LÁJFHEKK

Nem tudja, hogyan árnyékolja a lakást? Segítünk!

2016. augusztus 2., kedd 17:32

Amikor a szoba hangulatát szeretnénk kialakítani, az egyik legjobb módszer a kezünkben az ablakok elé kerülő anyagok használata. Amikor válogat, érdemes azonban a színeken vagy mintákon kívül az alábbi szempontokat is szem előtt tartania. 

Milyen megoldást nézne szívesen a következő tíz évben? 

Napjainkban az ablak "ruhája" már nem csak a megszokott függöny lehet, sokkal szélesebb lett a skála: a függöny, roló, reluxa, vagy a pliszé csak néhány a lehetséges sok közül. Az azonban fontos, hogy csak olyan árnyékolási megoldást válasszon, amit hosszabb távon is szívesen néz majd. Mindenképpen kalkuláljon előre, hiszen a divattól, és az anyagválasztástól függően hatalmas különbségek lehetnek, akár adott fajtákon belül is.

Innentől azonban a fantáziája szabadon szárnyalhat, hiszen nincsenek súlyos megkötések, inkább csak javaslatok. Ha szeretné, akkor a különböző lehetőségeket vegyítheti is, hiszen ezzel is egyedi, és hangulatos megoldásokat érhet el.

Növelheti a teret!

A legtöbb hazai lakásban az a legnagyobb kihívás, hogy az alapvetően kicsi tereket hogyan mutathatjuk nagyobbnak. Az optikai játékokban a függöny jó szolgálatot tehet, de azzal is számoljon, hogy ez a dísz nemcsak az ablakra, hanem a falra kerül, vagyis az ablaknál szélesebb helyet foglal. A rolók, reluxák és pliszék ezzel ellentétben az ablak síkjában helyezkednek el, így helytakarékosabbak.

Szintén a függöny ellen szól, ha az ablak alatt olyan fűtőtest, például gázkonvektor van, ami a függönyt meggyújthatja. Ebben az esetben is praktikusabb egy olyan megoldás, ami nem lóg rá semmire, így a balesetek esélye is minimalizálható.

Magánszféra vs panoráma

A függöny egy fontos funkciója, hogy megakadályozza a belátást. Erre mindegyik megoldás alkalmas, de ha az is fontos, hogy ön közben szeretne ki is látni, akkor máris csökkennek a lehetőségek. Ebben az esetben a megfelelő anyagú függöny lehet az igazán jó döntés, hiszen rolóval nem lesz sem olyan elegáns a végeredmény, sem olyan jól átlátható az ablak. A reluxa csíkjai is nyújtanak valamennyi védelmet a belátás ellen, de igazán csak akkor hatékonyak, ha a fényt is kirekesztik.

Rolók esetében olyan megoldás is létezik, mely hasonló a reluxához: az anyag szövésében csíkozott, és egyik csíkja áttetsző, a másik pedig nem. Az anyagot ilyenkor duplán használják, így a két réteget egymáson elcsúsztatva a roló akár teljesen átláthatatlanná is lehet tenni az ablakot

Ha a cél a teljes sötétítés, akkor mindegyik megoldás tökéletes lehet: ilyenkor ugyanis az igazán fontos részlet az anyagválasztás. Ha vastag, kevéssé, vagy egyáltalán nem fényáteresztő anyagot választ, akkor ezzel a részlettel biztosan nem lesznek gondjai.

Egyéb szempontok

„A függönyözés kapcsán elsődlegesen tisztázni kell, hogy milyen funkciót kell betöltenie a kiválasztott megoldásnak. Fontos tisztázni, hogy kell-e sötétíteni, ha igen milyen mértékben – ettől függ, hogy elég-e a sima dekoranyagot választani, vagy szükséges ezt alábéleltetni a teljes fénykizárás miatt, esetleg kifejezetten erre tervezett, ún. blackout anyagot kell használnunk.

A fényáteresztő függönyök esetében fontos szempont, hogy milyen helyiségbe kerülnek – egy nappaliban fontos, hogy sok természetes fény jusson be, de egy hálóban bátran lehet sűrűbb, színes vagy mintás fényáteresztő anyagot is választani.

A fényáteresztő függönyök mellett a dekorfüggönyök akkor is bekerülhetnek, ha nem kell sötétíteni, csak esztétikai szerepe lesz az anyagnak. Dekoranyagokból készülhetnek különböző oldal- és szemöldök dekorok, függöny elkötők, sőt a maradék anyagból akár díszpárnák is. Ha valaki megengedheti magának, akkor akár évszakonként lehet cserélgetni is a lakásban a textileket, ezzel is fokozva az aktuális időszak hangulatát.

"Az árnyékolók megválasztásakor az adott lakás, helyiség funkcióit, hangulatát, fényviszonyait vesszük alapul, így általánosa alkalmazható, trendi megoldás nem létezik: mindig az adott térre szabott legoptimálisabbat kell keresnünk” – fejti ki Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta