Rakja össze otthon biciklijét!

Annyian rukkoltak már elő újabb és újabb biciklis ötletekkel, hogy azt gondolnánk, nehéz lesz újat mutatni a műfajban. Ezt a naiv feltételezést cáfolta meg a szingapúri bamboobee.net csapata, akik a DIY (Csináld magad) irányzat egy újabb formáját, a BIY-t (szóvicc, mondjuk "Bringázd magad", de legyen inkább "csináld magad bringa" - a szerk.) kívánják népszerűsíteni lapra szerelve árusított, bambusz és fém elemekből otthon összeszerelhető kerékpárjukkal. A találmány gyártását 2014-ben közösségi finanszírozással sikerült elindítani, akkor az áhított 15 ezer dollár ( kb. 3.8 millió forint) helyett közel 74 ezer dollárt (kb. 19 millió forint) kalapoztak össze a készítők a Kickstarter.com oldalán. 

A 2015 februárja óta kapható, egyszerűen egymásba illeszthető alkatrészek, a bambusz vázszerkezet, a rozsdamentes acélból készült rögzítőalkatrészek, alumínium konzolok és fémdróttal megerősített kiegészítők összerakásához semmiféle mérnöki szaktudás illetve gép használata nem szükségeltetik, a készítők állítása szerint ugyanis némi kreativitással és türelemmel felvértezve mindenki képes megküzdeni a pofonegyszerű szerelési folyamat közben.

A világ első lapraszerelve vásárolható és otthon összelegózható kerékpárja három méretben került piacra, a legkisebb, azaz az S-es méret a 170 cm alattiakat célozza meg, az M-as a 171-181 cm közötti biciklizőkre lett szabva, míg az L-es méret a 181 cm-nél magasabbakra lett kialakítva. Az ára - mérettől függetlenül - 209 USD (kb. 60 ezer forint), összerakása a szakértők szerint legfeljebb három napot vesz igénybe. Feltételezhetően akkor, ha pontról-pontra követi a leírás által meghatározott utasításokat, de ez egyIKEA-konyhákon edződött nemzetnek nem okozhat nehézségeket. Nézze meg a kisfilmben, hogy hogyan készül egy bambusz bicikli házilag!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek