Nem tudja, hogyan árnyékolja a lakást? Segítünk!

Amikor a szoba hangulatát szeretnénk kialakítani, az egyik legjobb módszer a kezünkben az ablakok elé kerülő anyagok használata. Amikor válogat, érdemes azonban a színeken vagy mintákon kívül az alábbi szempontokat is szem előtt tartania. 

GettyImages-507833039
Astronaut Images / Europress / Getty

Milyen megoldást nézne szívesen a következő tíz évben? 

Napjainkban az ablak "ruhája" már nem csak a megszokott függöny lehet, sokkal szélesebb lett a skála: a függöny, roló, reluxa, vagy a pliszé csak néhány a lehetséges sok közül. Az azonban fontos, hogy csak olyan árnyékolási megoldást válasszon, amit hosszabb távon is szívesen néz majd. Mindenképpen kalkuláljon előre, hiszen a divattól, és az anyagválasztástól függően hatalmas különbségek lehetnek, akár adott fajtákon belül is.

Innentől azonban a fantáziája szabadon szárnyalhat, hiszen nincsenek súlyos megkötések, inkább csak javaslatok. Ha szeretné, akkor a különböző lehetőségeket vegyítheti is, hiszen ezzel is egyedi, és hangulatos megoldásokat érhet el.

Növelheti a teret!

A legtöbb hazai lakásban az a legnagyobb kihívás, hogy az alapvetően kicsi tereket hogyan mutathatjuk nagyobbnak. Az optikai játékokban a függöny jó szolgálatot tehet, de azzal is számoljon, hogy ez a dísz nemcsak az ablakra, hanem a falra kerül, vagyis az ablaknál szélesebb helyet foglal. A rolók, reluxák és pliszék ezzel ellentétben az ablak síkjában helyezkednek el, így helytakarékosabbak.

Szintén a függöny ellen szól, ha az ablak alatt olyan fűtőtest, például gázkonvektor van, ami a függönyt meggyújthatja. Ebben az esetben is praktikusabb egy olyan megoldás, ami nem lóg rá semmire, így a balesetek esélye is minimalizálható.

GettyImages-183748920
Simon Battensby / Europress / Getty

Magánszféra vs panoráma

A függöny egy fontos funkciója, hogy megakadályozza a belátást. Erre mindegyik megoldás alkalmas, de ha az is fontos, hogy ön közben szeretne ki is látni, akkor máris csökkennek a lehetőségek. Ebben az esetben a megfelelő anyagú függöny lehet az igazán jó döntés, hiszen rolóval nem lesz sem olyan elegáns a végeredmény, sem olyan jól átlátható az ablak. A reluxa csíkjai is nyújtanak valamennyi védelmet a belátás ellen, de igazán csak akkor hatékonyak, ha a fényt is kirekesztik.

Rolók esetében olyan megoldás is létezik, mely hasonló a reluxához: az anyag szövésében csíkozott, és egyik csíkja áttetsző, a másik pedig nem. Az anyagot ilyenkor duplán használják, így a két réteget egymáson elcsúsztatva a roló akár teljesen átláthatatlanná is lehet tenni az ablakot

Ha a cél a teljes sötétítés, akkor mindegyik megoldás tökéletes lehet: ilyenkor ugyanis az igazán fontos részlet az anyagválasztás. Ha vastag, kevéssé, vagy egyáltalán nem fényáteresztő anyagot választ, akkor ezzel a részlettel biztosan nem lesznek gondjai.

GettyImages-519517251
Spaces Images / Europress / Getty

Egyéb szempontok

„A függönyözés kapcsán elsődlegesen tisztázni kell, hogy milyen funkciót kell betöltenie a kiválasztott megoldásnak. Fontos tisztázni, hogy kell-e sötétíteni, ha igen milyen mértékben – ettől függ, hogy elég-e a sima dekoranyagot választani, vagy szükséges ezt alábéleltetni a teljes fénykizárás miatt, esetleg kifejezetten erre tervezett, ún. blackout anyagot kell használnunk.

A fényáteresztő függönyök esetében fontos szempont, hogy milyen helyiségbe kerülnek – egy nappaliban fontos, hogy sok természetes fény jusson be, de egy hálóban bátran lehet sűrűbb, színes vagy mintás fényáteresztő anyagot is választani.

A fényáteresztő függönyök mellett a dekorfüggönyök akkor is bekerülhetnek, ha nem kell sötétíteni, csak esztétikai szerepe lesz az anyagnak. Dekoranyagokból készülhetnek különböző oldal- és szemöldök dekorok, függöny elkötők, sőt a maradék anyagból akár díszpárnák is. Ha valaki megengedheti magának, akkor akár évszakonként lehet cserélgetni is a lakásban a textileket, ezzel is fokozva az aktuális időszak hangulatát.

"Az árnyékolók megválasztásakor az adott lakás, helyiség funkcióit, hangulatát, fényviszonyait vesszük alapul, így általánosa alkalmazható, trendi megoldás nem létezik: mindig az adott térre szabott legoptimálisabbat kell keresnünk” – fejti ki Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek