Nem feltétlenül "fitness" az a saláta, amire az van írva

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta oldala a nyár egyik legkedveltebb termékét, az előre csomagolt salátákat vizsgálta meg. Kiderült, hogy a Fitness vagy az Active megjelölés néhol csak fantázianév, és az is, hogy "változó arányban" megjelölés sem jelenti azt, hogy az egyikben egyáltalán nincs kukorica, a másikban meg van egy maréknyi. 

A csomagolás

Az előre csomagolt salátakeverékeknél több jelölési probléma is adódott egy-egy termék esetében:

  • Az összetevőket – az előírásokkal ellentétben – nem mennyiség szerinti csökkenő sorrendben tüntették fel a csomagoláson.
  • A csomagoláson feltüntetett összetevők eltértek a gyártmánylapban leírtaktól.
  • Nem tüntették fel a jelölési előírás alapján kötelező „védőgázas csomagolásban” feliratot.
  • Nem jelenítették meg, hogy a termék mosott.
  • Allergénként vastagon szedve tüntették fel az összetevők felsorolásakor a napraforgómagot és a tökmagot, noha azok nem szerepelnek az allergiát és intoleranciát okozó anyagok listájában.
  • A nettó tömegre vonatkozó minimális betűméret nem volt megfelelő. Az előírás szerint a nettó tömegre vonatkozó minimális betűméret a termék tömegétől függ.
  • A tápértékjelölést nem megfelelően vagy hiányosan tüntették fel, de volt ahol az energiatartalom nem volt jó adatokkal feltüntetve. 

A vizsgálatok során a legtöbb terméknél az összetevőket a „változó arányban” kifejezéssel jelölték, noha a hatályos előírás és a termékek gyártmánylapja alapján ezt nem lehetett volna. Az előírások alapján ugyanis csak akkor használható a „változó arányban” kifejezés, ha az összetevők tömegarányai nem térnek el jelentősen egymástól. A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy az összes összetevőre használták ezt a kifejezést, holott valójában csak a közel azonos tömegarányú összetevők esetében lehetett volna.

Wellness, fitness, active

A salátákról kialakult hitek és tévhitek miatt előszeretettel használják a gyártók a vásárlók csábítása érdekében az egészségre utaló, és éppen emiatt vonzó jelzőket. Ezek megalapozott használatát is ellenőrizték a Nébih munkatársai. Néhány termék esetében olyan „általános” egészségre vonatkozó állításokat tüntettek fel azok fantázianeveiben, mint „Wellness”, „Fitness”, „Active”. Egy terméknél pedig tápanyag-összetételre vonatkozó állítás is szerepelt a csomagoláson, így: „Vitamin”.

Ezeket az állításokat önkéntesen fel lehet tüntetni, de ebben az esetben meg kell felelniük az előírásoknak. A fantázianevekben általános egészségre vonatkozó állítások csak akkor használhatóak, ha a fantázianevet követően feltüntetik az ehhez kapcsolódó engedélyezett állítást is. A teszten az Eisberg Vitamin mix salátája végzett az élen, a második és a harmadik helyet is a Metroban kapható Horeca mix salátái kapták: a Hortobágy és a Délibáb fantázianevű salátakeverékek. 

salata-01 kicsi
szupermenta.hu

Valóban nem kell megmosni? 

Uniós rendelet szabályozza az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok felső határértékeit. Jó hír, hogy a laboratóriumi vizsgálatok során mért Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Shiga toxin termelő Escherichia coli és Hepatitis A vírus a vizsgált salátákban nem voltak kimutathatók. A további vizsgálatok parazitákat sem találtak. Minden termék esetében megvizsgálták a nitrát-tartalom mennyiségét is.  A salátakeverékek eltérő mennyiségben tartalmaztak nitrátot (76,4 mg/kg – 1961 mg/kg), de ezek egyike sem érte el a jégsalátára és a rukkolára előírt felső határértékeket, és a növényvédőszer maradékok is határérték alatt voltak, vagy egyáltalán nem voltak kimutathatóak. 

A jégsaláták jól szerepeltek

Az előre csomagolt saláták egyik legfőbb összetevője a jégsaláta, ezért az egészben kapható jégsaláták egy részét is megvizsgálták. Nem tartalmaztak határértéken felül növényvédőszer-maradékot, nitrátot és veszélyes mértékben nitritet sem. Továbbá nem volt kimutatható megbetegedést okozható E. coli, Listeria és Salmonella baktérium.Szintén minden minta megfelelt a salátára vonatkozó forgalmazási minőség szabványnak, vagyis a vizsgálati eredmények alapján kijelenthető, hogy a jégsaláták jó minőségű terméknek bizonyultak.

A tesztek alapján a legjobb a Becsey Zoltán balástyai termelő  jégsalátája lett, második a Jászvega Trend Kft salátája, amit az Auchanból szereztek be, a harmadik pedig a Móraprizma Szövetkezet salátája, amit a Tescoban vásároltak. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek