Ne a tévé legyen a szoba középpontja!

A címben foglaltakat nem úgy értjük, hogy szabaduljon meg a készülékétől is, hiszen nincs olyan tévé, amin csak az Éjjel-nappal Budapestet lehet nézni. Inkább arra gondoltunk, hogy bár ma már a legtöbb háztartásban lapostévékkel találkozhatunk, ezek pedig többnyire inkább jól néznek ki mint nem, mégis akadhat probléma az elhelyezésükkel. Sok helyet ugyan nem foglalnak, csakhogy nem biztos, hogy beleillenek a miliőbe. 

A gyártók rengeteg típust és méretet kínálnak a készülékeikből, de érthető módon arra azért ők sem képesek, hogy a dizájnt különféle lakberendezési stílusokhoz igazítsák. A legtöbb, ami tőlük telik, hogy olyan készülékeket terveznek, melyek színei és formái semlegesek, hogy kevéssé üssenek el a szoba többi elemétől. Sokszor azonban ez még mindig kevés, hiszen a tévé alapvető és leglátványosabb része, a képernyő sem illik mindenhová. Egy nagy, csillogó fekete felület sehogyan sem illeszthető be szépen mondjuk egy rusztikus stílusú szobába, egy vadászlakba, vagy éppen egy keletiesen berendezett térbe.

Szerencsére azonban vannak lehetőségeink arra, hogy elrejthessük a készülékeket – vagy legalább eltereljük róluk a figyelmet –, méghozzá nem is kevés.

Kép: Zsoltai Tünde (A tévé a szekrénybe süllyeszthető)
Kép: Zsoltai Tünde (A tévé a szekrénybe süllyeszthető)

Tegye keretbe vagy keretek közé

Az egyik, talán legjegyszerűbb megoldás, ha vesz egy akkora, a szobához illő stílusú keretet, amekkora maga a tévé, és azzal teszi fel a falra. Így olyan, mintha egy fekete festmény lenne a falon. Ettől persze maga a képernyő ott van, de mégis jobban mutat. Ha szeretné még jobban elrejteni optikailag, akkor olyan falra tegye, ahol több festmény és kép is van körülötte: kisebbek, nagyobbak, így a lapos képernyő jól beleolvad közéjük.

Síneken csúsztatva

Ha már a képeknél tartunk, akkor az is jó megoldás lehet, ha a készüléket egy festménnyel álcázza. Ezt azonban valamilyen módon mozgatnia kell, ahányszor megnézne valamit, így önmagában nem igazán praktikus megoldás. Ha azonban a takaráshoz használt képet sínen mozgathatóan szereli fel, máris olyan lesz, mintha csak egy függöny lenne a készülék előtt. A hatás fokozható azzal, ha olyan képet választ, ami több darabból áll, így akár két oldalra csúsztatható el. Ebben az esetben a keretről le kell mondania, de ez nem túl nagy ár.

„A tévét rejthetjük bútorba is. Erre több megoldás is létezik, vannak speciálisan erre szánt szerelvények, vasalatok. Van olyan, amely mint egy lift működik, távirányítóval irányítható, így maximálisan kényelmes, és a készülék csak akkor van elöl, amikor tényleg használjuk.

A másik megoldás szintén bútorba szerelt készülék, de itt az elrejtés valójában azt jelenti, hogy hol az egyik oldalon, hol a másik oldalon látható a tévé, mivel ebben az esetben egy forgatható szerelvény segítségével lehet a tévét „eltüntetni”. A tévé mögötti hátfalat lehet dekorálni, így amikor nem a monitor van elöl, akkor akár egy festményt, akár dekorációs tárgyakat látunk az adott térben.” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Kép: Zsolati Tünde
Kép: Zsolati Tünde

Projektor

Ha egyáltalán nem talált olyan lehetőséget, ami megfogta volna a fantáziáját, de nem bírja nézni a kikapcsolt készülék ronda formáját, akkor marad egy kissé drága, ám kétségkívül jó megoldás, a projektor. Ezzel a készülék maga igen kicsike lesz, ami a plafonon is helyet kaphat, kis dobozban, így egyáltalán nem is lehet észrevenni. A felület, amire kivetíti a képet tiszta, nagy, de egy kendővel, vagy függönnyel el is takarható, mintha ablak lenne ott. Amikor pedig tévézni akar, elég csak elhúznia a függönyöket, indulhat az előadás!

Kép: Zsoltai Tünde
Kép: Zsoltai Tünde
Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek