Anya Uberezéssel keres pénzt, míg te oviban vagy

Míg a taxisok tüntetnek, a kormány pedig azon gondolkozik, hogy elveszi az Uber-sofőrök jogosítványát, blokkolja az alkalmazást és még a helyét is behinti sóval, arról kevés szó esik, hogy az uberezés milyen tökéletes munka például azoknak az anyáknak, akiket a munkaadók amúgy a kisgyerek miatt nem igazán szeretnek alkalmazni. Ha azonban úgy döntenek, hogy uber-sofőrként próbálják előteremteni a betevőt, a rugalmas munkaidő miatt úgy tudják beosztani az idejüket, hogy az a gyereknevelést sem zavarja, mégis meg tudjanak belőle élni. Közülük mutatunk be most három nőt, akik saját bevallásuk szerint is imádnak dolgozni járni, emberekkel beszélgetni, de a legjobban mégis annak örülnek, hogy ez a munka összeegyeztethető a gyerekneveléssel. Minden engedélyt beszereztek, mindenben alkalmazkodnak a jogszabályokhoz, hogy legálisan végezhessék a tevékenységet, cserébe meg tudnak élni, és még szeretik is, amit csinálnak.

A gyerekek napirendjéhez igazítható munkaidő

"Napi négy órában dolgozom, hétvégén soha"

Flóra történelemtanár végzettséggel rendelkezik, két kisgyerek édesanyja, egy hirdetés útján talált rá az Uberre. Könyvkiadó cége nem termelt sok pénzt, férje pedig külföldön dolgozik, de szeretett volna ő is havi rendszerességgel pénzt tenni a családi kasszába. Rengeteget vezetett eddig is, sokfelé járkált a városban, gondolta kipróbálja, hogy milyen is uberezni. "Először voltak fenntartásaim, nem tudtam elképzelni, hogyan működnek a dolgok, de nagyon jó tapasztalatokkal indultam. Megcsináltam a tanfolyamokat, amiket kértek, és kiváltottam az egyéni vállalkozói engedélyemet is. Nagyon hálás vagyok az utasoknak, rengeteg érdekes beszélgetést, kontaktot kaptam tőlük, minden nap használom az angol nyelvet, és az utasok feldobják a napjaimat" - mesélte Flóra, aki tavaly szeptember óta uberezik napi 3-4 órában.

"Nem gond, ha beteg a gyerek"

"Több mint egy éve uberezek, akkor lett aktuális, mikor a kisfiam születése után vissza szerettem volna menni dolgozni. Olyan helyet kerestem, ahol független lehetek, jó legyen a főnököm, és persze a fizetés sem volt utolsó. Másfél évig kerestem munkát, végül egy zenész barátom adta az ötletet, hogy próbáljam ki az uberezést" - kezdte történetét Kata, aki nap közben dolgozik, amíg a gyereke az oviban van, hétvégén pedig csak akkor, ha a fia a nagyszülőknél alszik. "A férjemet szeptemberben elveszítettem, a nyakunkba szakadt az összes adósság is, egyedül nevelem a gyerekem, az Ubernél viszont kiálltak mellettem és segítettek". Kata azt is nagyon szereti, hogy ha kell, bármikor ki tud kapcsolni, így nem gond az se, ha a gyerek beteg, mert így mellette tud lenni: "Igaz, akkor nem jön bevétel sem, de hála istennek nagyon ritkán beteg"- mesélte. 

"Csak éjszaka dolgozom"

Szilvi januárban lett Uber sofőr, előtte évtizedekig dolgozott a vendéglátásban. "Egy kislányom van, akit egyedül nevelek. Nagyon sok időt elvett a vendéglátós életmód az életemből, és párkapcsolati gondjaim is voltak amiatt, hogy állandóan dolgoztam. Folyamatosan görcsöltem azon, hogy miből fogok pénzt előteremteni, és hogy a munkám miatt alig látom a gyerekem. Arra vágytam, hogy nyugodtabb életkörülményeim legyenek".

Szilvi a rizikósabbnak hangzó éjszakai és hajnali idősávban dolgozik; eleinte ő maga is tartott attól, hogy ki fog beülni az autójába, hova kell vinni és hogyan fog viselkedni, bár vendéglátós múltja miatt volt tapasztalata abban, hogyan kell az embereket és a különböző helyzeteket kezelni. A harmadik este után azonban már teljesen biztonságban érezte magát, és szerinte ebben nagy szerepe van az applikációs rendelésnek és a kártyás fizetésnek is. "Édesanyámmal élünk együtt, ő hajnalban jár dolgozni. Én este megyek el, éjjel dolgozom, és mire neki el kell indulnia, én otthon váltom őt. Egy kicsit pihenek, majd elviszem a kislányom az iskolába, visszafekszem, vagy elintézem, amit kell, majd elmegyek a kislányomért az iskolába" - mesélte Szilvi. Hozzátette: édesanyja azért változatlanul nagyon félti, jórészt azért, mert nem tudja, mennyire más uberezni mint taxizni, és mert a médiában hallott hírek miatt is aggódik. 

shutterstock 216455029
Shutterstock

A női sztereotípiák itt nem számítanak, a fizetés is egyenlő

Flórának anyagi elvárásai nem voltak, úgy kezdte, hogy már az is jól jön, ha havi pár ezer forinttal többet tud a családi kasszába tenni. "Mikor hozzám ül be valaki utasként és rám bízza az életét, az nem az a helyzet, hogy szidja a vezetési stílusom. De nem kell túlgondolni a kedvességet sem, hiszen itt nemcsak a sofőrök, de az utasok is meg akarnak felelni, nekem pedig az a fő dolgom, hogy biztonságban elvigyem őket az úti céljukhoz" - mesélte. Ő csak kezdetben aggódott a biztonságáért, de a jó tapasztalatok miatt ma már ez fel sem merül benne. Szereti azt is, ha a női sztereotípiák megdőlnek az autójában, és az utasai rácsodálkoznak: nahát, egy nő is vezethet biztonságosan és rutinosan.

Kata sem kapja meg a női vezetőkről szóló sztereotípiákat, szerinte azért, mert közvetlen ember és pozitívan áll mindenkihez. "Egyedül olyan félelmem volt, hogyan fogok eljutni a címre, ahol várnak. Az első fuvarom ráadásul pont egy olyan helyről indult, ahol még soha életemben nem jártam, már tíz perce köröztem, mikor felhívott az utasom, de végül olyan jól alakult az egész, hogy vele például azóta is tartjuk a kapcsolatot és jóban vagyunk" - mondja. Ráadásul azóta több ilyen utasból lett ismerőse is van, akikkel rendszeresen tartják a kapcsolatot. Nem érzi, hogy bármiben is hátrány lenne női sofőrnek lenni.

"Persze vannak olyan utasok – ritkán –, akik engem is kiborítanak, de még nem raktam ki senkit a kocsiból. Két hetente egyszer fordul elő, hogy olyasmit hallok egy utas szájából, hogy hogyan élik túl, hogy egy nő jött értük. Főleg akkor ilyenek a férfiak, mikor nem egyedül utaznak, hanem több férfival és próbálnak szerepelni. De általában pár sarok után a többiek leoltják" - mesélte Szilvi a negatív példákat is. "Volt olyan, hogy ittas emberek úgy beszéltek velem, ami nem volt szimpatikus, de ez bárhol, bármilyen munkában előfordulhat, nem kell ehhez uberesnek lenni. Egy cégvezető is beszélhet így a beosztottjával."

Sok nő nagyobb biztonságban érzi magát, ha este egy másik nő viszi haza a buli után

 "A lányok imádják, ha én megyek értük, főleg éjszaka.11-12 körül mennek haza a jó kislányok, három felé a még nem olyan rossz állapotban lévő lányok, de akkor már én is hazamegyek, úgyhogy a hányásos részekből próbálok kimaradni. Mikor este dolgozom, a lányok fülig érő szájjal ülnek be mellém, bár a fordítottja is igaz: ha valakinek bejövök, szívesebben ül be mellém, mint egy kigyúrt pasihoz"- meséli tapasztalatait Kata. 

Szilvi is esténként dolgozik, így ő is tud arról mesélni, hogy a nők mennyire örülnek, ha női sofőrök viszik őket haza. "Sok olyan női utas van, akik este beülnek az autóba, és látom rajtuk, hogy csak egy kis lökés kell nekik. Elkezdem kérdezgetni, és míg haza nem érünk, letisztul benne, miből is van elege, én pedig megpróbálok nekik segíteni. Nagyon jó érzés, mikor úgy szállnak ki, hogy milyen jó, hogy én vittem őket haza. Nagyon sok utas mondja egyébként, hogy máshogy állunk hozzájuk, barátként kezeljük őket és ezért szeretnek velünk utazni" 

Flóra napközben uberezik, utasai örülnek, hogy női sofőr várja őket: volt aki azt mondta, hogy jól el tud vele beszélgetni, volt pedig, aki azt emelte ki, hogy milyen tiszta és jó illatú az autója. "Szeretek beszélgetni az utasokkal, belecsöppenni az életükbe, megismerkedni érdekes emberekkel, beszélgetni agykutatóval vagy történésszel – vagy csak emberekkel, akik megosztják esetleg a problémáikat is."

noivezeto 0004 Layer 6
Bakró-Nagy Ferenc / Velvet

Városnézés Uber módra, lelkizés egy hazaút alatt, és az életmentő csokoládé

Kata szerint az utasok többségével élmény utazni. "Egyszer egy kínai pasi hívott egy szálloda elé, aki átadott egy listát, amit a londiner állított össze. Elmondta, hogy üzleti úton van, csak néhány napig van itt, de megígérte a feleségének és a gyerekeinek, hogy mindent elmegy megnézni. Az egész listát három óra alatt tudtuk le: mindenhol megálltunk, kiszálltunk és készítenem kellett róla egy fotót" - mesélte Kata az egyik legemlékezetesebb fuvart.

A vicces történetek mellett van úgy, hogy komoly lelkizések is folynak egy út alatt. Szilvi egy szintén női utasáról mesélt, aki pasiügyben kérte ki a tanácsát.  "Akkor találkozott vele először. Mondtam neki, hogy ne gondolkozzon ezen sokat, elmondtam a meglátásaimat és őszintén válaszoltam az én életemmel kapcsolatos kérdéseire is. Elmondtam a nehézségeimet is – akkor még nem volt biztos, hogy meddig dolgozhatok, és a megélhetésem sem –, de mondtam, mennyire bízom benne, hogy minden megoldódik. Ő megfogta a kezem és azt mondta, ő is örül, hogy egy ilyen értékes ember vitte haza. Ilyen utas nem egy van, de ő nagyon megmaradt bennem, mikor kiszállt a kocsiból elkezdtem sírni."

"Nálam mindig van édesség a kocsiban, mert volt már olyan, hogy valakinek leesett a vércukra és egy csokival mentettem meg. Mióta gyerekem van, mások a reflexeim is. Egyszer egy pasi ült mellettem, előttem lefékeztek, én is fékeztem és közben reflexszerűen lefogtam őt is – és hát pont oda nyúltam, ahova nem kellett volna... De miután mind a ketten iszonyatosan elvörösödtünk, röhögtünk egy jót az egészen" - hozott fel még Kata néhány sztorit arról, hogyan telnek a mindennapjai Uber-sofőrként. 

Uber sofőrré válni nehéz és bonyolult feladat

"Mikor rájön, hogy ez mivel jár, hogy az autó forgalmijába bekerül, hogy személyszállító autó, az amortizáció, a vizsgák, az adózás, akkor azért sokan elgondolkoznak, hogy mindezt vállalják-e" –mondta Flóra arra a kérdésre, mennyire tartanak attól, hogy hirtelen mindenki Uber sofőr szeretne lenni. "Szeretem, mert rugalmas, intézem a saját ügyeimet is, addig kikapcsolom magam. Délelőtt dolgozom, így a gyerekek időbeosztásával abszolút össze tudom egyeztetni, nem dolgozom hétvégente sem, vagyis a családomhoz tudom igazítani a munkámat"

Nem lehet bárkiből Uber sofőr

Az Uber hazai irodájától megtudtuk, milyen szabályoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valakiből sofőr váljon, milyen autó kell hozzá és milyen vizsgákat kell letennie: 

  • Az Uber platformján csak 2006-os vagy azután gyártott, érvényes magyar forgalmi engedéllyel és műszaki vizsgával rendelkező autókkal lehet szolgáltatást nyújtani (több száz autó már személyszállításra is le van vizsgáztatva, a többi pedig le lesz, amint a tanfolyamokat elvégzik az érintett sofőrök)
  • Az Uber rendszerét használó autóspartnereknek rendelkeznie kell személyszállítói engedéllyel (vagy el kell kezdeni ennek beszerzését). A sofőrök folyamatosan végzik a személyszállítói és az ún. páv II-es vizsgát. Az engedély beszerzéséhez az autóikat a Nemzeti Közlekedési Hatóság személyszállításra levizsgáztatja - vagyis ezek után a járművek megfelelnek a Magyarországon hatályos szabályoknak.
  • Február elseje óta a sofőrök vállalkozói adószámmal kell, hogy rendelkezzenek, és minden egyes út után elektronikus számla kerül kiállításra, hogy tovább növeljék a rendszer átláthatóságát és használatának egyszerűségét.
  • Büntetlen előélet
  • Balesetmentes jogosítvány

"A mostani feltételek mellett nem hiszem, hogy sokan lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy bepattanok a kocsiba és dolgozok egy kicsit szabadidőmben. A törvényi feltételek adottak, de ez nem két forintba kerül, és nagyon sok mindent kell elintézni ahhoz, hogy törvényesen tudjunk személyeket szállítani. Ennek egyébként örülök, hiszen egy forgalmasabb éjszaka 80-100 embert megmozgatunk éjszaka, és én sem örülnék ha a gyerekem olyan mellé szállna be, aki nem alkalmas erre a munkára" - mondta Szilvi a törvényi szabályozásokról. Ő simán ajánlaná ezt a munkát olyan kismama ismerőseinek is, akik a kicsi mellett nehezebben osztják be az idejüket, rugalmas munkát keresnek, ráadásul egy csomó emberrel lehet megismerkedni és ki lehet szakadni az otthoni bezártságból. "Az igaz, hogy kicsit tökös csajnak kell lenni hozzá, de ajánlom ezt a munkát".

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek