LÁJFHEKK

Méhhoteleket nyitott az Aldi

2016. április 26., kedd 10:19

Tudta, hogy a méh a harmadik legfontosabb haszonállat a szarvasmarha és a sertés után? Ráadásul nemcsak a zöldségekről és a gyümölcsökről kellene lemondanunk a méhek szorgos munkája nélkül, de az állatoknak sem jutna takarmány, és még egy üveg bort se ihatna meg a nagy ijedségre. A virágzó növények 80 százalékának szüksége van a méhek általi beporzásra, sőt az is kiderült, hogy egy fél üveg méz előállításához akár 40 ezer kilométert is kell repülniük. Ezért is indított kampányt az Aldi a méhek védelmében. 

A kampány részeként egy méhhotelt rendeztek be a biatorbágyi központ mellett, ahol öt méhcsaládról gondoskodnak egy profi méhész segítségével. Ezzel egy időben pedig a vásárlók figyelmét is felhívják arra, hogy méhek nélkül van ugyan élet, de korántsem ennyire színes és ízletes mint most. Korábban már írtunk az amerikai Whole Food Market kampányáról a méhek védelmében, ott az ismeretterjesztésen felül azon volt a hangsúly, hogy  a bioélelmiszerek irányába próbálták terelni a vásárlókat. 

Miért vannak veszélyben a méhek?

A hiányzó élőhelyek, nem elegendő táplálék és a környezetre ártalmas növényvédő szerek miatt vannak veszélyben a méhek.  A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy nem csak önmagában ezek a felelősek, az emberi tényező ugyanennyire számít. Az Aldi méhésze, Tóth István  elmondta, hogy minimális odafigyelés is sokszor elég lenne, hiszen ha egy növényvédő szeren azt olvassák a gazdák, hogy kora esti órákban kell alkalmazni, annak pont az az oka, hogy például a méheket, amelyek ekkorra már visszatérnek a kasba megvédjék, kora reggelre ugyanis ezeknek a szereknek elmúlik a hatásuk, ami ártalmas lehetne rájuk. Ezzel szemben ha napközben használják a szert, az akkor még javában aktív méhek egyenesben kapják a mérget. Ezért fontos, hogy ne csak a növényvédő szerek összetételén, de az emberi hozzáálláson is változtassunk. 

Székács Tibor az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy anyacégük 2013 óta kiáll a méhek védelme mellett, a méhcsaládokkal a céljuk nem a méztermelés, hanem a figyelemfelhívás. "Üzleteinkben méhbarát termékeket, speciális mézeket árusítunk, és megvizsgáljuk a zöldség- és gyümölcsbeszállítóink termékeit is" - mondta Székács, aki arról is beszélt, hogy gyerekeknek rajzpályázattal készülnek és folyamatosan növelik a bioélelmiszerek számát az üzletekben. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta