LÁJFHEKK

Teszt: Ennyit érnek a szúnyog- és kullancsriasztók

2016. május 27., péntek 10:16

Elkerülhetetlenül itt a nyár, valamint a kullancs- és szúnyog- és osztálykirándulás-szezon, úgyhogy a hétvégi nagy kirándulások előtt jó képben lenni, mivel érdemes rákészülni a védelemre. Szúnyog- és kullancsriasztó készítményeket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), egészen pontosan 21 darab olyat, amit vagy itthoni szupermarketekben és drogériákban, vagy magyar nyelvű internetes oldalakról lehet beszerezni, továbbá közvetlenül bőrre és ruhára fújhatóak. 12 olyat terméket találtak, ami a benne található DEET vagy pikardin tartalma miatt nagyobb mennyiségben használva problémát jelent, héttel kapcsolatban pedig felmerültek allergén hatások. Részletek a hajtás után!

Minden termék 10 pontról indult, ebből pedig levontak egyet, ha tartalmazott DEET hatóanyagot, kapott ugyanennyit, ha volt benne etil-butil-acetil-aminopropionát és hármat, ha pikaridin, P-mentán-3,8-diol vagy növényi illóolaj. Az értékelés után 13 termék ért el 13 pontot – ez az a határ, amitől a TVE ajánlja a szert a szúnyogok és kullancsok elleni védekezéshez. Jó hír: minden árkategóriában találtak hatékony termékeket és a drágák között is van kerülendő. 

Vásárlás előtt

Mindig olvassuk el a termék nevét, címkéjét, ugyanis a boltokban és a webáruházakban egymás mellett találhatók a szúnyogriasztók és a szúnyogirtók, de az is előfordul, hogy a webáruház tévesen tünteti fel a termék nevét és rovarriasztóként árul rovarirtó szert. Ha fontos a saját és környezetünk egészsége, inkább válasszunk rovarriasztó terméket rovarirtó helyett.

A TVE hangsúlyozza azt is, a lakásban inkább mechanikai módszerekkel, azaz például szúnyogháló felszerelésével védekezzünk. Jó tudni: ezeket a rovarokat riasztja többek között a muskátli, a levendula, a rozmaring, a menta, de még a körömvirág is.

Mi az a DEET és a pikardin?

A DEET a rovarok számára kellemetlen szagú és mérgező hatású, ezért elkerülik. Bár a magasabb (100%-os) koncentráció a rovarok elleni védelem idejét akár 12 órára is kitolhatja, de ez esetben megnövekednek az egészségügyi kockázatok. Emiatt az EU-ban legfeljebb 35%-os oldata kerülhet kereskedelmi forgalomba. A DEET sajnos az emlősökben is gátolja az idegrendszer működését.  

A pikaridin a DEET-hez hasonló, azonban számos vonatkozásban kedvezőbbek a tulajdonságai (szagtalan, fénystabil, nem károsítja a műanyagokat, kisebb egészségügyi kockázatot jelent). Hatékonysága eltérő az egyes szúnyogfajok esetén. A hatóságok ajánlják az alkalmazását mint a DEET-nél kevésbé kockázatos alternatíva.

Az Egyesület részletes tesztjéből kiderül, hogy bár elég sok termék került az ajánlott kategóriába, a népszerűek közül több (például a VAPE több terméke vagy az OFF! riasztója is) csupán 9-9 pontot ért el. Utóbbi cégtől egyébként több készítményt is vizsgáltak, az aeoroszoljuk pedig az élmezőnyben végzett. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta