Jobb szex helyett szívrohamot kaphat az étrendkiegészítőktől

Internetről rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal néhány étrend-kiegészítőt, de gyógyszer-hatóanyagot talált a potencianövelő készítményekben, aminek ugye nem lenne szabad előfordulnia ilyen termékekben.

Az ellenőrzés három termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot, vagyis ezeket semmiképpen ne vegye be. A termékek mindegyike az OGYÉI felé bejelentett termék, azaz OGYÉI számmal rendelkezett. A termékek mindegyike hatásos volt, azonban a gyógyszer-hatóanyag miatt életveszélyes lehet a használatuk azok számára, akik valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel rendelkeznek. A sildenafil eredetileg a Viagra hatóanyaga, manapság már generikumként is elérhető, de csak vényköteles gyógyszerként vásárolható meg, pont esetleges kockázatai miatt. 

KING LIFE Panax Ginseng tartalmú étrend-kiegészítő tabletta (8 tabletta) 100% természetes összetevők, 5600 mg, Forgalmazó: Szaniter City Kft. (2300 Ráckeve, Irinyi utca 6. OGYÉI nyilvántartási szám: 17496/2016.

  • Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Sildenafil, Tadalafil

EL TORITO Panax ginsenget, fűrészpálma termést, fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiaknak, 300 mg x 6 kapszula. Forgalmazó: Big Star Street Kft. (1112 Budapest, Repülőtéri út 2., OGYÉI nyilvántartási szám: 6904/2010.

  • Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Sildenafil

RED ONE Étrend-kiegészítő férfiak számára, 400 mg x 2 kapszula. Forgalmazó: Red One Expert Kft. (3397 Maklár, Egri út 69.). OGYÉI nyilvántartási szám: 16925/2015.

  • Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Homosildenafil, Sildenafil, Tadalafil, Thioaildenafil, Thiosildenafil

Halolaj gyöngy helyett szójaolaj

A gyógyszer-hatóanyagok jelenléte mellett a King Life terméknél a laboratóriumi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a tabletta mellé csomagolt „halolaj gyöngy” valójában szójaolajat tartalmazott. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, forgalmazásuk csak bejelentéshez kötött. Gyógyszer-hatóanyag jelenléte kizárólag gyógyszerekben engedhető meg, melyeket ellenőrzött és kontrollált körülmények között állítanak elő. Ezen anyagok élelmiszerben történő felhasználása tilos és keringési vagy idegrendszeri problémát okozhat. Ugyanúgy, ahogy fogyasztószereket sem érdemes az internetről rendelni. 

A NÉBIH – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását. A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárás folyamatban van, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a NÉBIH.

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a NÉBIH zöld számán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

Nem ez az első eset, amikor tiltott szerekre bukkannak, a Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézete 2010-ben vizsgált meg több étrend-kiegészítő potencianövelő készítményt. Az 53 potenciafokozónak kikiáltott termék közül 10-et emeltek ki, amelyekről feltételezhető volt, hogy növényi összetevőiken kívül mást is tartalmaznak, gyógyszerhatóanyaggal szennyezettek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra