Mire jó egy szuterén?

A lakáskeresés nem egyszerű feladat. Jellemzően a legnagyobb probléma általában az, hogy az embernek nincs annyi pénze, amilyen lakást szeretne - ez lehet az anyagi helyzet erős behatároltsága vagy a lakások elszállt árai miatt egyaránt. Sajnos ilyenkor három lehetőség áll az ember előtt: hagyja a fenébe az egészet és tengődik tovább az albérletben/anyuéknál/nagyiéknál; vagy kifizethetetlen hitelekbe veri magát, vagy lejjebb adják az igényeket. Na, ilyenkor jöhet képbe a szuterén.

Ez utóbbi döntés nagyon nem népszerű, hiszen ez a szó a fejekben egyet jelent dohos, lukszerű odúkkal, ahol verőfényes nappal is sötét van, a fal pedig jobb esetben csak vizesedik, rosszabb esetben penész is virágzik rajta. Sajnos ezek a sztereotípiák sokszor igazak is, de azért nem kell feltétlenül azonnal elvetni az elképzelést: kis kreativitással igazán élhető, sőt kellemes helyet lehet varázsolni egy alagsori lakásból is.

shutterstock 374169892

Hogyan válasszunk?

Ha a szuterén lakások első számú gondja a vizesedés, érdemes a válogatásnál azokat keresni, ahol a vizesedést már megoldották. Magaslaton álló házaknál ez a gond nem is nagyon jellemző, de sok olyan helyen is elvégezték már utólag a szigetelést, ahol esetleg volt ilyen probléma. Érdemes ilyen lakást keresni, mert ha ugyanezt a saját pénzünkből kell elvégeztetni, az nem lesz olcsó buli. Ha mégis nézeget mindenféle szuterént, akkor a személyes látogatásra vigyen magával szakembert, aki rögtön fel tudja mérni a problémát, körülbelüli árakat is tud mondani, így kezdődhet az alkudozás.

Igaz, a vizesedés erős hátrány, ám a hazai viszonyok közt az ár igencsak lényeges befolyásoló tényező. Az pedig tény, hogy egy szuterént más lakásokhoz képest 30-50%-al olcsóbban lehet megszerezni, még akkor is, ha nagyon kiemelt környéken helyezkedik el

Vannak előnyei az olcsóságon kívül?

Ritkán esik szó arról, hogy a közismert hátrányai mellett milyen előnyei vannak egy szuterénlakásnak, pedig vannak. Az ár az egyik legfontosabb tényező, ez vitathatatlan. Amikor a 6. kerületben egy közel 70 négyzetméteres lakást kínálnak 15 millió alatt, akkor az embernek felcsillan a szeme.

Határozott előny továbbá a rezsi is: mivel ezeknek a lakásoknak egy része a föld alatt van, így télen melegebbek, nyáron pedig hűvösebbek, mint a földszinti, emeleti társaik. Ez pedig azt jelenti, hogy a rezsijük is meglepően alacsony lehet.

Mivel alapvetően alacsony belmagasságú terekről van szó, így itt kuckós, bensőséges jelleget is könnyebb megteremteni. Természetesen itt is ésszerű keretek között kell mozogni, hiszen a túlságosan alacsony plafon kifejezetten nyomasztó lehet, és ezen sajnos nem is nagyon lehet segíteni.

shutterstock 224227867

Hátrányok és lehetőségek

A szuterénlakások nagy hátránya a fény hiánya: az ablakok az utcaszint magasságába helyezkednek el, ami kevesebb fényt eredményez a lakásban. Ezt azonban jól lehet orvosolni azzal, ha világos, főleg fehér színeket használunk a berendezésnél, festésnél, mivel ezzel a optikailag erősíthetjük a világosságérzetet. Tükrök segítségével is megsokszorozhatja a beeső fény mennyiségét, amire még üvegtéglákkal is rá lehet erősíteni. Igaz, ezzel csak a többi szobából nyerünk némi világosságot, de ez is sokat számít. A fényhiányt jól elhelyezett, erős, de takarékos lámpákkal is nagyon jól lehet ellensúlyozni, így a csillárokkal, állólámpákkal és kisebb, kiegészítő fényekkel se fukarkodjon.

„Egy lakásban világos tereket a természetes fény hiányában több módon teremthetünk:

1. világos és élénk színek használata

Hatásos egy-egy élénk, de világos szín, pl. citrom sárga, kivizöld, türkizkék – ezek élénksége szinte világít a szobában.

2. tükrök és üveg felületek alkalmazása

A tükrök és fényes vagy üveg felületek megsokszorozzák a fény mennyiségét, tágítják a tereket.

3. világos burkolatok 

Sötét lakásokban bátran lehet fényes, világos burkolatokat használni, amivel nagyobbá és világosabbá válik az adott tér.

4. mesterséges fények, helyi világítás

Egy központi világítás helyett több, jól elhelyezett helyi, dekorációs vagy rejtett fényt használjunk. Érdemes ezeket úgy bekötni, hogy több világítási képként is tudjuk őket kapcsolni, mindig a megfelelő fényviszonyokat megteremtve.

5. álablak

Ha van rá lehetőség, akkor készíthetünk olyan falfülkét-falfülkéket, amikbe savmart vagy színes üveg kerül, az üveg mögé pedig világítás. Így amikor felkapcsoljuk ezeket a fényeket, úgy tűnik, mintha plusz ablakaink volnának plusz „természetes” fénnyel” – ajánlja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

A már említett alacsonyan elhelyezkedő ablakok sajnos a szellőztetést is megbonyolítják. Ha ugyanis ablakot nyit, akkor nyelheti az utca porát (vizes időben sarát), és akár azzal is számolnia kell, hogy egy kutya (legalábbis jó esetben csak egy, és csak kutya) levizeli az üveget. Ez sem minden szuterénre jellemző probléma azonban, hiszen sok olyan is van, melynek ablakai 10-20 centivel az utcaszint felett vannak, ami már sokat számít. Ha azonban nem ez a helyzet, akkor az ilyen kutyás balesetek ellen speciálisan kialakított, előreboltosuló rácsokkal lehet védekezni. A legjobb persze, ha a szuterén ablakai a kertre vagy legalább udvarra néznek, mivel így a por sem okoz olyan nagy problémát. Ha nincs ekkora szerencséje, akkor is létezik áthidaló megoldás, amivel kiküszöbölhető a probléma: ha két–háromnaponta, vagy legalább csak szellőztetés előtt fellocsolja egy slaggal az ablakok előtti területet, akkor csökkenti a porosodást. Ha pedig még ez sem kellően hatékony, akkor marad a légkondi. A lakás eleve alacsonyabb rezsije miatt ennek a költsége is beleférhet, cserébe igen sokat, szinte állandóan működni fog, így a dohos levegő jelentette szagproblémáktól is elbúcsúzhat.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra