Raklapbútor DIY - tényleg annyira olcsó?

A raklapbútorok igazi reneszánszukat élik. Az eredetileg spórolós megoldásnak indult mozgalom odáig jutott, hogy villák kertjében is találkozhatunk egy-egy ilyen darabbal, elképesztően igényesen megalkotva. De valóban ilyen egyszerű és olcsó lenne a raklapbútor elkészítése?

Alapanyag és előkészítés

Nos, sajnos nem. Illetve csak abban az esetben, ha élelmesen szépen összegyűjtögeti a raklapokat, szerez valahonnan szivacsot, van elfekvőben némi jó kis kárpitnak alkalmas anyaga, és szögeket, ragasztót, festéket, lakkot és üveglapot is tart otthon.

shutterstock 204105385
Shutterstock

Ha ez nem igaz, akkor számolgathat egy kicsit. A raklapokból olyanokra van szüksége, melyek épek, szépek, és viszonylag tiszták. Ez egy új raklap esetében 2500 - 3000 forint körüli összeg, az alig használtakat valamivel kevesebbért kaphatja meg. A sokat látott raklapok ugyan az eredeti céljuknak még megfelelnek, de bútornak már nem igazán, rengeteg munka, mire valóban használhatóvá teszi őket. Egy valamirevaló raklapbútorhoz, mondjuk egy fotelhez kell 3 raklap. Ha nem egyedül akar ücsörögni, akkor már 6, bár ha hajlandó alacsonyabban ülni, akkor elég 4 is. Egy raklap kell az asztalnak is, amit körbeülhetnek, vagyis alapesetben legalább 5 darabot kell beszerezni, ami újak esetében 10 000 forintos tétel. Ezeket le kell csiszolni, hiszen szálkásak, majd alapozni, festeni és lakkozni, hogy bírják a szabadban az időjárás viszontagságait. Festéke és lakkja válogatja, de ez is nagyjából újabb 5000 forintos kiadást jelent.

Kényelem és design

Ha ezzel is megvan, és a száradást is kivárta, akkor jöhet rá a szivacs. Ez méretre vágatva közel 3500 forintos tétel egyetlen raklap esetében, ha 5 centis réteggel számol, de természetesen ebből is legalább kettő kell. Ha van elfekvőben matraca, akkor lényegesen könnyebb és olcsóbb is a dolga: egy sniccerrel egyszerűen kivághatja a szivacsból az önnek kellő méretet.

shutterstock 380131630

A szivacs magában persze nem elég, valamivel be is kell húzni, ez pedig ismét egy nagyon széles skálán mozgó tétel, hiszen nem mindegy, hogy mennyire uv-álló vagy éppen vízlepergető huzatfajtát választ. De ha nem szán rá sokat, akkor is érdemes strapabíró anyagot választania. Ehhez például a farmer tökéletes lehet, aminek nagyjából 2500 forint métere. A két szivacsra nagyjából 3 méter anyag kell, amiből már kispárna is készülhet a háttámlákhoz. Persze ez is lehet sokkal olcsóbb, ha van elfekvőben otthon olyan régi farmer, amit már nem hord, összevarrva mutatós huzat vagy párna lehet belőle.

Az asztal

Az asztal kialakítása a legegyszerűbb, és a legolcsóbb esetben csak a festést és a lakkozást tartalmazza. Hogy még mutatósabb és könnyebben mozgatható lehessen, érdemes rá kerekeket, vagy más lábakat tenni – ezek kb. 2000 forintos tételt jelentenek. Az igazán jó használhatóság jegyében érdemes rá egy nagyobb üveglapot is szabatni rá, hogy ne csak a lécekre lehessen pakolni. Ez sem vészes tétel, 5000 forint körül már biztosan megvan.

shutterstock 344804888

Ez azonban már azt jelenti, hogy egy kétszemélyes, kisasztalos egyedi ülőgarnitúráért kifizetett 35-40 ezer forintot, nem is beszélve a munkáról, amit belefektetett. Tény, hogy ezért a pénzért már készen is vehetne egy kétszemélyes kávézó készletet, viszont - azzal ellentétben - ez a bútor valóban egészen egyedi lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek