Hol és mennyiből fagyizhat Budapesten, ha tuti izgalmas ízekre vágyik?

Zanza!

Ha már unja a csoki-vanília-puncsot (és a pisztácia is kifogyott), akkor mutatunk néhány helyet, ahol izgalmas, akár sós ízekkel találkozhat, vagy éppen zöldségekkel - hangozzék ez bármilyen meghökkentően is. A lista nem teljes, hisz biztosan van pár izgalmas ízeket kínáló, nem poralappal dolgozó vidéki és budapesti fagyizó is; és nem is toplista. És igen, a Fragola és a Levendula nem véletlenül nem szerepel a listában: ezek izgalmasak voltak pár éve, de a mai mezőnyben egyiket sem gondoljuk már túlzottan újszerűnek vagy kreatívnak.

1. Damniczki

Egészen új hely Budapesten, de akinek ismerős, az nem téved nagyot. A Székesfehérváron két üzlettel is rendelkező cukrászat megnyitotta első boltját a belvárosban. Az eredetileg élelmiszervegyésznek tanult  Damniczki Balázs végül némi pályamódosítással cukrász lett, és milyen jól tette! A fagylaltok tejből, gyümölcsből, cukorból készülnek a hozzáadott extra csak a pektin és a szentjánoskenyérmag liszt: no aroma, no színezék, no porok.

Az állandó kínálat 48 féle fagylaltból áll, ami azt jelenti, hogy a teljes szortiment nagyjából 60-65 féle fagylaltot tesz ki, hiszen a szezonnak köszönhetően folyamatosan változik a választék, s ennek megfelelően újabb és újabb ízek jelennek meg a pultban. A tejes alapú fagyik mellett a szorbék is jelen vannak, ezt a tejérzékenyek is fogyaszthatják. Viszont ez nem a paleósok helye, itt mindenben van cukor. Az extrák közt említhetjük a  kapros uborka, a sós vajas kukorica, a bazsalikomos cékla vagy - az idén az Év Fagylaltja versenyen ezüstérmet nyert - gyömbéres maláta fagylaltokat, de a tonkaramell, a tökmag és a tejvirág (fior di latte) egyaránt igen jó. Az egyetlen kritika az lehetne, hogy számunkra túl édesek voltak a fagylaltok, és ha 5 dekásak lennének a gombócok, több férne belénk. 

1 gombóc 350 Ft/7dkg

2. Moritz Eis

A szerb fagyizó különlegessége, hogy szerepel a Dissapore.com listáján, mely a világ legjobb fagyizóit gyűjtötte össze. A cég azonnal két helyet nyitott Budapesten: a Hollán Ernő utcában és a Hajósban. A a gazdag csokoládé és telt vanília mellett rukkolás ananász és gyömbéres narancs is található a jelenleg 18 ízt tartalmazó, itthoni felhozatalban, amelyből a tej- és gluténérzékenyek. illetve a vegánok is választhatnak kedvükre valót. Az összesen 140 ízt számláló, teljes Moritz Eis kínálatból kéthetente cserélik az ízeket. A glutén- és laktózmentes verziókkal is dolgozó fagylaltozó viszont nagyon nem szívbajos az árait tekintve, akár bekerült a legjobbak közé, akár nem.

1 adag (7dkg) 600 forint, 2 adag, 1100,-

3. Erdős és fiai

Az Etele tértől nem messze található az Erdős, amelynek nevét sokan imába foglalják. Almacider, sangria, tökmag, kapros-túrós, aperol spritz: ezek mind-mind természetes és nagyon finom fagylaltok. Sorbanállásra számítani kell így nyáridőben, de megéri. Az újdonság a szőke csokoládé, erdős pisztáciás fehércsokis mandulalisztes darabokkal.  

280 Ft/5 dkg 

4.Vári cukrászda

A vélemények megoszlanak a Várival kapcsolatban, néhaa Nébih is szomorkodik ott egy sort, de azóta újra kinyitottak, és a személyes teszt alapján elmondható róluk: izgalmas ízek és odafigyelés jellemzi a mindenféle érzékenyek számára is fogyasztható fagyikat. Bio- és rizstejes, cukormentes, tejmentes fagylalt is kínálja magát, 50 féléből lehet választani. A cékla, az ágyas szilvapálinka, a gyömbéres rebarbara csak néhány a végeláthatatlan ízkínálatból. Egyetlen nagy hátránya van: a XVI. kerületbe kell kikommandózni hozzájuk. 

5. Gelarto Rosa

Leginkább a különleges formájáról ismert fagyizó a Szent István téren, de szerencsére nem érik be csak azzal, hogy náluk gombóc helyett rózsaformában kapjuk a fagylaltot. Rozmaringos görögdinnye, sós vajkaramell, kakukkfüves sárgadinnye - nyáron a szezonban inkább a gyümölcsök dominálnak fűszerekkel, de bele lehet futni a barnakenyes whiskeys vagy sütőtök fagylaltba is. Gombóc helyett itt sziromban számolnak, 2 szirom 600 Ft, 3 szirom 700,-, 4 pedig 800 forintba kerül.  

6. Artigiana Gelati

A Csaba utcai üzlet kilóg a sorból, ugyanis igazi klasszikus: 1990 óta működik, de még mindig vannak, akik nem ismerik, pedig tán itt készült először gorgonzola mascarponéval és dióval. De a mai napig képes a megújulásra, most például lehet itt találni paradicsom- vagy pesztó fagylaltot is, és újdonság a lúdláb. Meg az, hogy hiába sikeres a hely, nincsenek jelen a közösségi médiában, nem is terjeszkednek, és nem akarnak mást csinálni, csak finom fagylaltokat valódi alapanyagokból. Egy gombóc 6-7 dkg és 400 forintba kerül, de ezért az árért kérhetünk 2 kisebb adagot is. 

Blogmustra