LÁJFHEKK

Adománypont helyett szemétlerakónak használták, bezár a Mészáros utcai Ajándékdoboz

2016. május 9., hétfő 14:56

Elsőként a Mészáros utcában nyílt Ajándékdoboz néven közösségi adományozó pont Budapesten. Az egész lényege az lett volna, hogy nincsenek őrök, nincs kamera, egy helyen gyűjtik az adományokat szépen gondosan, akinek pedig szüksége van rá az innen bármikor elviheti. A budai pont azonban most be kell zárjon: túlságosan sokan használták illegális szemétlerakónak

Használt gumiabroncs, építési törmelék, veszélyes hulladék vagy éppen összetört monitor: dolgok, amik már senkinek nem kellenek és amikkel a rászorulók sem tudnak mit kezdeni, ezért nem is a közösségi adományozó pontban a helyük, hanem a szeméttelepen. A Mészáros utcai Ajándékdobozban viszont gyakran előfordultak ilyen jellegű "adományok", ezért létrehozóinak nem volt más választása, mint hogy a május 9-i héttől kezdve inkább megszüntetik. 

"Csaknem 1 éves működés után szűnik meg itt az Ajándékdoboz. Ez idő alatt rengeteg tapasztalattal és élménnyel lettünk gazdagabbak. A budai helyszínre nagyon sok értékes, igényes holmi érkezett a hónapok során, de sajnos ugyanennyi gondot okoztak a veszélyes- és egyéb, elektronikus hulladékok. Hagytak itt gumiabroncsokat, bontási törmeléket, használhatatlan nyomtatót, összetört monitort, és számtalan olyan holmit, amit nyilvánvalóan senki sem használ. Emiatt számtalanszor csodálkoztunk rá olyan emberek "lelkivilágára", akik egy ilyen, óvoda melletti helyszínt használnak illegális szemétlerakás céljából. Mivel állandó felügyeletet a Közösségi Adományozó Ponthoz nem tudunk biztosítani, a Mészáros utcában - sok egyéb mellett - már csak ezért sem működhet tovább" - áll a szervezet honlapján, akik bejegyzésükben köszönik azt a rengeteg hasznos és értékes holmit is, ami az egy év során eljutott a rászorulókhoz.

A szomorú végkifejlet ellenére a rászorulók nem veszítik el teljesen az adományokhoz jutás lehetőségét, még két helyen működik Budapesten közösségi adományozó pont. Az egyiket a Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársai gondozzák a 1144 Budapest, Füredi park 6. szám alatt, a másikat pedig a Dürer Kert munkatársai kezelik a 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. címen.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta