Most már nem tudják átverni a jegyüzérek

Nincs is annál bosszantóbb, mint mikor elfogynak a jegyek egy rég várt koncertre vagy fesztiválra, vagy éppen önnek jön közbe valami, ami miatt nem tud részt venni egy koncerten, de nem akarja, hogy a nyakán maradjon az akár több tízezer forintos jegye. Ilyenkor a legelszántabbak a Facebookon vagy a helyszínen próbálnak üzletelni (gyakran kétes alakokkal), és csak a vakszerencsében bízhatnak, hogy valódi jegyet kapnak, amivel be is jutnak a rendezvényre, vagy ha eladnának, csak az eredeti ár töredékéért tudnak megszabadulni a feleslegessé vált jegytől. Erre született egy új alkalmazás, ami már itthon is elérhető. 

Jegyszerzési módok

Ha már elfogyott az összes jegy a koncertre vagy fesztiválra, akkor a legtöbben a Facebook esemény oldalán várják, hátha valaki mégsem tud elmenni a koncertre, meggondolja magát vagy történik valamilyen csoda, amitől eladóvá válik néhány jegy. Ugyanígy rengetegen látogatnak online apróhirdetési vagy éppen aukciós oldalakat és ott próbálnak jegyet szerezni, vagy eladni a saját felesleges jegyüket. A legújabb – és úgy tűnik eddig a legbiztonságosabb – megoldás pedig a Ticketswap, ahol szintén online tud jegyet vásárolni, viszont nem kell a koncert napjáig gyomorgörcsben ülnie, vajon tényleg valódit kapott-e, bejut-e vele a koncertre; ha pedig elad, nem kell azon aggódnia, tényleg megkapja-e a pénzét. 

A jegyvásárlás buktatói

Jegyet venni ismeretlenektől a neten nagy lutri. Nem állítjuk, hogy mindenki csal, viszont nagyon könnyű belefutni szélhámosokba. Az eticketek lényege, hogy jegyvásárláskor csak egy QR-kódot kapnak a vásárlók egy visszaigazolással, ezt kell kinyomtatni és a bejáratnál felmutatni. A rendszer hátránya, hogy a jegyek nem személyre szólnak és akárhányszor ki lehet nyomtatni vagy fénymásolni őket. Vagyis ha vesz egy idegentől egy ilyen papírdarabot, lehet igazi a jegy, de alapesetben nem tudhatja, hogy ugyanazt a nyomtatott papírt még hány embernek adta el az eladó. Mindez csak akkor derül ki, mikor a rendezvényen beolvassák a kódot, a rendszer pedig kijelzi, hogy ezzel a kóddal sajnos valaki már bement. Ön ezek után próbálhat egyezkedni Fülemüle87 vagy hasonló névvel regisztrált eladóval az online apróhirdetéses oldal felületén, esetleg feljelentheti, de a koncertről már mindenképpen lemarad. Ráadásul a tranzakciókat sem védi semmi. Mi jöjjön hamarabb? Előbb küldje el a pénzt és aztán várja, hogy kap egy e-ticketet, vagy harcolja ki, hogy előbb kapja meg a jegyet, és aztán az eladó imádkozhat, hogy tényleg kapjon pénzt is. 

vancouver452
AFP

Ennél eggyel nagyobb biztonságot nyújthat, ha a Facebookon olyan ismeretlen ismerőstől vásárolja, akivel vannak közös ismerősei, így le tudja ellenőrizni, ki is ő és mennyire megbízható - ezzel talán elkerülheti a kellemetlenségeket. 

Élőben sem biztonságosabb a helyzet, hiszen még a gyakorlott jegyüzéreket is átvághatják néhány olyan QR-kódos jeggyel, amit a tulajdonosa azonnal be is vált, vagyis a jegyüzértől is vehet hamis jegyet. Arról nem is beszélve, hogy egy telt házas koncert esetén az eredeti ár többszöröséért árulnak jegyeket a későn ébredő rajongóknak. 

Ha nem e-ticketet vásárol, eggyel könnyebb a dolga, hiszen a valódi jegyeket hamisítani is nehezebb, ha például van rajta speciális azonosító szál. Ugyanígy a színházjegyek esetében is nyugodtan keressen a fórumokon is, hiszen azok is teljesen egyedi jegyek. Nem állítjuk, hogy nem lehet hamisítani őket, ráadásul általában a személyes átvétel a legbiztonságosabb módja az eladásnak, ami mindenképpen okoz egy kis kellemetlenséget. 

298773827
Shutterstock

A jegyárusító applikáció

A Ticketswap egy Magyarországon még új nemzetközi jegyértékesítő oldal: Amszerdamban alakult, évek óta rengetegen használják,és most már itthon is elérhető. Ha mondjuk a Red Hot Chili Peppers koncertjére keres jegyet, mert meggyőztük, hogy érdemes elmennie, de valamiért csak a szeptember elsejei időpont jó önnek, ami már teltházas, akkor indulhat a jegyvadászat. Az alkalmazás lényege, hogy az eladó feltölti a feleslegessé vált jegyét a Ticketswap rendszerébe, ahol először ellenőrzik a hitelességét, és csak ezután kerül forgalomba és csaphat rá bárki. A fizetés online történik: a vásárló azonnal megkapja a jegyét, az eladó pedig a következő munkanap megkapja a pénzét. Vagyis nem kell az utcasarkon találkoznia senkivel, nem kell utalásokat kezdeményezni, az egész sokkal egyszerűbben és gyorsabban megvan.

A regisztrált tagokat a Facebook profiljuk alapján ellenőrizheti le, ráadásul a Ticketswap nem is titkolja, hogy visszaélés esetén a banki adatokat készséggel átnyújtják a hatóságoknak. Az eladók értékelést kapnak, negatív értékelés esetén pedig azonnal kivizsgálják az ügyet. A jegyüzérek ellen pedig – mindezeken felül –  azzal is védekeznek, hogy maximum 120 százalékos áron lehet eladni a jegyeket, vagyis ez itt tényleg nem a nyerészkedés terepe: a fő cél nem a meggazdagodás, hanem hogy a feleslegessé vált jegyek ne vesszenek kárba. 

shutterstock 80503267
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek