LÁJFHEKK

Készítsen divatos lebegő polcot egyszerűen!

2016. május 24., kedd 14:13

A lebegő polc igazán mutatós, divatos lakberendezési kiegészítő, de mi lenne, ha még a polc lapját sem lehetne látni? Ha úgy tűnne, mintha a könyvek csak úgy megmaradnának a falon? Már egy ideje hódít ez a fiatalos, de mégis nagyon egyszerű polcötlet, ami ugyan nagy teherbírással nem rendelkezik, de a megjelenése (vagyis épphogy annak hiánya, azaz a láthatatlanság) mindenért kárpótol minket.

A láthatatlan polcot az interneten is meg lehet rendelni nagyjából 4-6 ezer forintos áron, amiért már egy normál polc is simán beszerezhető, vagyis nem éppen olcsó dologról van szó. A külföldi webáruházak látogatói azonban már jól tudják, hogy sok dolog meglepően olcsón rendelhető. Az Amazonon a polc már 11$-os áron megtalálható, de persze ehhez hozzá kell számolni még a postaköltséget is.

Kép: amazon.com
Kép: amazon.com

Szerencsére az elkészítése sem ördöngösség, az egyetlen szívfájdalom, hogy egy keményfedeles könyvet fel kell érte áldozni. A munkához a következőkre lesz szükség:

  • Csavarhúzó
  • L vas, vagy sarokvas (lehetőleg nagyobb és erősebb, hogy jól tartson)
  • Keményfedelű könyv, mely az áldozat (azaz maga a polc) szerepét játssza
  • Ragasztó
  • Szőnyegvágó kés (sniccer)
  • Csavarok
  • Fúró és egy mérőszalag

A keményfedelű könyvet nyissa ki – a kemény fedél felhajtása elég - és illessze bele az L vasat. Rajzolja körbe, majd a kés segítségével a könyv lapjaiból metsszen ki a rajz mentén egy akkora mélységű darabot, amibe a vas belesimul. Ha ez is megvan, akkor a csavarokat hajtsa bele a lapokba – ehhez érdemes előfúrni a lukakat-, majd a könyv két szélénél is rögzítse össze a lapokat csavarokkal. Arra kell figyelni, hogy a csavar vége ne fúrja át a felső kemény borítót, de alul se emelkedjen ki a síkból. Az árván maradt kemény borítót alaposan ragasztózza be és ragassza a lapokhoz. 

Kép: amazon.com
Kép: amazon.com

Ezzel gyakorlatilag készen is van a polca, már csak a falra kell felerősíteni az L vas másik végét, és elkezdheti rápakolni a könyveket. Túlságosan sokat azonban nem bír el, mert a vas meghajlik. Ha sok könyve van, akkor sok ilyen polcot készítsen, vagy válasszon erősebb vasat, ennek a teherbírása is nagyobb. Ez ugyan drágább is lesz, de az alap L vasak ára sem éri el az 500 forintot, tehát ez sem lesz olyan megterhelő kiadás. A falra tapadva maguktól lebegő könyvek látványa pedig tényleg megéri.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.

YDEA „Olyan boltot csináltunk, ami nekünk hiányzott”

Nemrég nyitott meg a Fehér Hajó utcában a Hababa Designer Store és Galéria, ami egy újszerű koncepcióval követel helyet magának a hazai divatszcénában és az üzletek soraiban. Vetlényi Lilivel, az egyik alapító-tulajdonossal az előkészületekről, fenntarthatóságról, a vásárlók motivációiról és intuícióról beszélgettem.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta