A Magyar Posta segítségével bárki lehet hacker

Egy véletlen folytán találtunk rá az egyik leggonoszabb szívatási módszerre, amihez ráadásul még csak fel sem kell kelnie a gép elől és nem is kell sokat trükközni. Ez pedig a postai utánküldés, amikor a leveleket átirányítja külön díj fejében egy másik címre. Ugyanakkor kiderült, hogy ehhez például a lakcímkártyájára senki sem kíváncsi, vagyis gyakorlatilag annak a leveleit irányítja át magához, akiét csak akarja. Önnek ettől nem lesz sokkal jobb, viszont a másiknak garantáltan sokkal rosszabb lesz, ami lássuk be, sokaknál már éppen elég a boldogsághoz. 

Az utánküldésnek alapesetben akkor veszi hasznát, ha csak ideiglenesen költözik el egy másik címre (míg például a lakását felújítják, vagy például ha nyárra a Balatonhoz teszi át a székhelyét, esetleg külföldre megy). Ezzel az egyszerű kényelmi módszerrel tudja azt biztosítani, hogy akkor is megkapja a leveleket, számlákat és minden küldeményét, ha átmenetileg épp máshol lakik. Vagy esetleg másét, ha éppen kíváncsi rá. 

Amennyire bürokratikus elintézni bármit, más leveleihez annyira egyszerű hozzájutni

Az utánküldést elintézni meglepően egyszerű. Interneten és személyesen is csak annyit kell tennie, hogy beírja, a régi címet, ahonnan szeretné a leveleket átirányítani az újra.  2014-től az interneten regisztrációt követően tud erre sort keríteni (bármilyen beazonosíthatatlan e-mail címet megadhat), személyes ügyintézésnél pedig  csak egy nyomtatványt kell kitöltenie, igaz itt a szabályzat szerint el kellett volna kérnie az ügyintézőnek az adatainkat, de ez nem történt meg. Beírhatja bárki címét, az újhoz pedig a sajátját, befizeti a szolgáltatás díját és máris kapja az illető összes küldeményét. 

D MTZ20141219004
Máthé Zoltán / MTI

Tökéletes ha valakinek szerezni akar néhány rossz napot

Arra nem jó, hogy nyugdíjszelvényekhez vagy tértivevényes iratokhoz jusson hozzá, ugyanis a  könyvelt (ajánlott, tértivevényes, illetve hivatalos iratok) küldemények kézbesítése csak az átvételi jogosultság igazolását követően valósul meg, de azt elérheti, hogy ne, vagy csak később kapja meg ezeket a címzett, akinél már rég kikapcsolták a villanyt és visszaküldték a feladónak az összes hivatalos iratát és csomagját, mire kideríti, hogy valami nincs rendjén. Bárki elkövetheti és elszenvedője is lehet ennek a szívatásnak, ezért az utánküldés megrendelésének ezen módja egyáltalán nem tűnik túl biztonságosnak. 

Mi vagyunk az elsők, akiknek ez eszébe jutott?

Megkérdeztük a Magyar Postát is a helyzetről, de úgy látszik tényleg igaz a mondás, miszerint mindenki magából indul ki, ugyanis ők nem kaptak olyan panaszt, ami esetleges visszaélésre vonatkozott volna. 

"A bevezetés óta eltelt időszakba nem kaptunk olyan jelzést vagy panaszt, amely egy esetleges visszaélésre vonatkozott volna. A szolgáltatás igénybevételének döntő többségét a postákon történő megrendelés adja, online módon a megrendelések 1-2%-a érkezik. Online megrendelés esetében az utánküldés szolgáltatás díját a felületen bankkártyás fizetési móddal kell kiegyenlíteni. Csak ebben az esetben válik aktívvá a megrendelés" - derült ki a Posta válaszából, vagyis ha egyszer lebukik, akkor könnyen beazonosíthatóvá válik. 

"A bankkártyás fizetési mód és a küldemények átvételi jogosultságának igazolási kényszere biztonságot jelent arra vonatkozóan, hogy a megrendelést ki fizette meg, illetve, hogy a küldemények illetéktelen kézbe ne kerülhessenek" -írta nekünk a Magyar Posta sajtóosztálya.

Azért a szabályok hamarosan szigorúbbak lesznek

"Jelenleg folyamatban van egy fejlesztés, amely egy-két héten belül módosítja az online történő megrendelést, ugyanis ily módon a jövőben online csak a Posta Hűségkártyával rendelkező ügyfelek rendelhetik meg a szolgáltatást. Posta Hűségkártyát a postákon igényelhetnek az ügyfelek, személyi igazolvány és lakcímkártya bemutatását követően" - tudtuk meg a Postától. 

Frissítés: Cikkünk megjelenése után kaptuk a tájékoztatást a Magyar Postától, hogy a  küldemény utánküldés szolgáltatás 2016.06.15. 0 órától már csak Posta Hűségkártya igénybevétele mellett rendelhető meg online módon.

D MTZ20130925007
Máthé Zoltán / MTI
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek