LÁJFHEKK

Kezdő kertész kalandjai: magokat a tojástartóba!

2016. május 16., hétfő 14:10

Magok

Ökörszív paradicsom

Paradicsom sármelléki

Pasztinák román

Kerti Spenót

Mezei borsó

Körömvirág

Szegletes lednek

Veteménybab

Utálom a kertet. Vagyis szeretem, de elég ambivalens a viszonyunk. Én utálom, hogy a növények állandóan szemetelnek, a növények viszont utálnak engem, hogy mindent igyekszem eltakarítani. Vannak fák és bokrok, sőt még egy konyhakert is, ahol leginkább paradicsom, spenót, sóska és paprika nő, na meg számos fűszernövény. 

Valami elmebaj folytán rendeltem magokat a Növényi Diverzitás Központtól. A magokkal együtt érkezett meg a dörgedelmes levél, mely azt taglalja, hogy fog elvinni a TEK, ha nem ültetem el a magokat és nem szaporítom tovább a génállományt. Ezt nem szeretném, úgyhogy inkább ültetek és várom az ellenőrzést.

A szegletes ledneket azért rendeltem, mert sosem hallottam róla, pedig Mautner Zsófi már 2010-ben áradozott róla. Az általa csak lapos csicseriborsónak nevezett növény már az ókori görög és római irodalomban szerepel. A hazai irodalomból eddig ismert legrégebbi közlés Pethe (1805) könyvében található. Surányi (1926) közöl első ízben kísérleti adatokat a lednekről, Grábner (1956) száraz vidéken tartja gazdaságosnak e növény termesztését. - írja a Növénytermesztéstan 2. könyv. Márciusban kell  vetni, és bírja a májusi fagyokat is. Jó, jó vetni nem bonyolult, ám előtte sajnos ásni kell, aminek fő célja a talaj lazítása, a gyomok eltávolítása és a komposzt bedolgozása a talajba. 

Ezt nem szabad félvállról venni, ráadásul nem volt eső régóta, úgyhogy nagyon száraz a föld, így nem én fogom felásni, bár kétségkívül az lenne autentikus. A szakember szerint még van némi időm, míg a borsó meg a bab a helyére kerül, így most a palántázásra fókuszálhattam. 

A palántázást azonban játszi könnyedséggel meg lehet ejteni. Sajnos nálunk nincsenek kis tejfölös dobozok, vannak viszont tojástartók, így a klasszik piacos vonal kimarad az életemből. A tojásos rekesz ellen egy érv szól, hogy nem bírja a túlzott vizet, de szerencsére annak a magok sem örülnek, és különben is, alá kell rakni egy tálcát, és megoldódik a gond. 

Én ökörszív paradicsomot vetettem, mivel mindössze egy kis kupac magom volt, ezért igyekeztem egy tojás helyére egy magot tenni. A föld jelen esetben nem palántaföld, hanem sima virágföld, de azzal biztattam magam, hogy az ilyen úri huncutságok előtt is keltek ki növények. 

A földdel nagyjából félig töltöttem a tojástartót, beleraktam a magokat, és szórtam még rá egy kis földet. 

A végén óvatosan de alaposan meglocsoltam, és egy napos de meleg helyre tettem az ablakba (természetesen nem hagytam kint, mert hajnalban még hideg volt). Persze van, akit ez az egész nem érdekelt, csak élvezte a napsütést. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta