A konyhakert is lehet szép, és akár vegyszermentes is!

Konyhakerttel egyre többet találkozhatunk a kertes házakban, ami nem is csoda, hiszen így biztosan tudható, honnan is származik az étel, ami az asztalra kerül. Ennek a divatnak egy másik oka, hogy a zöldségtermesztés nem mindig nehéz feladat, és olcsóbb is tud lenni, mint a vásárlás. Ha azonban konyhakertet szeretne, akkor érdemes néhány dologra odafigyelni: ezzel biztosíthatja, hogy gyorsan, és szépen növekedjenek a zöldségek, és ne is kelljen állandóan azokkal foglalkoznia.

Kép: Kertelünk Kft.
Kép: Kertelünk Kft.

Hol nőjön a paradicsom?

Első körben azt érdemes eldönteni, hogy hova is szeretné elhelyezni a kertjén belül a konyhakertet. Ha ugyanis eldugja a kert végében, távol lesz a konyhától, ekkor viszont sokkal nagyobb nyűgnek fogja érezni a művelést és persze a felhasználást is. A konyha közelébe telepített zöldséges azonban nemcsak könnyebben karbantartható – a közelsége mellett ráadásul a szerszámok is jól elhelyezhetőek a ház oldalán –, hanem előbb eszünkbe is jut főzéskor friss hozzávalót használni.

Hogy mégse legyen olyan rendezetlen a ház közvetlen környéke, készíthet magas ágyást is, bár ez a megépítésekor lényegesen több földmunkát jelent. A gyomlálás és más karbantartási munkák viszont lényegesen egyszerűbbek, hiszen nem kell olyan mélyre hajolgatnia.

Kép: Kertelünk Kft.
Kép: Kertelünk Kft.

Igények

A zöldségek többsége egynyári növény. Ez azt jelenti, hogy minden évben újra kell őket ültetni, csak egyetlen szezon áll a rendelkezésükre, hogy nőjenek, virágozzanak és termést is neveljenek. Igen nagy a tápanyagigényük, ennek megfelelően a talajnak jó minőségűnek, tápanyagban gazdagnak kell lennie. Ebből adódóan arról is gondoskodni kell, hogy minden évben feltöltsük a talajt a kellő anyagokkal, még ültetés előtt. Erre tökéletes megoldást jelenthet a komposztálás, hiszen ezzel a növényi hulladékokat újrahasznosítjuk, így kevesebb szeméttel és kevesebb kiadással jár a háztartás.

„A konyhakert elhelyezésénél szempont lehet, hogy az előbb említettek alapján közel legyen a konyhához. Ha kevés a hely, akkor ez a terület többnyire fűszereskert szokott lenni, hiszen a zöldségek mellett a fűszereinket, gyógynövényeinket is könnyen termeszthetjük otthonunkban. Lényeges az, hogy a konyhakertnek napos helyen kell lennie, mivel az összes zöldség-növény napfénykedvelő, árnyékban csenevész, íztelen marad. Gazdag és egészséges termés többnyire csak öntözött körülmények között várható. Amennyiben nagyon kötött - vagy épp túl laza - a talajunk, akkor azt évente komposzttal (az ásással egyidejűleg), vagy tavasszal a földbe kapálva sokat javíthatunk az állagán. Ha csak kis területben gondolkozunk, a vetésforgó miatt minden évben más kertrészben alakítsuk ki a zöldségest, mivel egy helyben termesztve ugyanaz a zöldség évről évre kevesebbet terem és egyre betegebb is lesz” – tanácsolja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője

Kép: Kertelünk Kft.
Kép: Kertelünk Kft.

Védelem

A megtermelt zöldségeket jó, ha meg is védjük, ellenkező esetben a munkák gyümölcsét a rovarok, csigák, rágcsálók, madarak és kisállatok aratják le. 

A kisebb kártevők ellen a permetezés jelenthet megoldást, ám ha szeretné elkerülni a vegyszereket, akkor bizonyos növényeket egymás mellé ültetve is nagyon jó eredményeket érhet el a veteményesben. A levendula például erős illatával a tetveket és más apró rovarokat tartja távol, és fűszer gyanánt sem utolsó.

„Sokféle régi, parasztkerti hagyományos összeültetés létezik. Ezek nagy részét megfigyelések alapján ismerjük: szinte mindenki ismeri például a levendula és rózsa együttes ültetésének előnyeit. A levendula elűzi a hangyákat, és így a velük együtt élő levéltetvek védelem nélkül maradnak a predátoraik ellen. Az erős illóolaj-tartalmú növények sikeresen riasztják el a káros rovarokat, míg a beporzó rovarokat vonzzák: a bazsalikom, a szurokfű, a bársonyvirág, a kapor és a kakukkfű is ilyen tulajdonságúak. A sarkanytúka vonzza a rágó kártételű rovarokat, ezt a növényt támadják meg először. A növény virága nemcsak ehető (erősen csípős íze van), hanem így a növényekről a kártevők összegyűjthetők. A karfiol, káposzta, brokkoli, leveles kel mellé ültetett spenót és saláta csökkenti a földibolhák kártételét. A káposzták közé ültetett paradicsom és kapor elűzi a káposzta-lepkét. Ezek csak ízelítők egy jól tervezett, kevés vegyszerre fenntartható kert szabályaiból, de természetesen az egyéni (otthoni) tapasztalatok tágítják és finomítják az általános parasztkerti tapasztalatokat” – fűzi hozzá a szakértő.

A nagyobb állatok, mint a tyúkok, őzek ellen kerítéssel védekezhet. Ez talán nem a legszebb látvány, de sajnos sok esetben elkerülhetetlen a termény megtartása érdekében. Egyes esetekben akár arra is szükség lehet, hogy a veteményest felülről is védelemmel lássa el, ebben az esetben arra is figyeljen, hogy a felhelyezett háló vagy rács ne adjon túl sűrű árnyékot!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek