazása

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 44.000.000 forintos büntetést szabott ki a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. -nek (Pick). A Versenyhivatal szerint a cég meghatározta, hogy mennyiért adhatják el a termékeket a kereskedelmi partnerei az akciós időszakokban - 2009 januárja és 2014 decembere között.

Ha a kereskedők nem álltak kötélnek, akkor a Pick kilistázással vagy más szankciókkal fenyegette meg őket, bár a gyakorlatban ezeket nem alkalmazta.

096

A GVH kiemelte, hogy sérti a versenyjogot, ha egy gyártó a termékeinek általa javasolt fogyasztói árát, illetve annak elfogadását a kereskedelmi partnerei által kezdeményezett akciókban más paraméterekhez (pl. átadási árhoz, szállított mennyiséghez) köti, és e feltételek teljesítésére vertikális megállapodásokat köt. A GVH szerint a megállapodások célja a verseny korlátozása volt. A Pick abban volt érdekelt, hogy márkájának imázsát a versenytársakénál magasabb fogyasztói árakban (is) megjelenítse. A kereskedelmi partnerei pedig abban, hogy ne legyenek olyan viszonteladók, amelyek az adott Pick-terméket náluk olcsóbban árusíthassák.

A vertikális megállapodás olyan megállapodás vagy összehangolt magatartás, amely a megállapodás vagy az összehangolt magatartás szempontjából a termelési vagy értékesítési lánc különböző szintjein tevékenykedő két vagy több vállalkozás között jön létre, és amely azokra a feltételekre vonatkozik, amelyek mellett egyes áruknak vagy szolgáltatásoknak a felek által történő vásárlása, értékesítése vagy viszonteladása történik. A vertikális megállapodás fogalmának fő eleme, hogy a szerződő felek akarategyezségét egyértelműen kifejezik, ezáltal nem vonatkozik az érintett vállalkozások egyoldalú magatartásaira.

 

A 44 milliós büntetés kiszabásánál súlyosbító körülményként értékelték, hogy a nagy- és a kiskereskedelmi ár rögzítése súlyos jogsértésnek minősül, és azt is, hogy a Pick piacvezető szerepe miatt a szabálysértés befolyásolhatja más termékek árazását is. Enyhítő körülményként értékelték viszont, hogy a Pick elismerte a jogsértést.

Oszd meg másokkal is!
Mustra