Cipőt a cipőboltból, palántát a romkocsmából!

Ha még nem hallott, olvasott volna róla, akkor 2016 a kertészkedés éve, és nem jelenthet akadályt az sem, ha valaki a panelrengetegben vagy a belvárosban lakik. A hétvégén a Paulay Ede utcában, az Anker'tben is volt helyes kis vásár. Az idő persze messze nem volt ideális, de azért közelebbről is megnéztük a Kiskertpiacot. 

Egymást érik a különböző pop-up boltok és minivásárok Budapesten, és igen, ha valaki akar, már paradicsompalántáért sem kell elzarándokolnia egy piacra vagy kertészetbe, elég ha kutyasétáltatás közben betér egy közeli romkocsmába. Persze a klasszikus balkon- és kerti növények mellett aki akart, pár száz forintért vehetett magának egzotikus palántákat, kövirózsát is, sivatagi pálmát, vagy vágott tulipánt, meg persze csiliszószt, herbateákat és fűszerkeveréket is, hiszen a gasztrovonal már egy ilyen rendezvényről sem hiányozhat. Ahogyan persze a design sem, szóval akiben a belső gazda még nem kiabál elég hangosan, de nem tud élni növények nélkül vehetett magának egy kokedamát a Petit Planet standján vagy kövirózsás dekorokat Czotter Sarolta kertészmérnöktől. Ja, persze workshopok és előadások is szerepeltek a programleírásban, előbbiből sikerült is elcsípni egyet.

Termesszen ön is lila paradicsomot, jó lesz!

Ha valaki megunta a vásárolgatást, beülhetett dr. Halász Krisztián Minden, amit a konyhakertünk elbír című előadására, ami arról szólt, hogy milyen különleges növényeket termeszthetünk a kertben vagy akár az erkélyen.

Nem, nem kell félni, nem igényelnek több munkát vagy szakértelmet mint a hagyományos növények, nincs szükség több hektárnyi földre sem, ami pedig az anyagiakat illeti, sokkal jobban megéri olyan zöldségekkel, fűszernövényekkel foglalkozni, amelyeket nem lehet kapni minden üzletben, amiket nem tudunk nagyon más honnan beszerezni. Példa: egy kiló földicseresznye ára 6-7 ezer forint, de egy tő 1,5-2 kg termést hoz. És az sem hátrány, hogy tudjuk, milyen körülmények között nevelkedett az adott növény.

Ha mindez nem elég ahhoz, hogy legyőzze az ellenérzéseit, akkor itt van még egy érv: az őshonos növényekből nehéz lenne összehozni egy ebédrevalót. Bizony, a magyar konyhákban előszeretettel használt paradicsom, paprika és burgonya hazája valóban Dél- és Közép-Amerika, és ez a lista nyilván nem teljes. És jöjjön még pár előny: az egzotikus és különleges növényeknek köszönhetően sokkal egészségesebben és változatosabban táplálkozhat, kiélheti a gyűjtőszenvedélyét, a kertészkedés remek rekreációs tevékenység és ki tudja, talán hamarosan lesz egy új hungarikumunk. Ja, mert a fűszerpaprika és az akác is viszonylag friss dolog, az előbbit az 1600-as években honosították meg, és a 18. században vált általánosan ismertté, az utóbbit pedig szintén ebben a században kezdték telepíteni a futóhomok megkötésére.

Mivel próbálkozzak?

Van miből válogatni, mi most csak pár lehetőséget emelünk ki.

Sarkantyúka (Tropaeolum sp.): Kicsit csípős, retekszerű íze van a leveleinek, és akár hiszi, akár nem a virágja is ehető. Inkább ősszel virágzik nagy mennyiségben.

Mustársaláta (Brassica juncea foliosa): Ahogy a neve is mutatja, tökéletes salátakeverékekbe, és 21 nappal a vetés után már eheti is. Sokféle mustársaláta van, van, amelyik bírja a fagyot, van, amit pedig a hőség sem zavar különösebben. 

Mángold (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla): Dísz- és konyhanövényként is hasznosítható. Leveléből készíthet salátát és főzeléket, de a levélnyelet is felhasználhatja. Íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb, kicsit torokkaparós.

Óriáslibatop (Chenopodium giganteum): Magas a fehérjetartalma, ezért vegáknak/vegánoknak különösen ajánlott a fogyasztása. Leveleiből főzeléket készíthet, magja pedig lehet köret vagy lisztté őrölve kenyér süthető belőle.

Feketecsalán (Perilla frutescens): Kámforos, mentás íze van, nagy levelei vannak, és szusikészítéshez is fel lehet használni. A palántákat április és május környékén kell kiültetni, és egy 1,5 méteres bokor lesz belőlük. 

Amaránt vagy disznóparéj (Amaranthus sp.): Dísznövénynek is jó, de étkezési célokra is termesztheti. Egyike az álgabonáknak, és egy növény hozama 30-40 dkg mag. A tápértéke magas, leveleit pedig salátákhoz és főzelékekhez is használhatja. 

Okra (Hibiscus esculentus): A terméstokokat kell begyűjteni, és erre csak pár napunk van, mert idővel túl sok rost képződik. Az ételek sűrítéséhez ajánlott, mert főzés közben ragadós, nyálkás anyag képződik. 

Alpesi fehér szamóca (Fragaria vesca): Az eper/szamóca színe piros? A fenéket!. Lehet fehér is, ha hiányoznak belőle a megfelelő színanyagok, de az élvezeti értékből persze ezzel nem veszít, ugyanolyan finom, mint a megszokott társai, és nem kell félni attól sem, hogy ez a növény valami génmódosított szörny lenne.

Perui földicseresznye (Physalis peruviana): A burgonya rokona, Dél-Amerikából származik, és az éretlen termése mérgező. Az érett bogyókat a lampionszerű burok eltávolítása után befőttnek, lekvárnak és zselének is fel lehet használni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek