Ezek a legjobb baconok

A Nébih Szupermenta blogja császárszalonnákat vizsgált, melyek végül baconként öltöttek testet.

Minden bacon szalonna, de nem minden szalonna bacon

Mert a bacon a sertés bőr nélküli, kicsontozott császárszalonna részéből készül. Előállítása során különböző pácolási, érlelési és füstölési, esetenként hőkezelési szakaszokon megy keresztül. A bacon termékek különböző típusokba sorolhatóak. Pácolás alapján megkülönböztetünk gyorspácolt, illetve hagyományos pácolással készült termékeket. A füstölt íz füstaroma, folyékony füst, illetve hagyományos füstölés alkalmazásával érhető el. Gyártási technológia alapján a termékek nyers vagy főtt változata különböztethető meg. .

 Az oldal 14 füstölt, nyers, szeletelt terméket vizsgált meg. A baconok közül 12 gyorspáccal készült, kettő hagyományossal. A gyorspácolt darabok mind magyar gyártótól származnak, a hagyományosak pedig horvát és német eredetűek. A Nébih nem viccelt, csak négy terméket vettek a boltban a többit az üzemekből szerezték be, és ha már ott voltak, egyúttal ellenőrizték is azokat. 

Természetesen ezúttal sem maradhatott el a termékek mikrobiológiai vizsgálata, melyek részletes eredményeit a NÉBIH letölthető táblázatában olvashatják.

Fontos tudni, hogy "az előállítási technológia, a szeletelés-csomagolás, valamint a késztermék magas vízaktivitása – ami kedvező a baktériumok szaporodása szempontjából, főleg a gyorspácolt termékeknél – mind potenciális élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. Ahhoz, hogy az élelmiszer biztonságossága minél magasabb fokú legyen, az ilyen termékek előállítása során szigorú követelményeknek kell megfelelni" - írta a hatóság. 

szupermenta dobogo bacon (1).png
szupermenta.hu

Az egyik termékről a laboratóriumi vizsgálat során kiderült, hogy romlott, ezért betiltották a termék forgalomba hozatalát, valamint elrendelték a kereskedelemből történő visszahívását és megsemmisítését.

Az első helyen a Pick Família szeletelt baconje végzett, a második a Belje bacon szalonna baranyai termék lett, míg a bronzérmes helyen a Tamási hús Kft. Prémium baconje végzett. A teljes listát itt tekintheti meg. 

Az első helyezett
Az első helyezettfamiliatermekek.hu
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek