Hol érdemes edzőcipőt vásárolni?

A nyár nagy kérdése általában (a szandálvásárláson túl), hogy hol tud az ember jó áron divatos vagy sportolásra alkalmas edzőcipőt venni: sokan ilyenkor kezdenek tornázni járni és bár a 40 fok nem ideális futóidő, ilyenkor jut sokak eszébe, hogy nevezni kéne egy őszi félmaratonra, vagy meg kéne próbálni kicsit fogyni a strandra. A sportcipők ráadásul nagyon divatosak mostanság, ha másért nem, ezért be akar szerezni mindenki egyet: nincs is jobb, mint kényelmes cipőben róni az utcákat. Megnéztük, mit kínál a Premier Outlet Nike és Adidas boltja a sportolni és divatozni vágyóknak, majd futottunk egy kört két plázában is, hogy kiderüljön, mennyire éri meg a leárazáson edzőcipőt vadászni.

Engem nem kell meggyőzni arról, hogy a Premier Outlet jó Nike és Adidas lelőhely, ugyanis futócipőért évek óta oda járok: télen például ott vettem egy Nike Lunarglide 6 Flash cipőt (ilyet) alig 12 ezer forintért, miközben a városban a Lunarglide 7 Flash épp 40 ezer forint körüli áron volt forgalomban. 2014-ben a 6-os Lunarglide is új volt és drága, de a Nike szerencsére évente újabb szériával áll elő a slágercipőiből, úgyhogy a korábbiak mennek az outletbe. Persze minden széria kicsit fejlettebb, mint az előző, de ha nem ragaszkodik a legújabb technikákhoz, trendekhez és számít az ár, akkor az outlet az ön helye.

Futócipő vásárlásnál egyébként különösen fontos, hogy olyan cipőt válasszon, ami nem teszi tönkre a lábát, ezért elkél (főként kezdőként, az első beszerzéseknél) a szakértő segítség, amit szakboltban fog megkapni (például a Spurinál), de ha ezen túl van, és úgy érzi, tudja, mit akar, akkor irány az outlet! Készüljön arra, hogy sokáig fog válogatni, a futócipő kiválasztása tényleg külön tudomány és időigényes móka. Ha bizonytalan, akkor inkább ne vásároljon, tönkreteheti a lábát egy-egy olcsó, rosszul megválasztott futócipő. (Bővebben a témáról itt olvashat!) Egy teremcipő vagy utcai cipő vásárlása sokkal egyszerűbb és kevésbé kockázatos vállalkozás – és sokkal szórakoztatóbb, mert nagyon szép cipők közül fog tudni válogatni.

Premier Outlet, Nike

A Premier Nike-jában mindig nagy a méret- és színválaszték, és rengetegféle cipő van, teremsportoktól a futásig. Ha épp különleges akciók vannak, már tizenpárezerből vehet jó futócipőt is, egyébként úgy számoljon, hogy olyan 16-20 ezer forintért kap vadiúj, megbízható minőségű futócipőt. Teremcipőket, divatcipőket ennél olcsóbban, 10-15 ezer forintért szerezhet be. Ottjártunkkor a legolcsóbb egy 6 ezer forintos utcai cipő volt, igazi oldschool fazon, pont most fog divatba jönni: a városban egy hasonlót láttunk, oké, tényleg csak hasonló volt, leginkább csak emlékeztetett a 6 ezresre, de 30 ezer forint volt az ára. Air Maxért nem biztos, hogy érdemes kijönni, alig van választék és a belvárosban az újabb fazonok kerülnek most leárazva ugyanígy 25 ezer forintba.

WestEnd, Nike

A WestEnd üzletébe nemrég érkeztek meg a legújabb Lunarglide 8-asok, de vannak leárazott cipők is, mivel épp június van. 24-30 ezer forint között árulnak menő női futócipőket, Nike Free-ket, és van olyan 60 ezres cipő, ami leárazva már "csak" 38 ezer forint. Még így is, hogy sok a 20-30%-os akció, akár 5-10 ezret tud azzal spórolni, ha inkább kimegy a Premierbe és nem a 2016-os tavaszi kollekcióból, hanem valami korábbiból választ cipőt.

Premier Outlet, Adidas

Az Adidas utcai divat fronton a "fehér cipőivel", a Stan Smith-szel és a Superstarral, valamint a gumipapucsokkal, futás terén a "Boost" cipőkkel gurított nagyot. Az outletben nem volt egy fehér cipő sem a menők közül, volt viszont érdekes, pöttyös Stan Smith nagylábú férfiaknak és egy nagy rakat strandpapucs, 5-10 ezer forintos áron. Boost talppal ellátott futócipőkből sincs hiány, illetve sok Tubular és ZX Flux cipő sorakozik a polcokon. Az Adidas outletjében kicsit magasabb árfekvésűek a futócipők, mint a Nike-nál, azaz olyan 20-25 ezer forint között lehet futócipőt venni. A kevésbé komoly csillapítással ellátott divat- vagy teremcipők jellemzően 12-17 ezer forint körüli áron kaphatók. A kedvezmények a teljes árhoz képest nagyok (láthatja ön is a galériában), de a legjobb részleg az utolsó páras cipők polca, ahol 6-7 ezer forintért vehetünk szupermenő cipőket, ha épp szerencsénk van és a mi méretünkben árválkodik ott egy pár (38-39-es lábű nők ne nagyon reménykedjenek).

WestEnd, Adidas

A WestEnd Adidasában kicsit megszívtuk, mert pár órával az új áru érkezése előtt estünk be, így csak néhány 50%-kal leárazott cipőt szemlézhettünk. Ezek viszont nagyon menők és féláron igazán olcsók is. Persze az egykor 54 ezres futócipő 27 ezer forintért se az olcsó kategória, de már közelít. A színes edzőcipőkért 14-17 ezer forintot kérnek, csak sajnos mérethiány van/volt, igazából ilyen akciók mellett csak ajánlani tudjuk, hogy nézzen körül.

Players Room

A márkaboltok után átmentünk a Players Roomba is, ahol a Nike és Adidas mellett többek közt Puma, Asics, Vans cipőket is tartanak. Valami leárazásféle itt is van, de inkább csak 10-20%-os, továbbá Players Club kártyával lehet spórolni. Ami a Nike-kat illeti: a Lunarglide 7 itt most akciós, de még mindig 38 ezer forint, viszont van Lunarlon 28 ezerért, és ha nem ragaszkodik a Nike-hoz, akkor Asics-ot is vehet 22 ezerért (et egyébként az egyik legjobb futócipőmárka). Az Adidas futócipők 40 ezer forint körüli áron kaphatók, ezekhez hasonlót jóval olcsóbban vehet az outletben. Legkevésbé a 43 ezer forintos neonszínű Air Maxeket értettük, de biztos nem viccből ennyi az áruk és nem kötelező őket megvenni. 

És a többiek

Ha már nekiálltunk plázázni, bementünk még pár boltba: a Zarába inkább csak poénból, ott sportos cipő címén alábbi neoprén lábbeliket találtuk, de legalább olcsók, csak 6995 forint egy pár. A BP Shopban jó kis különlegességeket találtunk, de nem olcsón. Elmentünk még az Aréna Pláza Skechers boltjába: itt simán elkérnek 42 ezret egy futócipőért és sok olyan fazont láttunk, ami más nagy márkáktól lehet ismerős, de nekik is megvan a maguk technikája, ők memóriahabos talpbetétekkel csábítanak a vásárlásra.

A Premier Outletben pedig még elnéztünk a Converse boltjába, ha mára Balaton Sound legnagyobb divatslágere a Converse-farmershort páros volt. Eléggé egységesek az árak, egy magasszárú cipő 15.990 forint, egy alacsony 14.990, és ha valami különlegesség van a cipőn, akkor persze magasabb az ár is. Kis ízelítő a galériában!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek